Ay'a giden Türk Bayrağı müzede

1971 yılında uzaya taşınan Türk Bayrağı, İstanbul Oyuncak Müzesi'nde sergilenmesine başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2012 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sunay Akın, uzay odasının müzeyi tasarlarken ele aldıkları ilk mekan olduğunu ifade ederek, uzay konusunun oyuncak koleksiyonculuğunda en çok ele alınan konulardan olduğunu söyledi.

Aya giden Türk bayrağının 41 yıllık hikayesini de anlatan Akın, şunları dile getirdi:

''1971 yılında Apollo 15/Endeavour aya gidiyor, en uzun süre ayda kalan araç oluyor ve geri dönüyor. NASA, bütün bu uzay keşiflerini insanlık adına belirtmek, somut bir şekilde vurgulamak için ülkelerin bayraklarını da bir katalogla uzaya götürüyor. Apollo 15/Endeavour'da uçuşunda bayrakları götürdü ve dünyaya geri getirdi. Onlardan biri de bizim bayrağımız. Bu bayrak 3 astronottan biri olan Alfred Merrill Worden tarafından götürülmüş ve sertifikası imzalanmış. Bayrak, zamanla uzay koleksiyonerlerinin elinde ABD'de kalmış ve yakın tarihte açık artırmaya çıkmış. ABD'de yaşayan iş adamı Ekmel Anda, açık artırmayı duyunca etkileniyor ve satın alıp müzeye hediye etti.''

Aya giden Türk bayrağını uzay odasında sergilemeye başladıklarını dile getiren Akın, ''O bayrağı aya biz götürmedik. Gönül isterdi ki bizden birisi, bizim insanımız bayrağımızı aya taşısın. Peki bunu neden başaramıyoruz? Bunun nedeni; oyuncağın önemini hala anlayamamış olmamızdır. aya giden Türk bayrağının sergilendiği uzay bölümünde uzay konulu oyuncaklar var. Bu oyuncakların ilkleri 1920'li yıllarda ABD'de yapıldı. O oyuncaklarla oynayan çocuklar NASA'da görev aldılar. Aya, uzaya çıktılar ve bayraklarını aya taşıdılar'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber