İhtiyaçtan fazla vitamin çocuğa zarar veriyor

Günümüzde annelerin çoğu çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat ettikleri halde, ?aman çocuğumda bir eksiklik olmasın' telaşıyla dışarıdan vitamin takviyesi yapmaya çalışıyor. Hatta yanlış bilgilendirme ve çevresel yönlendirmelerle çocuklarına sürekli vitamin yüklemesi yapıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelişimi normal olan çocuğa dışarıdan vitamin takviyesi yapmamak gerektiğini belirten uzmanlar, vitaminin de bir ilaç olduğunu ve fazlasının çocuğa zarar vereceği uyarısında bulunuyor.

Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, vitaminler vücudun normal işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli olduğunu dile getirdi. Her yaş için gerekli vitaminlerin farklı gıdalardan kolaylıkla alınabileceğini ifade eden Doç. Dr. Kösecik, annelere şu uyarılarda bulundu: ?Anneler şunu çok iyi bilsin ki, gelişimi iyi olan (yaşına göre boy ve kilosu normal aralıkta) bir çocuğun yeterli ve dengeli beslendiği takdirde dışarıdan vitamin takviyesine ihtiyacı yoktur. Sadece sebze ve meyvelerde değil, doğadaki tüm besinlerde az veya çok vitamin vardır. Çocuğunuz sevdiği gıdalardan daha çok, sevmedikleri gıdalardan ise daha az miktarda, ama her türlü besin grubundan tüketerek sağlıklı olarak büyüyebilir.?

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin bazen kolay olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Kösecik, şöyle devam etti: ?Bazı çocuklar çok iştahsız, bazıları çok seçicidir, belli bazı gıdaları ağızlarına bile koymazlar. Bazıları ise kötü beslenme sonucunda yeterli büyümeyi gösteremeyip akranlarından geri kalabilirler. Böyle çocuklar için, çocuk doktorunun önerisi doğrultusunda takviye vitamin şurup veya tabletleri kullanmak gerekebilir. Ancak, vitamin takviyelerinin de ilaç olduğunu, her ilaç gibi gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini, aşırısının zararlı olacağını unutmamak gerekir. Özellikle yağda eriyen vitaminler ( A, D, E ve K vitaminleri ) ihtiyaçtan fazla alınırsa, vücutta depolanmakta ve sorunlara yol açmaktadırlar.?

VİTAMİNLERİN FAYDALARI

Dr. Kösecik, vitaminlerin faydalarını ise şöyle sıraladı: ?A vitamini; normal büyüme, cilt sağlığı, göz sağlığı (özellikle gece görme ve renkli görme), doku onarımı, enfeksiyonlara karşı direnç sağlamada gereklidir. Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzelerde (havuç, kayısı, kabak, şeftali gibi), balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokoli, roka gibi yeşil sebzelerde bulunur. B grubu vitaminler, vücutta çeşitli metabolik süreçlerde yer alırlar, kanımızdaki alyuvarların yapımı için gereklidirler. Et, tavuk, balık, süt, yumurta, tam (kepeği ayrılmamış) tahıllarda, kuru baklagillerde, ıspanak, brokoli gibi sebzelerde bulunurlar. C vitamini, bağ dokusu, kaslar ve cilt sağlığı için gereklidir. Yara iyileşmesini hızlandırır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır. Turunçgiller, kivi, çilek gibi meyvelerde, domates, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, biber gibi sebzelerde bulunur. D vitamini, vücuda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar, kemik ve dişlerimizin sağlığı için gereklidir. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağında bulunur. Güneş ışığı yardımıyla cildimizde de D vitamini üretilebilir. Güneşin uzun dönemdeki zararları etkileri dikkate alınarak, güneşe maruziyet süresinin ayarlanması, bu zararlı etkilerden korunmak için önemlidir. E vitamini vücudumuzu zararlı kimyasal, toksik maddelere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam tahıllarda, bitkisel yağlarda, ay çekirdeği, fıstık gibi kuru yemişlerde, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber