?Epilepsi'ye devlet eli değdi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez bir devlet hastanesinde epilepsi hastalarını nöbetten kurtaran beyin pili operasyonu yapıldı. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibi iki hastayı sağlığına kavuşturdu.

İSTANBUL

Özlem Yurtçu

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Feridun Kubilay ve ekibi, iki epilepsi hastasına beyin pili operasyonu yaparak devlet hastanelerinde bir ilki gerçekleştirdi. Haftada 5'den fazla epilepsi nöbeti geçiren biri 20, diğeri 16 yaşındaki iki hasta takılan pil sayesinde artık nöbet geçirmeyecek. Dr. Kubilay, bu tedaviye ihteyaç duyan hasta sayısını 1 milyondan fazla olduğuna işaret ederek ?Daha önce ameliyat GATA ve birkaç üniversitede yapılabiliyordu. Bu hastaların çoğu doktor kontrolünde dahi değil.

Nöbet sayısını yüzde 70 azaltıyor

Vagal sinir stimülatörü dediğimiz bu cihaz nöbet sayısı yüzde 50 ila 70 oranında azalırken nöbet süreleri de kısalıyor. Yani bu hastalar örneğin haftada ortalama 10 kez yarım saat-45 dakika süren nöbetler geçiriyorsa bu pil sayesinde nöbet sayıları 3'e düşüyor, nöbet süreleri de 3-5 dakikaya iniyor? diye konuştu. Pilin cerrahi yöntemle ya da ilaçla nöbetleri durdurulamayan ileri düzeydeki epilepsi hastalarda çok iyi sonuçlar verdiğine değinen Dr. Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu tip hastalarda beyinde bir değil birden fazla nöbet odağı var. Epilepsi tedavisinde ilk seçenek ilaç, daha sonra cerrahi yöntemler denenir. Ama ikisinden de fayda göremeyecek hasta grubu için tek çare bu pildir. Boyundan küçük bir kesiyle giriyoruz; Vagal sinir alanına bağlıyoruz ve pilin bulunduğu diğer ucunu da göğüste deri altına yerleştiriyoruz. 6 sene ömrü var pilin. Bu süre içinde cihaz günde birkaç kez uyarı vererek epilepsi odağını ve sayısını düşürüyor. Nöbetleri tamamıyla sıfırlamak mümkün değil. Ama hastanın nöbetlerini azaltmak yaşam kalitesini artırıyor.

OPERASYON YARIM SAAT SÜRÜYOR

Cihazın normalde maliyetinin 30 bin lira civarında olduğunu kaydeden İstanbul EAH Başhekimi Doç. Dr. Özgür Yiğit ise devlet hastanesinde hastanın bir lira bile ödemeden bu hizmetten yararlanabildiğine değindi. Dr. Feridun Kubilay ise ABD'de 12 yaş, Avrupa'da 5-6 yaş üzerindekli epilepsi hastaları için uygun bulunan bu pillerin, en az iki üç tane epilepsi ilacı kullandığı halde nöbet sayısı haftada 4-5'i bulan ve cerrahi olarak tedavi edilemeyecek hastalar için uygun olduğuna değinerek sözlerini şöyle tamamladı: Hastalar çok fazla ilaç kullandığı için karaciğer enzimleri yüksek seyrediyor. Pil sayesinde ilaca ihtiyaç kalmıyor. 5-6 sene sonra pili yeniliyoruz. Ameliyat 45 dakika sürüyor ve hasta ertesi gün taburcu oluyor.

Kalp krizi alarm cihazı

KALP krizini tespit edebilen cihaz geliştirildi. Fransız ?Le Figaro? gazetesinin internet sitesinde yayımlanan makalede, köprücük kemiğinin altına, kalbin yakınına yerleştirilen cihazın, ana damarlardan biri pıhtı ile tıkanır tıkanmaz ?bip' sesi verdiği ve titreştiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber