Kirlilik nedeniyle Karadeniz'de balık sayısı yarıya, Marmara'da 10'da bire düştü

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, deniz kirliliklerinin yüzde 80'inin karasal aktivitelerden kaynaklandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altepe, "Atıksuları arıtılmadan deşarj edilen sular denizlerde önemli bir kirliliğe yol açıyor. Bunun sonucunda 40-50 yıl öncesinde Karadeniz'de olan balık sayısı bugün yarıya, Marmara'da ise 10'da birlere kadar düştü." dedi.

Marmara Belediyeler Birliği işbirliğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) tarafından düzenlenen ?l. Marmara ve Karadeniz Konferansı', İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı toplantıda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi'nde yaşanan kirlilik ve bu kirliliğin ortaya çıkardığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

Marmara Belediyeler Birliği'nin 1975 yılında Marmara Denizi'ne kıyısı olan 45 ayrı belediyenin bir araya gelerek kıyılarda yaşanan kirlilik sorununa çözüm üretmek amacıyla oluşturduğu bir birlik olduğunu belirten Başkan Altepe, 25 milyona ulaşan nüfus ve ülke ekonomisinin yüzde 60'ına ev sahipliği yapan Marmara'da deniz kirliliğinin önemli bir sorun olduğuna değindi. Deniz kirliliklerinin yüzde 80'inin karasal aktivitelerden kaynaklandığına dikkat çeken Başkan Altepe, ?Atıksuları arıtılmadan deşarj edilen sular denizlerde önemli bir kirliliğe yol açıyor. Bunun sonucunda 40-50 yıl öncesinde Karadeniz'de olan balık sayısı bugün yarıya, Marmara'da ise 10'da birlere kadar düştü. Sadece kendi sınırlarımızdan kaynaklanan kirlilik değil, uluslararası kirlilik de Marmara Denizi'ni tehdit ediyor. 10 ülke ve 80 kenti dolaşan Tuna Irmağı, tüm bu kentlerin atığını Karadeniz'e oradan da Marmara'ya taşıyor. Bu kirliliğin önlenmesi amacıyla alınacak kararlar ve izlenecek strateji çok önemli.? diye konuştu.

"ORHANGAZİ'NİN KANALİZASYONU HİÇBİR ARITMAYA TABİ TUTULMADAN GEMLİK KÖRFEZİ'NE AKIYOR"

Özellikle arıtma tesisi gibi yüksek maliyetlerin yatırımların hayata geçirilmesinde Büyükşehir sınırının İstanbul ve Kocaeli'nde olduğu gibi il sınırı haline getirilmesinin büyük önem taşıdığını veren Başkan Altepe, aksi halde arıtma tesislerinin kurulmasının çok zor olduğunu vurguladı.

Konuşmasına Bursa'dan örnek vererek devam eden Başkan Altepe, "Bugün Orhangazi ilçesinin kanalizasyonu hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan Gemlik Körfezi'ne akıyor. Bunların arıtılması için gerekli tesisi kurmaya Orhangazi Belediyesi'nin gücü yetmiyor. Buranın mutlaka Büyükşehir sınırlarında olması gerekir. Bunun yanında arıtmasız çalışan işletmeler de önemli bir kirlilik kaynağı oluyor. Bu konuda Bursa'da kararlı bir tutum izliyoruz ve atıklarını arıtmadan doğaya bırakan işletmelere kapatma cezaları uyguluyoruz. Bugüne kadar 50'nin üzerindeki işletmeyi kapattık. Ancak bu konuda tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalı ve herkes elini taşın altına koymalı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber