GAPGENÇ festivali başladı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan GAPGENÇ festivali başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açık havada yapılması planlanan festival açılışı yağmur nedeniyle kapalı alana alındı.

Siirt Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil yaptığı konuşmada, idare olarak kalkınma projelerinin yanı sıra sosyal projeleri de gerçekleştirdiklerini belirtti.

Vali Musa Çolak, ilde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken AK Parti Siirt milletvekili Afif Demirkıran ise gençleri İngilizce, Türkçe, Arapça ve Kürtçe selamladı.

Festivale katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada bu yıl festival konusunun küresel vatandaşlık olarak belirlendiğini ve bu kavramın hukuki bir terim olmadığını belirterek küresel vatandaşlık derken bütün kültürel bağlarımızın ötesinde inançlarımızın etnik mensubiyetlerimizin, mensup olduğumuz ülkelerin milletlerinin ötesinde insan olarak bütün bu farklılıklardan soyutlanmış bir varlık olarak birbirimizi anlamamız, tanımamız yardımlaşmamızdır. Ben onu anlıyorum. Japonya'dan bir insan gelip Van'da ki bir insana yardımcı oluyorsa, biz aynı ailenin mensubuyuz demektir. Aynı babadan aynı anneden geliyoruz demektir. Dünyanın hangi coğrafyasında yaşıyor olursak olalım, hangi milliyete bağlı olursak olalım etnik yapımız dinimiz inancımızı ne olursa olsun en nihayetinde hepimiz aynı ailenin fertleriyiz. Farklılıklarımızı çatışma konusu haline getirmemeliyiz. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görmeliyiz. Yüce Yaradan bizi farklı şekillerde, farklı dillerde yaratmış ki birbirimizi tanıyalım diye. Birbirimizle kavga edelim diye değil. Birbirimizi tanıyıp zenginleşelim diye. Hayatımız daha da zengin olsun diye. Hepimizi tek tip yaratsaydı, hayat çok sıkıcı olmaz mıydı? Çok şükür bu farklılıklarımız var ve bu farklılıklarımız içinde birbirimizi tanıyarak hayatımızı zenginleştiriyoruz. Bunu da yapmaya devam etmeliyiz. Kendimizi sadece ülkemizin sınırları ile sınırlı tutmayacağız. Zihnimizi ve gönlümüzü bütün dünyaya açacağız. Dünyanın neresinde bir mazlum varsa, bir mağdur varsa, itilmiş dışlanmış bir kesim varsa onlarla bir dayanışma içerisinde olacağız. Bizim bu insani bir sorumluluğumuzdur. Ve bunu da biz hükümet olarak yapmaya çalışıyoruz Müslüman olsun, gayrimüslim olsun şu etnik gruptan, bu etnik gruptan olsun dünyanın neresinde bir sorun varsa, imkânlarımız yettiğince elimiz kolumuz uzandığınca gücümüz yettiğince bunda yardımcı oluyoruz, elimizden geleni yapıyoruz ve Türkiye'yi dünyaya açmaya çalışıyoruz. İçe kapalı, içerde birçok gereksiz tartışmanın sloganların yarıştığı şiddetin dilinin hâkim olduğu insanların birbirlerine karşı gözlerini kulaklarını tıkadığı bir dünya istemiyoruz. Türkiye'yi biz çok daha demokrat bir ülke olarak görmek istiyoruz. İleri demokrasi olarak görmek istiyoruz. İnsanların rahatlıkla farklılıklarını ifade ettikleri ama aynı zamanda da birliklerini beraberliklerini en güçlü bir şekilde korudukları bir Türkiye istiyoruz. Bunun içinde elimizden tüm gayreti sarf ediyoruz.? diye ifade etti.

Daha sonra Vali Musa Çolak tarafından Bakan Yılmaz ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil'e festival tişörtlerini takdim etti.

Bakan Yılmaz, tekstil atölyelerini gezdi

Bakan Yılmaz, festival açılışına katılmadan önce şehir girişinde faaliyet gösteren Tuşba Tekstil ve Garzan Tekstil atölyelerini gezerek işçilerle bir süre sohbet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber