'Anne-çocuk sağlığı göstergeleri eskiye göre daha iyi'

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Türkiye'de anne çocuk sağlığı göstergelerinin eskiye göre oldukça iyi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Dünya Ebeler Günü nedeniyle Kültür ve Gösteri Merkezi'nde bir program düzenlendi. Programda konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, her yıl, ?Uluslararası Ebelik Konfederasyonu' tarafından açıklanan ebeler günü ana temasının 2015 yılına kadar ?Dünyanın ebelere her zaman olduğundan daha fazla gereksinimi var' olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'de anne ve çocuk sağlığı göstergelerinin eskiye göre oldukça iyi duruma geldiğini anlatan Pasinlioğlu, ancak nihai hedefe ulaşılamadığını söyledi. Sezaryanla doğum oranlarının özellikle büyükşehirler ve özel hastanelerde giderek arttığını vurgulayan Pasinlioğlu, şöyle devam etti: "Yapılan çalışmalar, her iki kadından birinin sezaryenle doğum yaptığını gösteriyor. Normal doğum yapan kadınlarımız ise, doğal doğum yapamamakta ve yaşadıkları müdahaleler sonucu, yaşamlarının en mucizevi anını, işkenceye dönüştürmektedirler.? Dedi. ?Ebelik mesleğinin, sağlık sistemi içinde oynadığı rolün daha iyi anlaşılabilmesini diliyorum.? diyen Pasinlioğlu, şunları kaydetti: "Inna May Gaskin şöyle demiştir: ?Doğumda kadın bir Kraliçe gibi gözükmüyorsa, birileri ona yeterince destek ve güven vermiyor demektir'. Burada destek ve güveni verecek kişiler, annelik şefkati ile bezenmiş ebelerimizden başkaları değildir."

Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hava Özkan ise herkesin dünyaya geldiğinde ilk tanıştığı insanın ebe olduğunu anımsatarak, "Yeni bir canlının dünyaya gelmesine yardımcı olmak, doğum ağrısı çeken bir annenin acısını dindirmek ve aileye istek ve özlemle beklenen birinin katılımını sağlamak ebelerin toplum içinde saygın bir yer edinmesini sağlamaktadır." ifadelerini kullandı. Ebelik mesleğinin temellerinin insanlığın var oluşuna dayandığını vurgulayan Özkan, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Ebelik Konfederasyonu (ICM), Uluslararası Para Fonu (IMF) ebelik mesleğinin toplum sağlığı için önemli olduğunun altını çiziyor. Adı geçen kuruluşlar Milenyum Gelişme hedeflerine ulaşabilmek için ebelik mesleğinin güçlendirilmesi üzerinde duruyor. Ebenin, toplumda anne çocuk sağlığının korunmasında değişim ajanı olarak rol oynadığının unutulmaması gerekir." dedi. Özkan, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Ebelik Yüksek Lisans eğitiminin 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılıyla birlikte başlayacağı müjdesini de verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber