Bakan Eker: Cumhuriyet tarihinde ilk kez şaptan ari bölge oluşturduk

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye'nin bir bölgesinin şap hastalığından ari hale getirildiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2012 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehdi Eker, partisinin il kongresine katılmak üzere Kırklareli'ne geldi. Vali Mustafa Yaman'ı makamında ziyaret eden Bakan Eker yaptığı açıklamada, Trakya'nın hayvancılık bakımından önemine değindi. Eker, ?Biz bu bölgenin tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir yere gelmesi için hükümet olarak bir dizi proje hayata geçirdik. Burada özellikle hayvancılıkla ilgili önemli gelişmeler var. Biz bu bölgeyi Türkiye'nin hayvancılık üssü haline getirme çabası içerisindeyiz.? dedi.

Daha önce hayvansal ürünleri ihraç ettiklerinde şap hastalığının engel olduğunu kaydeden Eker, ?Biz de Trakya'dan başlamak üzere Türkiye'nin şap hastalığından ari bir bölgesini oluşturalım. Sonra diğer hastalıklardan ari hale getirelim ve böylece bu bölgeyi Türkiye'nin hayvancılık alanında ihracat üssü haline getireceğiz diye bir proje hazırladık. Ve bu proje belli bir aşamaya geldi. İki yıl önce şap hastalığından ari olduğuna dair belge aldık. Uluslararası sağlık kuruluşları tarafından. Bu cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye'nin bir bölgesi şap hastalığından ari hale gelmiş oldu. Çok önemli bir gelişme. Hatta biz buranın yapısını muhafaza edelim diye kurban bayramlarında bile Anadolu yakasından Trakya yakasına hayvan geçişlerini kontrol altına aldık ki, bölgede bir hastalık oluşmasın.? diye konuştu.

Hükümete geldiklerinde Kırklareli'nde 66 bin adet olan büyükbaş hayvan sayısının bugün 142 bine ulaştığını belirten Eker, bunun yüzde 90'nın kültür ırkı olduğunu kaydetti.

İl genelinde 2002 yılında 169 bin ton süt üretimi bugün 617 bin tona çıktığını hatırlatan Eker, ?Süt verimi arttı. Hayvancılık alanında uygulamaya koyduğumuz proje ve desteklemeler sayesinde oldu. Şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtığımız yeni bir destek kalemi var. Yerli besilik yapan üreticilerimize hayvan başına 300 TL bir destek ödemesi getiriyoruz. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere. Bu proje 450 milyon TL kaynak aktardık. Yerli üreticiyi desteklemek, korumak ve teşvik etmek için. Hamdolsun Türkiye'de dünyada üretim itibariyle Avrupa'nın bir numaralı tarım üreticisi haline geldi. 8 yıl önce Avrupa'da dördüncü sıradaydı. 2002 yılında dünyanın üretim bakımından 11'incisi idik, bugün 7.si haline geldik." ifadelerini kullandı.

Bu durumun uluslararası kuruluşların raporları ile belgelendiğini söyleyen Eker, "Bunlar güzel gelişmeler. Bu projenin birden fazla faydası olacak. Çocuklarımızın gelişmesi için süt çok önemli. Hem taze süt piyasadan çekilmiş olacak. Üretici için bu önemli. Paketleme olacağı için sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak. İşte başlattık, ihalesi yapıldı. Türkiye'nin her tarafına şimdi büyük bir hızlı inşallah bu ayın sonundan başlamak üzere okulu veriyoruz. Türkiye'de 7 milyon 200 bin öğrenci var. Bunların her bir süt alacak.? açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber