Mülakat ve yaş şartına ilişkin Danıştay'ın yeni kararı

Danıştay İkinci Dairesi; mülakat ve 45 yaş şartına ilişkin önemli bir karar verdi. Danıştay, yurt dışına görevlendirilecek öğretmenlerin seçimine ilişkin uygulamada, mevzuatta yer alan "Yapılacak sınavda başarılı olmak" ibaresinden sadece mülakat sınavının anlaşılamayacağına ve 45 yaş şartının belirlenmesi içinde hukuken geçerli bir gerekçeye yer verilemediğine dikkat çekti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu 16.9.2011 tarihli kararında yaş için "Sınav başvurusunun son günü itibariyle 45 yaşından gün almamış olmak" şartını; sınav için ise "Yapılacak sınavlarda başarılı olmak" şartını getirmiştir.

MEB yurtdışına öğretmen görevlendirirken çıkardığı kılavuzda ise sadece "temsil yeteneği mülakatı" yapılmasını öngörmüştür. Danıştay, objektif kriterleri önceden belirlenmiş ve tüm adaylara eşit koşullarda uygulanmış bir mesleki yeterlik sınavı sonrasında temsil yeteneği mülakatının yapılmasının hukuka daha uygun olacağı gerekçesiyle, düzenlemeyi iptal etmiştir. Bu karar şu açıdan önemlidir. Bazı mevzuatta sadece "Yapılacak sınavda başarılı olmak" ibaresi yer almaktadır. Danıştayın bu kararına göre bu ibareden sadece mülakat sınavı anlaşılamaz.

Yaş şartı konusunda, hukuken geçerli bir gerekçeye dayanmadan 45 yaş şartı getirilmesinde, üst hukuk normalarına aykırılık görmüştür.

Karar metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber