Şahin, kadrolaşma iddialarını yanıtladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2005 19:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''biz yandaşlarımızı devlet kadrolarına işçi veya memur olarak yerleştirme düşüncesi ile hareket etmiyoruz'' dedi.

Bakan Şahin, makamında düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Şahin, geçen günlerde bazı basın yayın organlarında çıkan ''hükümetin ciddi kadrolaşma içinde olduğuna'' ilişkin haberlere değindi.

Şahin, 1999'da yürürlüğe giren bir yönetmelikle kamuya personel alımlarının merkezi sınav sistemi ile yapıldığını ve sınavdaki puana göre kamuya yerleştirildiğini hatırlatarak, ''biz hükümet olarak bu uygulamayı aynen devam ettiriyoruz. Biz bunu yönetmelik düzeyinde de bırakmak istemiyoruz. Kamu Personel Kanununa bir hüküm koyarak, kamuda personelin mutlaka merkezi sınav sistemi ile alınmasını yasa maddesi haline getiriyoruz'' şeklinde konuştu.

-''TORPİLİN, KAYIRMACILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ''

Bakan Şahin bu konuda şunları söyledi: ''Biz hükümet olarak o kadar kararlıyız ki yönetmelik seviyesinde kalmasına gönlümüz razı olmadı, bunu bir kanun maddesi haline getiriyoruz ki, hükümetler bundan kolay kolay vazgeçemesin diye.
Çünkü torpilin, kayırmacılığın, partizanca atamaların önüne geçmek istiyoruz. Biz bu konuda son derece samimiyiz. Nitekim bütçe kanunları ile bir yıl içinde boş kadrolara ne kadar atama yapılacağını da belirliyoruz. 2003'de bu 35 bindi, 2004'de 40 bindi, 2005'de 48 bindir. Hükümete geldiğimiz günden şu ana kadar biz devlet memurları kanuna tabi görevler için ÖSYM sınav sistemiyle 66 bin 174 kişiyi kamuya yerleştirdik. Ayrıca, geçmişte memurluk yapmış, tekrar görev alma hakkı bulunan kişilerden 3 bin civarında da yeniden atama yaptık.
Demek ki biz şu ana kadar 69 bin 174 boş kadroya atama yapmışız. Bunlar açıktan atamadır. Bu açıktan atamanın (sokaktan bulduğunu kamuya atama) olarak takdim ediyorlar. Böyle bir şey zaten mevzuat gereği yapılamaz.''


Kendilerinin göreve geldiğinde toplam 1 milyon 792 bin 903 personel bulunduğunu şimdi dolu kadroların yekününün 1 milyon 768 bin seviyesinde olduğunu belirterek, ''Yani personel azalımı oldu. Çünkü kamuda ciddi bir rasyonelleşmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin büyümesi için yetkileri bakımından devleti küçültmenin gerekliliğine inanıyoruz'' dedi.

Bu dönemde sözleşmeli personelde 68 bin, işçi sayısında da 87 bin azalma olduğunu kaydeden Bakan Şahin, şöyle devam etti:

''Biz yandaşlarımızı devlet kadrolarına işçi veya memur olarak yerleştirme düşüncesi ile hareket etmiyoruz. Kadrolaşma gibi birtakım iddiaların yanlış hatta maksatlı haberler olduğunu düşünüyoruz ve bunları asla kabul etmiyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber