ARFF ve itfaiyeciler neden hizmetli gibi değerlendiriliyor?

190 sayılı KHK'da Arama ve Kurtarma Teknikerliği bir meslek olarak görülüp Teknik Hizmetler Sınıfında değerlendirilmiştir. Ancak hem itfaiyeciler hem de DHMİ'de yer alan ARFF'ler (Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele memuru) kamu kurumlarının ilgisizliği yüzünden yardımcı hizmetler sııfında değerlendirilmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İtfaiyeci kadrosunda görev yapanlar açısından geçtiğimiz yıllarda bir düzenleme yapıldı. Mahalli idarelerde görev yapan itfaiye personeli YHS'den GİH'e geçirildi. Ancak diğer kurumlar için hala bir düzenleme yapılmamıştır.

İtfaiyecilerin sorunları hala çözüm bekliyor

ARFF Memurlarının sitemize gönderdiği bilgilendirme notu

ARFF NEDEN YARDIMCI HİZMETLERDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde (DHMİ) çalışan memurlar 399 sayılı KHK kapsamında istihdam edilmektedir. KİT personeline uygulanan 399 sayılı KHK'da çalışan memurların hizmet sınıfı bulunmamaktadır. DHMİ bünyesinde hizmet sınıfı yerine hizmet grupları yer almıştır.

15.02.2005 tarihine kadar DHMİ bünyesindeki itfaiye unvanlı personel Genel İdari Hizmetler grubunda değerlendirilmiş olup ek gösterge uygulamasından faydalandırılmıştır. T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ile 399 sayılı KHK'ya tabi çalışan DHMİ bünyesindeki itfaiye memurların emeklilik işlemleri sırasında hangi sınıftan emekli edileceği konusunda ihtilafa düşülmüştür.

T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü yazışmalarında KİT personelinin hizmet sınıfı bulunmadığı için, emeklilik işlemlerinin hizmet sınıflarını düzenleyen 190 sayılı KHK'daki ekli cetvelinde yer alan unvanlarla ilişkilendirilerek, o unvanların hizmet sınıflarından emekli edildikleri ifade edilmiştir.

Bu durum üzerine 190 sayılı KHK'da sadece belediye itfaiyesi çalışanları Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirildiği için, DHMİ bünyesindeki itfaiyeciler, belediye itfaiyesi dışındaki itfaiyecilerle ilişkilendirilerek yardımcı sınıflardan emekli edilmişlerdir.

DHMİ bünyesindeki itfaiye unvanının yapılan işin tam karşılığı olmaması sebebiyle 03.10.2005 tarihinde ARFF Memuru unvanı ihdas edilmiştir. Yeni bir unvan olan ARFF Memurlarının hizmet sınıfı hakkında tekrar yazışmalar yapılmıştır. Bu yazışmalar neticesinde, ARFF Memuru tanımının teknik hizmetlerde yapılmaması nedeniyle ARFF Memurluğunun itfaiye memurluğu ile ilişkilendirilmesi uygulamasına devam edilmiştir.

Dolayısıyla Teknik bir hizmet olan ARFF Memurluğu yardımcı hizmetler statüsünde kalmıştır.

ARFF MEMURLARI NEDEN TEKNİK HİZMETLERDE YER ALMALIDIR?

ARFF Memurluğu Uluslararası alanda teknik bir hizmet olarak tanımlanmaktadır. ARFF Memurları Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, bölümü mezunları arasında seçilmekte olup KPSS ile atanmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi Teknik Meslek Yüksek Okullarından alınan görüşler de yapılan işin teknik hizmetlerde değerlendirilmesi gerektiği yönündedir.

ARFF hizmetinin temel amacı uçak kaza ve kırımlarında can ve mal kaybını en aza indirmektir. Özellikle hareket kabiliyetini kaybetmiş uçakların kurtarılması önemli bir yere sahiptir. Herhangi bir uçak kaza kırımında kullanılan malzemeler sadece ARFF birimine özel olup, bu malzemeleri kullanmak teknik bir eğitim gerektirmektedir. Bu hizmetin yürütülmesinde yapılabilecek en ufak bir hata telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından ARFF memurları yoğun bir teknik eğitimden geçmektedir.

ARFF Memurlarının hiçbir sorumluluğu bulunmayan yardımcı hizmetler sınıfındaki hizmetli unvanlı memurla eşdeğer kabul edilmesi ulusal ve uluslararası personel düzenlemelerine uygun olmayan bir tutumdur. Bu nedenle ARFF Memurlarının teknik hizmetler sınıfında kabul edilerek ARFF Teknikeri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN GEREKENLER?

ARFF Memurları sadece 399 sayılı KHK'ya tabi DHMİ bünyesinde bulunmaktadır. 399 sayılı KHK'da hizmet sınıf tanımlaması bulunmamaktadır. Sadece DHMİ bünyesinde bulunan ARFF Memurlarının emekliliklerinde ilişkilendirileceği 190 sayılı KHK'da ARFF unvanı gibi bir unvan da bulunmadığından ARFF unvanının tanımlanmasına ihtiyaç doğmaktadır.

ARFF memurları, yardımcı hizmetlerde bulunan itfaiye memurluğu ile ilişkilendirilmesi yerine, teknik hizmetlerde bulunan ve ARFF memurlarının yaptıkları kurtarma faaliyetini de içinde barındıran teknik kadrolarla ilişkilendirilmesi bu sorunu çözecektir. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'ndan alınan şifai yorumlarla da bu görüş desteklenmiştir.

Bu konuda ARFF Memurlarının yaptığı hizmetin bir parçası olan Arama Kurtarma Faaliyetini yürüten "Arama Kurtarma Teknikerliği"nin 190 sayılı KHK'da teknik hizmetler sınıfında tanımlanmış olması ARFF Memurlarının teknik hizmetler sınıfındaki bu kadro ile ilişkilendirilmesi imkânını sağlayacaktır

ARFF Memurlarının teknik hizmetlere geçirebilmesi için öncelikle DHMİ Genel Müdürlüğünce teknik hizmetler yaptığını içeren bir görüşle Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından mütalaa istenmesi gerekmektedir. Bunun üzerine Devlet Personel Başkanlığından alınacak görüşle TC Emekli Sandığı ile görüşülerek ARFF Memurlarının mağduriyeti teknik hizmetler sınıfından değerlendirilmesiyle giderilmiş olacaktır. (Memurlar.net'in notu: Sorunun çözümü için 190 sayılı KHK'da değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu da yasal düzenleme gerektirmektedir.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber