TSE Başkanı Şentürk: Türkiye artık kendi standardını belirlemeli

"Küresel güç olmak standarttan geçiyor."

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Kalite, duvarda asılan bir belge değildir. Türkiye artık kendi standardını belirlemeli. Küresel güç olmak standarttan geçiyor." dedi.

TSE Bursa Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 'Kalite Zirvesi'nde konuşan TSE Başkanı Şentürk, kalite bilincini toplum genelinde yaymayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kaliteyi teoriğe boğulması halinde kaliteden uzaklaşılacağına işaret eden Şentürk, "Kalite, şekil demek değildir. İşlerinizi ayrıntıya boğmak da değildir, ayrıntıdan kurtarmaktır. Kalite 'yaptığımız işi adam gibi yapmak' demektir. Kalite sadece ürün ve hizmetin performansını yükseltmek değildir. Türkiye'deki en büyük yanlış algılama bu. Kalite işinizi doğru yapmak ama en makul maliyetlerle ve sürelerle yapmaktır. Bunu yapmazsanız küresel rekabette kaybetmeye mahkumsunuz." dedi.

Bazı kurumların ve firmaların kalite adı altında kurduğu departmanları eleştiren Şentürk, "Üretim, pazarlama, bilgi işlem bölümüne akıl veren, kendine toz kondurtmayan kalite departmanları ile bu kaliteyi yakalayamayız. Kaliteyi duvardaki belge olarak algılamamalıyız. Daha sonra küresel pazarda rekabet edemiyoruz. Bir sürü belgeyi biriktiriyoruz. Hiç kimse dönüp de kalite maliyetini sorgulamıyor. Kalite maliyetinin uygulamaya dönük olarak hiçbir karşılığını göremiyoruz. Kalitenin bir maliyeti ve çalışması var. Maliyet para değil. Katlandığınız süreçler maliyettir. Sistemi kurduğunuzda, 'verimliliği nereden nereye çıkardınız' gibi unsurlardır. Bunlardan bizde bahsedilmez. Kalite yolculuğunda istediğimizi bir türlü yakalayamıyoruz. Kaliteyi yakalamak istiyorsak kurumunuzu, sektörü ve toplumunuzu tanımak mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

Firmaların ve kurumların kalite sürecinde istikrarı yaşaması için insan unsuruna önem vermesi gerektiğine işaret eden Şentürk şöyle devam etti: "Kaliteden bahsetmek istiyorsak insanla muhatap olduğunuzu, insanla çalıştığınızı, insan için çalıştığınızı iyi anlamalısınız. Kalite insan kaynağını doğru yönetmeyle olabilir. Personelinizin birikimini enerjisini heyecanını yönlendirmediğiniz müddetçe başarıyı yakalamanız mümkün olmaz. İnsanları benimsersek kendi içindekini ortaya koyar. İnsanların gönülleri fethedilmeli. Hiçbir işletme çalışanının gönlünü fethettiği müddetçe sürdürülebilir istikrar yakalayamaz."

Türkiye'de kurumların kendi alanında kurumsal aktör olmadığı sürece Türkiye'nin küresel güç olmasının boş bir hayalden öteye gidemeyeceğini savunan Şentürk, "Biz TSE olarak kendi alanımızda bu azimle ve bu kararlılıkla yeni baştan kendimizi dizayn ediyoruz. Küresel pazarda var olabilmek için standarda uygun ürünler üretmeliyiz. Türkiye her zaman standartlara uyuyor. Ama asıl önemli olan standardı belirlemektir. Küresel pazarda güç sahibi olmak bundan geçiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber