Dijital yayımcılık kitap satışını etkilemedi

Yayımcı, yazar ve okuru buluşturan Malatya 1. Ulusal Kitap Fuarı, yoğun ilgiyle karşılandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gün ortasında açılan fuarı yarım günde 53 bin kişi ziyaret etti. Organizasyonun onur konukları yazarlar gün boyunca stantlarda okurlarıyla bir araya gelerek sevenleri için kitaplarını imzaladı.

Fuardaki insan sirkülasyonunu değerlendiren meslek örgütü temsilcileri, etkinliğe gösterilen ilginin, e-kitap uygulamasının basılı eserlerin satışlarını düşürdüğü yönündeki söylentilerini cevaplar nitelikte olduğunda birleşti. Geçtiğimiz yıl bandrol satışında yüzde 20'ye yakın artış yaşandığı belirtildi.

Fuarı değerlendiren Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, teknik olarak son derece başarılı bir kurguya şahitlik ettiklerini söyledi. Kentin okurla-kitap ve yazar vuslata erdiren bu etkinlikleri geleneksel hale getireceğinden şüphesi olmadığını belirten Bayram Murat, şöyle devam etti: "Malatya ulusal anlamda ciddi bir kitap organizasyonu gerçekleştiriyor. Bugüne kadar TÜYAP, kitap fuarlarını düzenleyerek belirli bir çıta oluşturmuştu. Malatya da bu deneyimi örnek olarak çok başarılı bir fuara ev sahipliği yapıyor. Seçkin yazarlar ve yayımcılar bir araya gelmiş durumda. Teknik olarak inanılmaz güzel bir kurgu ve rahat bir ortam var. Birincisi olmasına rağmen çok güzel bir etkinlik düzenlenmiş. Ümit ediyorum ki Malatya bundan sonra fuarı geleneksel hale getirecektir. Zaten var olan canlılığa inanılmaz katkı sağlanacağı kanaatindeyim. Şair ve edipler çok zor insanlardır. Kolay kolay yerlerinden oynamazlar. Onlar yerlerinde ağırdırlar. Onları İstanbul'dan buraya getirerek insanlarla buluşturmak çok önemli bir iştir. Emeği olanları herkesin kutlaması gerekir."

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, yayımcılık sektörünün bugünü ve yarınını değerlendirerek, umutlu konuştu. Murat, ?Son yıllarda teknolojik yeniliklerin ya da kısacası dijital yayıncılık uygulamasının fiziki kitap basımı ve satışını da düşürdüğü iddialarını da bu fuar var olan ilgi ile yalanlıyor. Ciddi bir katılım var." ifadesini kullandı.

Bandrol tüketiminde de geçtiğimiz yıl yüzde 20'ye yakın artış yaşandığının altını çizen Murat, ?Ülkelerin gelişmişlik kriterlerine bakıldığında ekonomik veriler iktisadi gelişmişliği gösterirken okuma da entelektüel gelişmişliği gösterir. Ekonomik olarak çok başarılı olunabilir ama okumayan, eğitimsiz bir toplum varsa ekonomik verilerin hiçbir önemi yoktur. Son yıllarda okuma ve kitapla ilgili ciddi gelişmeler yaşanıyor. Türkiye kitap başlığı olarak yüzde 30 gelişme var. Bandrol satışlarında yüzde 20 artış var. Önceki yıl 230 milyon civarında bandrol satışı varken 2011'de ise yaklaşık 300 milyon bandrol tüketildi. Bu da gösteriyor ki ciddi bir artış var. İnanılmaz bir kitap üretimi var. Bu kitaplar geri dönmüyorsa satıldığını gösteriyor. Türkiye'de nüfus bu kadar artmıyor. Buna karşın kitap satışı artıyor. Bu da kitap okuma eğiliminin arttığının bir göstergesidir. Dijital yayımcılığa rağmen bir kitaba yöneliş var. Dijital kitap satışları ülkemizde henüz tam net olarak bilinmiyor." diye konuştu.

Fatih Projesi'nin okuma oranını yükseltmesini beklediklerini anlatan Murat, ?Özellikle önümüzdeki yıllarda ülke geneline yayılacak Fatih Projesi ile okuma oranının amudi olarak dikey bir yükseliş göstermesini bekliyoruz. Türkiye'de önümüzdeki yıl 700 bin elektronik kitap öğrencilerle buluşacak. Öğrencilerin velileriyle ve kardeşleriyle buluşacak. Burada en önemli konu kitabın olmasıdır. Fatih Projesi'nde kurgulanan kültür ve ders kitaplarının tablet bilgisayarlarda olmasının kitap okuma oranına çok ciddi bir katkı yapacağını düşünüyorum."

değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber