Türk Eğitim Sen: Doğru olan eğitim fakültesi mezunlarının öğretmen olması

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 24 Nisan 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, fen ve edebiyat fakülteleri öğrencilerinin öğretmen olabilmek için aldığı pedagojik formasyon programını kaldırdı. Karar fen ve edebiyat fakültelerinde eğitim kadrosu ve öğrencilerde şok etkisi yarattı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 5 Nisan'da aldığı karar ile fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin aldığı pedagojik formasyon programını kaldırdı. Fen ve edebiyat fakülteleri öğrencilerinin veya mezunlarının öğretmen olmasını sağlayan sistemin kalkmasının gerekçesi ise bu bölümlerde ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterildi. Karara göre, yeni pedagojik formasyon sertifika programları açılmayacak. Daha önce açılan programlar ise, mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılacak. 184 fen ve edebiyat fakültesinde okuyan 200 bin öğrenciden pedagojik formasyon alanlar karardan etkilenmeyecek. Ancak, karardan dolayı her yıl 5 bin öğrencinin mezun olduğu fen edebiyat fakültelerine olan talebin düşeceği belirtiliyor. Fen edebiyat fakültelerinin dekanları ise YÖK'ün aldığı karara son derece kızgın.

Öğretmen olamayacaklar

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Muammer Canel, üniversite adaylarının artık fen ve edebiyat fakültelerini tercih etmeyeceklerini belirterek şunları söyledi, ?YÖK'ün kararı bizde şok etkisi yarattı. Fen ve edebiyat fakültelerindeki bölümler, alan bilgisinin en iyi öğretildiği bölümlerdir. Öğrencilerimize yazık oluyor. Bundan sonra üniversite sınavına girecek öğrenciler, öğretmen olamayacaklarsa neden fen edebiyat bölümlerini seçsinler ki. Zaten başka alanlarda istihdam yok. Bu şekilde fen edebiyat fakülteleri çok fazla geriye atılacak. İki yıl önce YÖK'ten bir talepte bulunmuştuk. Pedagojik formasyon eğitimin 3. ve 4.sınıflarda alınmasını ıstedik. YÖK de bunu kabul etti. Ancak bir sendika buna itiraz etti ve yürürlüğü durduruldu. Şimdi de öğrencilerimizin öğretmen olmasının yolu tamamen kapatıldı. İki yıl öncesine kadar ayrıca bütün üniversitelerin fen ve edebiyat fakültesi olmak zorundaydı. Ancak zaten bu da kalktı. Biz 26 Mayıs'ta fen edebiyat fakültesi dekanları olarak Kıbrıs'ta toplanıp YÖK'ün verdiği kararı değerlendireceğiz.?

TÜRK EĞİTİM SEN'İN AÇIKLAMASI

YÖK Fen Edebiyat mezunlarına öğretmenlik yolunu tamamen kapattı. Daha önce formasyon alanların hakları devam edecek. YÖK ve MEB bu kararı atama bekleyen öğretmenlerin yıllar içerisinde artmasına bağlı olarak aldığını belirtiyor.

Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının formasyon alması konusu daha önce KESK'e bağlı Eğitim Sen tarafından dava edilerek yürütmesi durdurulmuştu, açılan bu davanın Türk Eğitim-Sen ile alakası bulunmamaktadır. Söz konusu mahkeme kararı fen edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon konusunda mağduriyetine sebep olmuştu.

Türk Eğitim-Sen'in bu konudaki görüşleri basına eksik olarak yansımıştır. Türk Eğitim Sen, öğretmenlik mesleğine öncelikle eğitim fakültesi mezunlarının atanmasını savunmaktadır. Ancak, yıllardır öğretmen olarak atanan fen edebiyat fakültesi mezunlarının mağdur edilmemesinden yanadır. YÖK'ün aldığı karar yanlış olmamakla birlikte, acele alınmış bir karardır. Şöyle ki; bugün fen edebiyat fakültelerinde okuyan bir çok öğrenci öğretmen olacağını, böyle bir hakkının olduğunu düşünerek bu okulları seçmiştir. Bu sebeple, YÖK, aldığı kararı bundan sonraki dönemlerde (2012-2013 döneminde fen edebiyat fakültelerini seçecek olanlara), üniversite sınavlarında fen edebiyat fakültesini seçecek öğrencilere yönelik olarak uygulamalıdır.

Bugün ciddi bir öğretmen atama politikası bulunmamaktadır. Yılların ihmali, adam gibi bir öğretmen istihdam politikası olmaması, eğitim fakültesi mezunu öğretmenleri mağdur etmiş ve bugün atama bekleyenlerin sayısı 350 bini bulmuştur. Ancak, bu durum fen edebiyat fakültesi mezunlarının tamamen ekarte edilmesi sonucunu doğurmamalıdır. Yıllardır fen edebiyat fakültesi mezunlarını öğretmen olarak atayanların, bugün, alelacele, bu kadar kesin ve ani bir değişiklik yapması kazanılmış haklar ilkesi bakımından tartışılan bir karar olmuştur.

Türk Eğitim-Sen olarak, YÖK'ün kararını revize ederek, halen fen edebiyat fakültesinde okuyan öğrencileri kararın kapsamı dışında tutarak, 2012-2013 döneminde fen edebiyat fakültelerini seçecek öğrencilere uygulamasını, bu tarihten sonra da, üniversitelere alınacak kadrolara öncelikle fen edebiyat fakültesi mezunlarının alınması doğrultusunda bir düzenleme yapmasının daha adil bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz.

Esasen, hükümetin tüm üniversite mezunlarına yönelik yeni ve kabul edilebilir bir istihdam politikası uygulama zamanı çoktan gelmiş, geçmektedir.Türkiye, bu genç işsizlik oranı ile geleceğe emin adımlarla yürüyemez.Bu tablonun devam etmesi ülkeyi sosyal patlamaların eşiğine getirecektir. Bu sebeple Hükümet bütçe imkanlarını zorlayarak genç işsizlik oranını aşağıya çekmenin hesabını yapmak mecburiyetindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber