Bağ-Kur'lular mercek altında

Haber Giriş : 29 Mayıs 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son beş yılda prim ödemediği halde sadece 2005 yılında ödeme yapan sigortalılar, Bağ-Kur'un sağlık hizmetinden yararlandı.

Sigortalı dosyalarını inceleyen Bağ-Kur, 199 bin 701 kişinin kayıtları silinmesine rağmen halen kurum bünyesinde göründüğünü ve hizmet aldığını belirledi. 200 bin sigortalı ise inceleniyor

Bağ-Kur'un yaptığı incelemeler sonucunda, 199 bin 701 sigortalının, kayıtları silinmesine rağmen, halen BağKur'lu görülmeye devam ettiği ve hizmet aldığı belirlendi. Böylece, kurumun, yaklaşık 21.5 milyar YTL olarak bilinen alacağının 4 milyar YTL'sinin, gerçek olmadığı tespit edildi.
Edinilen bilgiye göre, Bağ-Kur, gerçek sigortalı sayısının ve profilinin belirlenmesi, bu çerçevede gerçek alacak miktarının tespit edilmesine yönelik çalışma başlattı. Çalışmalar çerçevesinde, kuruma kayıt ve tescili yapıldığı halde, 5 yıl ve daha uzun süreyle prim ödemeyen 735 bin 58 sigortalının durumu takibe alındı. Bunlardan, 519 bin 688 sigortalının incelenmesi tamamlanırken, 199 bin 701 sigortalının, kayıtları silinmesine rağmen, halen Bağ-Kur'lu olarak görüldüğü tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı. Böylece, kurumun, 21.5 milyar YTL olarak bilinen alacaklarının yaklaşık 4 milyar YTL'sinin, bu kişilere ait olduğu, dolayısıyla gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.


8 milyar YTL'lik fark
Halen 200 binin üzerinde sigortalının incelenmesi devam ederken, çalışmaların tamamlanmasıyla, kurumun alacaklarının bilinen rakamlardan yaklaşık 8 milyar YTL daha az çıkacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, Bağ-Kur'un, 2005'in içinde prim ödedikleri halde, uzun zamandan beri kurumla bağlantı kurmamış borçlu sigortalılara yönelik bir çalışma başlatmayı planlandığı kaydedildi.


'Vergi barışı gibi olsun'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan açıklamada, hükümet tarafından geri çekilen SSK ve Bağ-Kur alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin ele alınarak en kısa sürede sonuçlandırılması istendi. Açıklamada, söz konusu prim borçlarının yeniden yapılandırılmasının, bir af değil, ödeme kolaylığı ve taksitlendirme olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Vergi Barışı Yasası benzeri düzenlemeyle birikmiş prim alacağı (anapara borcu) sabit tutulurken, gecikme zammı TÜFE'ye endekslenip yeniden hesaplandıktan sonra, birikmiş prim aslıyla birlikte 18 ayda ödeme kolaylığı sağlanmalı" önerisinde bulunuldu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber