Akçakale Sınır Kapısı'nda rüşvet çarkı ortaya çıkarıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Nisan 2012 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Akçakale Sınır Kapısı'nda rütbesiz askerlerle kaçakçılar arasında kurulan rüşvet çarkı ortaya çıkarıldı. 21'i asker 30 sanık için 65'er yıla kadar hapis isteniyor

Suriye sınırındaki Akçakale Sınır Kapısı'ndaki karakolda görevli askerlerin de içinde bulunduğu kaçakçılık çetesi, 6 aylık soruşturma sonucu çökertildi. Asker ve sivil 20 şüpheli tutuklanırken, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, 21'i asker 30 sanık hakkında 10 yıldan 65 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

ASKERLERLE SAMİMİ OLDU

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın iddianamesine göre Suriye'ye uyuşturucu madde, canlı hayvan ve kaçak petrol ticareti yapan Abdulhamit Ezher Meşhurgül'ün lideri olduğu çete, birlikteki rütbesiz askerlerle bağlantı kurdu. Çete üyeleri askerlere onların isteği doğrultusunda para, uyuşturucu ya da değerli hediye tedarik ederek, sınırdan rahatça kaçakçılık yapmaya başladı. Birliğe yeni katılan askerlerle hemen iletişim kuran Meşhurgül, onları da kendisiyle çalışmaya ikna etti.

RÜŞVETİ PAYLAŞAMADILAR

Geçen zaman içinde, rüşvet çarkı askerlerin büyük bölümünü sardı. Askerler arasında rüşvet almak sıradan oldu. Hatta bu sır, üst devre askerlerden, alt devre askerlere "görev" gibi teslim edilmeye başlandı. Rüşveti reddeden askerler "gammazcı" diye dışlandı. Sınır hattında nöbet tutan askerlerin kontrol edilmeyişi, nöbet tutanların sabit kişiler olması, sınır izi ve takiplerin ciddiyetle yapılmaması da çetenin işini kolaylaştırdı. Bu arada pişmanlık duyup çeteyle iş yapmaktan vazgeçenler, tehdit ve şantajla kullanılmaya devam edildi. Dönen paranın büyük olması, paylaşırken kavgalar çıkmasına neden oldu. Gruplara ayrılan askerler, menfaat çatışmasından dolayı birbirlerini ihbar etmeye başladı.

ÇARK BÖYLE İŞLİYORDU

İddianameye göre çeteyle işbirliği yapan askerler gece nöbetçi oldukları sınır hattında, kaçakçıların geçişlerine göz yumuyor, karakolun çöplük ve park alanında çete üyeleriyle görüşüp geçişleri yönlendiriyorlardı. Rütbeli askerlerin nöbet saatleriyle güzergâhlarını da çeteye bildirip, mayınlı bölgedeki mayınların yerlerini gösteren askerler, kaçak geçiş sırasında ya termal kameraların açısını değiştiriyor ya da bir bahane bularak kapatıyordu. Böylece çete üyeleri, canlı hayvan, akaryakıt, çay ve sigaraları Türkiye'ye sokup sınır köylerine ulaştırıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber