Polislerin hayat öyküleri kitaplaştırıldı

Türk Polis Teşkilatı'nın 167. kuruluş yıldönümü faaliyetleri kapsamında, Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından kurumun tarihi süreçteki gelişimini anlatan kitap hazırlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam 2 bin 206 sayfadan oluşan 5 ciltlik 'Türk Polisinden Seçkin Biyografiler' adlı kitapta, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde yaşamış polis amir ve memurlarının biyografileri yer alıyor.

Personel Daire Başkanlığı arşiv kayıtlarından yararlanılarak hazırlanan bilgilerden oluşan eserin her cildinde ortalama 60-70 polisin hayat öyküsüne yer veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı Arşivi kayıtlarından yararlanılarak hazırlanan bilgiler; Türk zabıtasının 1879 yılı itibarıyla Polis Teşkilatı olarak yapılanmasının ardından, 1880 yılında ilk olarak kurulan Dersaadet Polis Müdürlüğünde ve ardından da 1885 yılı itibarıyla kurulan Osmanlı Devleti'nin diğer vilayet polis müdürlüklerinde görev yapan ve üstün başarı gösteren polis amir ve memurlarının gösterdiği kahramanlıklarından oluşuyor.

Prestij kitap çalışması olarak hazırlanan 'Türk Polis Tarihinden Belge ve Fotoğraflar' adlı 392 sayfalık eser iki kısımdan oluşuyor. İlk kısımda bazı vilayetlerde çıkan karışıklıklar ve alınması gereken önlemler, polis mekteplerine ait diplomalar, polislerin Milli Mücadele'deki hizmetleri ile ilgili belgeler, ikinci kısımda ise şehit polislerin merasimleri, farklı yıllara ait 10 Nisan kutlamaları, polis öğretmen ve öğrencilerin fotoğrafları bulunuyor.

256 sayfadan oluşan 'Belgelerle Türk Polis Tarihi 1' adlı kitabın ilk bölümünde Polis Nizamnamesi'nin hazırlanışı ile ilgili belgeler; ikinci bölümde Polis Meclisi'nin idari yapılanması ve Bab-ı Zaptiye'ye nakledilmesi ile ilgili belgeler; üçüncü bölümde Polis Meclisi'nin faaliyetleri ile ilgili belgeler; dördüncü bölümde İstanbul dışındaki polis uygulamaları ile ilgili belgeler bulunuyor. 'Belgelerle Türk Polis Tarihi 1' adlı kitabın devamı niteliğinde her yıl yeni belgelerin yer aldığı kitapların yayınlanması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber