ÖSYM yüzünden kurumlarda gerilim çıkıyor, davalar açılıyor

KPSS'ye Lisans düzeyinden girecek adayların başvuruları 18 Nisan'da sona erdi.18 Haziran'da ise ortaöğretim ve önlisans düzeyinden girecekler başvuru yapacak. Kılavuzda yer alan kurala göre adayların bir alt düzeyden sınava girmemesi gerekmektedir. Ancak, ÖSYM'nin bu sorunu engelleme yapma imkanı varken yapmaması çok sayıda sıkıntıya neden olmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS Kılavuzlarında yer alan kural gereğince, adaylar bir alt öğrenim düzeyinden sınava girememektedir. Yani lisans mezunları önlisans veya lise, önlisans mezunları da lise düzeyinden sınava girmemelidir. Bu kural, Danıştay nezdinde dava edilmesine rağmen iptal edilmemiş ve adayların eşit düzeyde sınava girmelerine imkan tanıması nedeniyle hukuka uygun bulunmuştur.

Diğer taraftan yükseköğrenim kurumlarından mezun olan adayların bilgileri YÖK'te toplanmaktadır. Öyle tahmin ediyoruzki bu kişilerin T.C. Kimlik numaraları da dahil olmak üzere merkezi bir veri tabanı bulunmaktadır.

ÖSYM'nin yükseköğrenim kurumlarından mezun olan adayların bu bilgilerini YÖK'ten alması ve daha en baştan bu adayların bir alt öğrenim düzeyinden sınava girmesini engellemesi halinde, sonradan yaşanacak tatsız sorunlar ortadan kalkacaktır.

Zira adaylar lisans veya önlisans mezunu olduğunu gizlerek sınava lise düzeyinden girmekte ve memuriyete yerleşmektedir. Aradan yılları geçince, adayın bu durumu anlaşılsa dahi kamu kurumları, yıllarca çalıştığı memur ile çatışmamak için bu hukuka aykırı duruma göz yumabilmektedir. Ki bazen, adli vakalar bile yaşanabilmektedir.

Sorun çok basit bir bilgi işlem sorunudur. ÖSYM çok sayıda yazılımcı almıştır. YÖK'e başvurup, merkezi veri tabanına erişim iznini almalı ve adayların bir alt öğrenim düzeyinden sınava girmesini daha en baştan önlemelidir. Eğer YÖK'te veriler belirli bir yıl ile sınırlıysa, örneğin 1990'dan sonraki veriler var ise, sadece bu yıldan sonraki mezunlar için dahi engelleme yapılsa, oluşması muhtemel sorunların yüzde 90'ını çözülecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber