Okul Sütü ihalesi iptal edildi/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2012 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Gıda ile ilgili konuşanlara dikkat edin, genellikle gıda uzmanı olmayanlardır. Bazıları meşhur olmak için konuşuyor, bazıları da ticari maksatla, pazarlama maksadıyla konuşuyor'' dedi.

Bakan Eker, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından Serik'e bağlı Belek beldesinde düzenlenen 11. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eker, bir gazetecinin ''Tavuk ile ilgili bir takım iddialar var, arsenik olduğu doğru mu-'' sorusuna, ''Gıda ile ilgili konuşanlara dikkat edin, genellikle gıda uzmanı olmayanlardır. Bazıları meşhur olmak için konuşuyor, bazıları da ticari maksatla, pazarlama maksadıyla konuşuyor'' yanıtını verdi.

Kongrede alanlarında uzmanların bulunduğunu ve bu konunun bu uzmanlara sorulması gerektiğini söyleyen Eker, yanlış kişilerin yaptığı abartılı açıklamalarda kamuoyunun zihninin bulandırıldığını ifade etti.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve gıda denetimlerinin de mevzuat çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Eker, Türkiye'nin gıda bakımından Avrupa Birliği'nde uygulanan standartlara sahip olduğunu kaydetti.

Gıda kontrollerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade eden Eker, şunları söyledi:

''Türkiye'de üretilen gıda maddeleri hakkında insanların, vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin zihnini bulandırmaya kimsenin hakkı yok. Doğru değil bunlar. Yani birileri reklamını yapacaksa veya bir şey diyecekse başka bir yol kullansın, başka bir şekilde yapsın. Türkiye'de uluslararası sağlık kuruluşları, yani Dünya Sağlık Örgütü'nün, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın belirlediği gıda kodeksi ve Avrupa Birliği'nin standartlarının belirlediği standartlar, Türkiye'deki mevzuatlarda da var ve bunlar uygulanıyor.''

Bakan Eker, gıdalarla ilgili olmayan kişilerin kimyasal madde kalıntıları ve GDO'lu ürünler konusunda da insanların zihinlerini karıştıracak açıklamalarda bulunduklarını dile getirdi.

GDO'lu ürünler konusunda da yanlış bilgilerin ortaya atıldığını ifade eden Eker, ''Arkadaşlar, Türkiye'de bir gram GDO'lu gıda üretimi yapılmıyor. Bunu defalarca söyledik. Fakat kimisi kalkıyor, (Hibrit tohumu GDO'lu) diyor, öyle anlamış. Yani onun üzerinden kalkıp bir şeyler söylüyor. Tamamen yanlış bir enformasyonla toplumun zihni bulandırılıyor. Doğru değil, biz bunları söylüyoruz. Yalnız doğrular söylendiğinde yanlışlar kadar tesir yapmıyor'' diye konuştu.

-Süt dağıtımı-

Bir gazetecinin, ''Öğrencilere süt dağıtımı konusunda yapılan ihalede bazı bölgelerden katılım olmadı. Oralarda çocuklara süt dağıtılmayacak mı-'' sorusuna Eker, böyle bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi.

İhaleye yaklaşık 30 firmanın davet edildiğini, 19 firmanın belge alarak ihaleye katıldığını ancak bazı bölgeler için teklif gelmediğini anlatan Bakan Eker, ''Dün arkadaşlar bununla ilgili bir değerlendirme yaptılar. Süt dağıtımı yeniden ihaleye çıkacak. Türkiye'nin her tarafı ile ilgili çalışma gerçekleştirilecek. Sadece Trakya, Marmara, Ege değil, Güneydoğu, Karadeniz bölgeleri de bu projeye dahil. Tüm bölgeler olacak. Üzerinde çalışıyorlar. Sonuçta Türkiye'nin her yerindeki çocuklar hepimizin. Onların, aksine daha fazla süte ihtiyaçları vardır'' dedi.

Eker, süt dağıtımının eşit şekilde yapılması için gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti.

''Süt doğrudan üreticiden sağlanamaz mı-'' sorusuna ise Bakan Eker, uygulamaların yasal mevzuatlar çerçevesinde yapıldığını ve bu doğrultuda da ihalenin öngörüldüğünü söyledi.

Bakan Eker, dağıtılacak süt alımının ihale yöntemiyle gerçekleşeceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber