Emir Sultan Bursa'da anılıyor

Hz. Muhammed'in(SAV) torunu ve Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezıt'ın damadı Bursa'nın manevi kurucularından Emir Sultan, düzenlenen seminerle anılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Yıldırım Müftülüğü ve Yıldırım Belediyesinin ortaklığında düzenlenen Emir Sultan ve Erguvan Semineri'nde Emir Sultan'ın manevi şahsiyeti ve İslam alemi için önemi anlatılacak. Yıldırım Belediyesi Barış Manço Kültür merkezinde düzenlenen seminere alanında uzman konuşmacılar katılıyor.

Mustafa Gönü tarafından hazırlanan 100 yıl önce Bursa fotoğraf sergisinin açılışından ardından başlayan seminer, Prof. Dr. Süleyman Uludağ'ın sunduğu ?Tasavvufi Hayat ve Tarikatlar' korulu açılış sunumu ile başladı.

Açılışa katılan Ak Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, ilim ve irfan sahibi Emir Sultan'ın anılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu insanlar bizim medeniyetimizin kurucusu, bizlerin örnek aldığı insanlar, Buhara'dan Bursa'ya Bursa'dan Bosna'ya erenler gitmiş. Fetihlerden önce insanları tebliğ etmişler, güzellikleri anlatmış, yaşatmışlar. Gönülleri kazanmışlar, gönülleri kazanınca da fetihler kolay olmuş." dedi.

Salonun tam dolmamasını da eleştiren Mustafa Öztürk, "Salon biraz doldu, bunlar bizim örnek insanlarımız idolümüz, bizim tarihimizi geleceğe taşıyacağımız insanlar. Söylemek zorundayım, üzüldüğüm için söylüyorum. Bu salonun bu gün tıklım tıklım dolması gerekiyordu. Eğer Konu Emir Sultan ise, konu gönül mimarımız büyük bir şahsiyeti ise bizim Bursalılar ve Yıldırımlılarımızın bu salonu tıklım tıklım doldurması gerekirdi. Eğer burada bir popçu olsaydı veya başka bir kimse olsaydı belki bu salon tıklım tıklım dolar belki de yer bulamazdık." şeklinde eleştiride bulundu.

"ECDAD YADİGARI DAMGALARI AYAĞA KALDIRIYORUZ"

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise her geçen yıl biraz daha genişleterek sürdürdükleri 'Erguvan Şenlikleri ve Emir Sultan Sempozyumunu' sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bursa'mız evliyalar ve padişahlar şehridir. Bursa'mızda hakikaten ecdadın o kadar damgaları mühürleri ve damgaları var ki biz onları ihya etmek için zamanla yarışıyoruz. Bizde hiçbir dönemde olmadığı kadar bu dönemki belediyelerimiz ecdadın yadigarı eserleri aylağa kaldırmakta. Bizde Yıldırım Belediyesi olarak başkanı bulunduğum bu 9. yıl boyunca ecdadın yadigarları ve mühürlerinden damgalarından ayağa kaldırmadık, el atmadık hiç bir eser bırakmadık. Sıra geldi Cumalıkızık evlerine, oradaki evlerin de restorasyonuna başladık." dedi.

Bunun yanında manevi mimar ve şahsiyetlere de el attıklarını anlatan Başkan Keskin, "Onlarıda yad etmek, şefahatlerinden de yararlanmak amacıyla onları da bu tip anma günleri ile anıyoruz. Bu gün ise Emir Sultan Sempozyumunu gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında yine bir çok öneli şahsiyeti anacağız." Şeklinde anlattı.

"ERGUVAN ŞENLİKLERİNİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYABİLİRİZ"

Erguvan şenliklerinin tarihsel sürecine de değinen Özgen Keskin, şöyle devam etti: "Emir Sultan Hazretleri Buhara'dan kalkıp buralara gelince öylesine bir saygınlık kazanmıştır ki, Yıldırım Bayezıd'ın da damadıdır. Genç yaşına karşın herkes tarafından saygı duyulur. Hatta Padişah Yıldırım Bayezıd'ı da bazı durumlarda eleştirir olmuş. O dönemde Emir Sultan'ın da devreye girmesi ile devlet ricali ile halkın birbirinden kopmaması için bir takım şenlikler düzenlenmeye başlanmış. Erguvan şenlikleri de bu şekilde başlamış. Uludağ'ın eteğinde halk ile Padişahı bir piknik etrafından buluşturan bu şeklik günümüze kadar gelmiş. Ancak arada yüz yıl boyunca intikaya uğrar. Ancak bizim dönemimizde yeniden ele alındı. 8 yıldır her geçen yıl biraz daha geliştirerek bunu gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren ise belki uluslararası boyuta taşıyarak devam ettirebiliriz."

"EMİR SULTAN'A KARŞI SORUMLULUKLARIMI HAKKIYLA YERİNE GETİREMEMENİN ENDİŞESİNİ TAŞIYORUM"

Yıldırım Müftüsü Osman Şen de, yaptığı konuşmada, Emir Sultan'ın ebedi istirahatgahı olarak güzel belde Bursa'yı seçtiğini belirterek, "Asırlar boyunca ulema, ubeda, meşahih ve evliyaullah onu mesken edinmiştir. Bursalılara hep onlar rehber olmuşlardır. İşte bu gönül rehberlerinin serdarı olana Buharalı Veli Emir Sultan Bursa'nın tarihi manevi ve kültürel mirasına değer katmış, geleceğimize ışık tutmuş gönüllere ilham vermiş Peygamberimizin torunu bir ulu zattır. Bu sebeple de kabri şerifi yolu Bursa'ya düşenlerin ziyaretgahı oluveriyor. Dünyanın bin bir derdi ile bunalmış ruhlar, sıkılmış gönüller bu ziyaretlerle huzur ve sukune kavuşuyor. Onun yolu insanları sahili selameta kavuşturuyor." dedi. Osman Şen, içinde Hz. Emir Sultan'a karşı hep bir vefa ve sorumluluklarını hakkı ile yerine getirememenin endişesini taşıdığını belirterek, "Yıldırım Müftülüğünü Allah bana nasip edince aklıma ilk gelen Hz. Emir Sultan için bir sempozyum düzenlemek oldu. Bu günde bu sempozyumun yapılması mutluluğunu yaşıyorum. Allaha şükürler olsun." şeklinde konuştu.

Gün boyu devam edecek seminere alanında uzman, Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Saim Kılavuz ve Prof. Dr. Hüseyin Algül gibi alanında uzman konuşmacılar katılarak sunum yapacak. Gün boyu sürecek seminerde, sırası ile; ?Emirsultanın Hayatı Ve Çevresi', ?Bursa'da Emir Sultan Kültürü', ?Emir Sultan Külliyesi', ?Emir Sultan ve Erguvan' oturumları ile devam edecek. Seminer, ?Değerlendirme Oturumu' ve Mürşid Kavurmacı'nın seslendireceği tasavvuf musikisi konseri ile tamamlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber