Apikoğlu haklı mı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2012 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Aşağıdaki haberde Apikoğlu "İlgili test yöntemi ürünün içinde kanatlı oranını yüzde olarak tespit edememekte, sadece VAR ya da YOK demektedir. Ürün içinde binde bir, hatta DNA dizisi halinde kanatlı ürün olsa dahi VAR sonucu çıkabilmektedir." demektedir.

Memurlar.net olarak dün yayınladığımız haberde bu hususa dikkat çekmiş ve Tarım Bakanlığı laboratuvarlarının karışım oranını tespit edemediğini belirtmiştik. Tıklayınız.


Tarım Bakanlığı'nın yaptığı incelemede yüzde 100 dana eti diyerek satılan sucukta çıkan kanatlı eti için açıklama yapıldı.

Sektörde Apikoğlu markasıyla 100 yıldır faaliyette olan Etsan Gıda Sanayi A.Ş'nin internet sitesinde yapılan duyuruyla sucukta bulunan kanatlı etine açıklama getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın internet sitesinde teşhir edilen Apikoğlu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Talihsiz bir Durum ancak tedbirlerimizi arttırarak sürdüreceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı testler neticesinde Apikoğlu Acılı Kangal sucukta kanatlı eti (tavuk ve hindi) tespit edildiği 13 Nisan Cuma akşam üzeri kamuoyuna duyurulmuştur.

Öncelikle Bakanlığımızın yaptığı bu testleri ve sonuçları web sitesinde yayınlama uygulamasını desteklediğimizi belirtmek isteriz. Duyurular devam etmelidir.

Çünkü tam 100 yıldır ticari faaliyetini sürdüren Apikoğlu markası bu gücünü Türk halkının güveninden almaktadır. Ve yaşanan son olayda bu güveni zedeleyecek bir durum söz konusu değildir.

Apikoğlu üreticisi Etsan fabrikası resmi makamlarca Avrupa Birliği normlarına uygun tesis olarak yabancı heyetlere örnek gösterilmekte, çok sayıda resmi ziyaret gerçekleştirilmektedir. Firmamız saygın laboratuvarların testlerini kalibre ettiği güvenilir bir iş ortağı durumundadır.

Firmamızın Cuma gecesi teşhir edilen ilk grupta yer alması, uygulanan test yönteminden kaynaklanan talihsiz bir durumdur. Ancak firmamız bundan da gerekli dersleri çıkarmış olup yeni önlemleri hızla devreye sokacaktır.

İlgili test yöntemi ürünün içinde kanatlı oranını yüzde olarak tespit edememekte, sadece VAR ya da YOK demektedir. Ürün içinde binde bir, hatta DNA dizisi halinde kanatlı ürün olsa dahi VAR sonucu çıkabilmektedir.

Ülkemizdeki tüm et tesislerinde kırmızı ve beyaz et üretimi aynı çatı altında yapılmaktadır. İlgili kodeks gereği kırmızı et- tavuk karışık üretim yapıldıktan sonra makinelerin yıkanması ve %100 dana üretimine geçilmesi öngörülmektedir. Tesislerimizde de bu kurala titizlikle uyulmakta, tavuk-hindi karışımlı mamüllerin üretimi yapıldıktan sonra makineler temizlenip %100 dana üretimine geçilmektedir.

Biz %100 dana ürünlerine kanatlı eti koymadığımıza eminiz. Ancak üretim sırasında eser miktarda bulaşmalar olabilmektedir.

Yine de şirketimiz sektörü yıllardır rahatsız eden ve sivil toplum örgütlerinde hep tartışılan bu talihsiz duruma bir son vermek için yeni kararlar almıştır. Yaptığımız makine yatırımlarıyla tavuk ve hindi eti kullandığımız ürünlerin hattını tamamen ayıracağız. 15 Mayıs 2012 tarihinden sonra binde bir dahi karışma olmayacağını kamuoyuna taahhüt ediyoruz.

Ayrıca, ürüne tavuk eti karışması halk sağlığını tehdit eden bir risk olmamakla birlikte, ilgili dönemde üretilen tüm acılı kangal sucukları marketlerden toplayacağımızı bildiriyoruz.

Apikoğlu'na yüz yıldır duyduğunuz güvene layık olmaya devam edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber