Türkiye'de her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Manavgat Şube Başkanı Fatih Kaplan, Türkiye'de her yıl tütün mamullerinin oluşturduğu hastalıklara bağlı olarak 120 bin kişinin öldüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2012 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Kaplan, sigara mücadele çalışmalarına 'Bağımlılık, Tutsaklıktır' sloganı ile başladıklarını bildirdi. Ülkede 17 milyon sigara tiryakisinin bulunduğunu ve bunun yetişkin nüfusun yüzde 44'nü oluşturduğunu belirten Kaplan, Türkiye'de her yıl 120 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini, bir diğer ifade ile günde 300 kişinin tütün kullanımından hayata veda ettiğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün verilerine göre dünyada 1,1 milyar sigara tiryakisi yetişkinin bulunduğunu bildirdiğini Kaplan, dünyada her 13 saniyede bir kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

Kaplan, "Ülkemizde maalesef sigaraya başlama yaşı 11'e düşmüştür. Ne yazık ki, hayatındaki ilk 2 sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85'i tütün bağımlısı olmaktadır. Kısacası bir kere başlayınca bir daha zor bırakılmaktadır. Gençlerin yüzde 33'ü sigarayı denemektedir ve bunların yarısı tütün bağımlısı olma riski taşımaktadır. Nikotin yüksek oranda bağımlılık yapıcıdır. Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski 22 kat fazladır. Sigara bağımlıları nikotin alışkanlığı nedeniyle sigara içerler, duman içinde bulunan katran kanser oluşturur. Sigara dumanın içinde 4 binden fazla zehirli madde bulunmaktadır. " dedi.

Kaplan, tütün mamullerinden öğrencileri uzak tutmak için okullarda eğitim çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber