Doktora 'dayağı hak ediyorsunuz' deyip saldırmışlar

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde doktorlar ve hasta yakınları arasındaki tartışma karakola taşındı. Samsun Tabip Odası olayı kınadı. Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise hasta yakınlarının doktorlara, "Siz dayağı hak ediyorsunuz" diyerek dövmeye kalkıştılarını, konunun yargıya taşıdığını söyledi. Olay ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

İddiaya göre kalp krizi geçirdiği belirtilen 60 yaşındaki Ayhan K., oğlu Orhan K. (43), kızı Nurten S. (38) ve damadı Halil S. (34) tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı. Acil servis doktorları hastanın durumunu nöroloji uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz'a bildirdi. Dr.Yılmaz, hastanın kalp krizi geçirmediğini belirtince yakınları ile tartışmaya başladı. Yakınlarının, "Kalp krizi geçiriyor. Acil müdahele edilmesi gerekir" sözlü uyarılarını yatıştırmaya çalışan Dr.Yılmaz, sözlü ve fiziki saldırılara maruz kaldı.

Acil servisteki diğer doktorlar Mehmet Tevfik Demir, Hacer Pınar Öztürk ve Nihat Kılıç ile sağlık teknisyeni Sinan Keleş'de araya girdi. Acil Servis doktorlarından Nihat Kılıç'ın, sözlü tartışmalar sırasında yaşanan itiş kakış sırasında sağ el bileği burkuldu. Dr.Hacer Pınar Öztürk'ünde bu arada sırtına yumruk darbesi aldığı ileri sürüldü. Olay diğer hasta yakınları ve hastane polisinin araya girmesiyle büyümeden önlendi. Her iki tarafta birbirinde şikayetçi oldu. Olayda biri hasta 3'ü hasta yakını olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Hasta ise hastaneye gelen diğer yakınları tarafından Gazi Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan tedavisinde, "Kronik akciğer rahatsızlığı" teşhisi konuldu. Bir süre müşaade altında tutulduktan sonra taburcu edildi. Şikayet nedeniylede polis tarafından gözaltına alındı.

Dr.Ahmet Yılmaz : "Ne soru soruyorsun diye saldırdı"

Dr.Ahmet Yılmaz, olay anını anlatarak, "Hastanın yanına geldim. Hastanın rahazsızlığı da şöyle; dakikalar sürüp geçen bir hastalık. Muhtemel sara hastalığı. Ne olduğunu anlamak için soru sormamız gerekiyor. Hastaya sordum, hasta yakınına sordum. Bilgileri alırken adam bana 'Halim ortada ne soruyorsun, anlamıyormusun' diye söyledi. Bende 'ne olduğunu anlamam için sormam lazım' dedim. Hasta yakını 'kim bu alın şunu başımızdan' dedi. Oğlu da bana saldırmaya başladı. Bende uzaklaştım oradan. Bana bir fiziki müdahalesi olmadı. 'Bunları öldürmek lazım' diye bağırıyordu. 'Bunun kim olduğunu öğrenin dışarda göreceğim bunu' diye bağırıyordu. Doktor arkaşadımız Nihat Kılıç'a saldırmaya başladılar. Onu oradan aldım oradan uzaklaştım. Bana fiziki bir temas olmadı ama Nihat Kılıç'a oldu. Elinde bir rahatsızlık vardı" dedi.

Dr.Nİhat kılıç : "Elim burkuldu"

Acil serviste görevli Pratisyen Doktor Nihat Kılıç ise, "Tam bir fiziki müdahale yapamadılar. Arkadaşlarımız araya girdi. Hastayı uzman arkadaşa muayene ettiriyordum. Çok soru sorduğundan şikayet etti. Hakarete başladı. Ne soruyorsun anlasana diye. Ben araya girdim. Doktor beye yardımcısı olmuyorsunuz diye. Sonra bir arbede yaşandı. Fiziki saldırı yok. Elimi hasta biraz burktu. Bileğim de bir incilme var" diye konuştu.

Sağlık İl Müdürü Kasapoğlu: "Doktor hastayla konuşurken yakınları müdahale etti"

Sağlık İl Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu olayı kınadıklarını belirterek, "Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Polikliniği'ne epilepsi geçirmiş bir yaşlı hasta gelmiş. Hastaya acilde çalışan hekimler tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra nöroloji uzmanı gelmiş. Hastaya müdahale ederken, hastalığın seyriyle ilgili bir takım sorular sorulmuş. O sorular sorulma esnasında hasta yakınları 2 oğlu ve bir kızı artık acele edilmesi gerektiğini, tanısı konulması gerektiğini ısrarla vurgulamış. Onun üzerine doktor beyde, ?Acele etmeyin biz hastamızı muayene ediyoruz. Artık emin ellerdesiniz' cevabından sonra ?Siz zaten böyle davrandığınız için dayağı hak ediyorsunuz' deyip daha da ileride cümleler kullanılmış. Orada nöroloji uzmanına fiili saldırıya başvurmuşlar" dedi.

Güvenlik görevlileri müdahale etti

Kasapoğlu, "Peşinden pratisyen arkadaşa saldırmışlar. Sonra bir arbede yaşanmış orada, kargaşa olmuş. 10 dakikalık bir süreçten sonra güvenlikçi arkadaşlarımız olaya müdahale etmesiyle son bulmuş. Biz hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü olarak olaya müdahil olduk. Gerekli makamlara emniyete, savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

Tabip Odası olayı kınadı

Samsun Tabipler Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın ise yaptığı açıklamada, "Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik yaşanan şiddet artık mesleğini icra etmeye çalışan doktorları canından bezdirmiştir. Eğitim Araştırma Hastanesinin en insancıl doktorlarından olan nöroloji uzmanı ve acil doktoru arkadaşımız, hastanın hastalığını anlamaya çalışmak için soru sorarken, hasta sahipleri, soru sorduğu için doktora saldırmıştır. Hasta sahiplerini Samsun Tabip Odası olarak lanetliyor, Sağlık Bakanlığının artık bu tür olaylara kökten çözüm getirecek uygulamaları başlatmasının çok geciktiğini tekrar hatırlatıyoruz" dedi.

"Hastalar doktorlara karşı ön yargılı"

Doktorların artık hastaya soru sormaya korkar hale geldiğini de ifade eden Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın, "Bu zamana kadar doktorlara yönelik politikalar ve yaklaşımlar sonucu, hastanın doktora güveni kalmamıştır. Hastalar doktorlara karşı ön yargılıdır. Doktor ne yapsa, hasta ve hasta sahiplerine batmaktadır. Savcılığa gidince nasıl olsa tutuksuz yargılanacağını, sonuçta da ceza almayacağını bilmektedir. Doktora ve sağlık çalışanına hakaretin ve el kaldırmanın cezası yeni kanun düzenlemesiyle çok ağırlaştırılmalıdır. Aksi halde bu gidişle, çok darp edilen ve öldürülen doktor göreceğiz" diye konuştu.

Öte yandan gözaltına alınan 4 kişi ile ilgili soruşturma sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber