Mersin Lojistik Platformu, sektöre uzman yetiştirecek

Mersin Lojistik Platformu, lojistik sektörüne uzman kazandırmak amacıyla Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı ile 40 kişiye eğitim verecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Lojistik Platformu, lojistik sektörüne uzman kazandırmak amacıyla Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı ile 40 kişiye eğitim verecek. LODER öncülüğünde, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteği ile gerçekleşecek eğitime katılanların istihdamı da sağlanacak.

Mersin Lojistik Platformu'nun, Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı'nın tanıtımı, Mersin Deniz Ticaret Odası'nda (MDTO) düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Mersin Lojistik Platformu Başkanı ve MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Mersin Lojistik Platformu Proje Danışmanı Fevzi Filik, platform üyeleri ile MDTO ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı hakkında bilgi veren Platform Başkanı Jozef Atat, daha önce 6 tane eğitim ve sertifika programı uyguladıklarını, şu anda 7.?sini yapacaklarını söyledi. Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı'nın 15 Mayıs 2012'de başlayacağını, 12 hafta sonu, 24 gün, 84 saat süreceğini belirten Atat, bu süre içerisinde lojistik yönetimi, taşımacılık ve yönetimi, depo yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, forwardinglik ve brokerlik, dış ticaret ve kişisel gelişim eğitimleri verileceğini kaydetti. Eğitimi verimli olması açısından 40 kişi ile sınırladıklarını ifade eden Atat, ?Bunların 20'sini MDTO ve MTSO üyelerinden, 20'sini de bu sektöre iştahlı, eğilimli olan kişilerden seçeceğiz. Bu 40 kişiyi işadamlarından oluşan bir komite seçecek. Eğitimi bittikten sonra 3 aylık staj dönemi olacak. Eğitime katılan 40 kişiye kendi işyerlerimizde veya bildiğimiz işyerlerinde 3 aylık staj yapmaları için destek vereceğiz? dedi.

?DÜNYANIN GELECEĞİ TEK NOKTADAN BÜTÜN HİZMETİ ALMAYA DOĞRU GİDİYOR?

LODER Başkanı Prof. Dr. Tanyaş da eğitimlere Akademi Lojistik ile 60 kişilik bir öğrenci grubu ile başladıklarını, 9 ay süren bu eğitime katılanların yüzde 90'ının işe girdiğini anlattı. MTSO'nun desteği ile yürüyen ve çok başarılı geçen bu eğitimin ardından MDTO ile de 40 kişiden oluşan lojistik profesyonellerine eğitim verdiklerini anımsatan Prof. Dr. Tanyaş, Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı'nın bu kapsamdaki 3. eğitim olacağını dile getirdi.

Lojistiğin, taşımacılığın ötesinde bir alan olduğuna işaret eden Tanyaş, ?Taşımacılığın yanında en az 7 faaliyeti birlikte yapmanız gerekiyor. Taşımacılık, depolama, paketleme ve katma değer hizmetleri, gümrük muayene gözetim işleri, ekspertiz işleri, sigorta işleri, stok yönetimi, sipariş yönetimi dediğimiz bir boyut ve dünyanın geleceği bu. Dünyanın geleceği tek noktadan bütün hizmeti almaya doğru gidiyor. Dolayısıyla entegre hizmet vermek esas. Lojistik hizmeti yapan şirketlerin veya nakliye hizmetinden lojistiğe geçmek isteyen şirketlerin de bütün yönleriyle bu hizmeti verebilir hale gelmesi lazım. Bu da uzman demektir. Dolayısıyla uzmanın yetiştirilmesi önemli. Bizim eğitim programımız da bu yönleri tamamlamaya yönelik bir program. Eğitimi stajla bunu tamamlayacağız, şirketlerimizin desteğiyle yapacağız, peşinden de istihdam olayını gerçekleştireceğiz? diye konuştu.

Son eğitimi yapalı 2 yıl olduğuna da dikkat çeken Tanyaş, şöyle devam etti: ?Dolayısıyla sektörün ihtiyacı artıyor. Yeni gelişmeler oluyor ve uzmana mutlaka ihtiyaç var. Her şey insanla oluyor, en önemli kaynağımız insan. Dolayısıyla insanı da bizim bu sektöre, bölgemize kazandırmamız lazım. Bu sertifika programları buna yönelik program olarak geçecek.?

İKİ YENİ PROJE GELİYOR

Proje Danışmanı Fevzi Filik ise gerçekleştirecekleri yeni projeler hakkında bilgi verdi. 2012 yılının kendileri açısından bereketli bir yıl olduğunu vurgulayan Filik, platform olarak 2 yeni projeyi hayata geçireceklerini bildirdi. Türkiye'de ilk defa Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi adı altında imalat sanayinin bütün testlerinin ile paketleme ve ambalajlama sanayinin testlerinin yapılacağı akredite bir laboratuvar kuracaklarını belirten Filik, merkezde tersine mühendislik uygulaması da gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türkiye'de 31 ülkenin savaştığı bir projede 7. çerçevesinde platform olarak yeni bir proje aldıklarını aktaran Filik, RIS Mersin'in devamı niteliğinde olan bu projenin de kurulan platformların, kümelerin desteklenmesi için mali kaynak aktarımı anlamına geldiğini söyledi. Toplam bütçesi 1,5 milyon Euro'luk bir projenin 250 bin Euro'sunu 6 ortaktan biri olan Mersin'in aldığı bilgisini veren Filik, ?31 farklı konsorsiyumdan 7 konsorsiyum aldı. Türkiye'de Mersin Lojistik Platformu bunu temsil etti. Ortaklarımız Hollanda, Almanya, İspanya, Danimarka ve İsveç'ten lojistik firmaları. 2012-2013 yıllarında iki tane uluslararası lojistik konferansına Mersin ev sahipliği yapacak. Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Ayrıca, 2012-2013'te işadamlarının da katıldığı ikili görüşme platform aracılığıyla yapılacak, eşleştirme yaparak firmalarımızın uluslararası alanda açılımına hizmet verebileceğiz. Bunun dışında uluslararası katılım ile ilk defa Türkiye'de yabancı şirketlerin patronları ile Türk şirketlerin patronlarına workshoplar düzenleyeceğiz. Bu da ticari ilişkilerin, ikili görüşmelerin artmasını sağlayacak? ifadelerini kullandı.

İlk defa bir ilin, Mersin'in Avrupa Lojistik Merkezler Kümesi'ne üye olacağı müjdesini de veren Filik, şunları söyledi: ?Bu çok önemli. Avrupa'da artık Mersin'in bir lojistik merkezi, lojistik üssü olduğunu kanıtladığımız, Brüksel tarafından da resmi evraklarda geçen bir yazıdır bu. Bu nedenle 3 yıl sürecek olan projenin sonunda da Mersin, Avrupa'daki lojistik merkezlerin kurduğu Lojistik Merkezler Oda Birliği'nde resmi olarak yer alacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber