İzmir, İstanbul'u solladı

Türk İstatistik Kurumu Ege Bölgesi Müdürü Rıdvan Yaka, son açıklanan eğitim verilerinde gözüken tabloda, İstanbul'un İzmir'den daha fazla üniversitesi olmasına rağmen İzmir'in İstanbul'u geçtiğini ifade etti. Yaka, "Bu şehrin ilgisi ile alakalı bir durumdur" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu son eğitim göstergelerini açıkladı. Türk İstatistik Kurumu'nun elde ettiği verilere göre, İzmir 13.11 ile Ankara ve Eskişehir'den sonra en çok yüksekokul ve fakülte mezuniyet oranı fazla olan şehir olarak gözüküyor. Türkiye İstatistik Kurumu Ege Bölgesi Müdürü Rıdvan Yaka, açıklanan eğitim düzeyi verilerinin anket ile değil, nüfus kayıt sisteminde bulunan ve hane hane elde edilen veriler olduğunu bu sebeple kesinlikle gerçekleri yansıttığını ifade etti. 2007 yılında eğitim veritabanı kurumu kurulduğunu belirten Yaka, "Bu veri tabanında bilgiler her an güncelleniyor. Türkiye'de 18 milyon hanenin ferdi bilgileri kayıt altında ve en güncel veriler" dedi.

Araştırma verilerinin tarihsel gelişimleri de gösterdiğinin altını çizen TÜİK Ege Bölge Müdürü Rıdvan Yaka; şöyle konuştu: "1935'ten bu yana İzmir'de okuma yazma bilme oranı yüzde 24 civarında iken okuma 2011'de yüzde 97'lere yükselmiştir. İzmir'de kadınlarımız erkeklere göre daha okumaz yazmaz durumdadır."

Türk İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, İzmir'in en okuryazar iller arasında Antalya, Tekirdağ'dan sonra 3. sırada yer aldığını söyleyen Yaka, İzmir'de en okur yazar ilçe olarak öne çıkan yaz aylarının vazgeçilmez mekanı Çeşme'nin okuma yazma bilenlerinin fazla olduğunu ve eğitimlerinin iyi olduğunu söyledi.

"Çeşme'de ikamet edenleri kişi kişi biliyoruz. Oradaki insanlar eğitime önem veriyorlar" diyen Yaka, 'Biz sadece durumun fotoğrafını çekiyoruz' diye araştırmalarını özetledi."Durumu ilgili kurumlara tedbir alsınlar diye yolluyoruz" diyen

Yaka, bir nevi onlara klavuzluk yaptıklarını, yardımcı olduklarını söyledi. Araştırmalar konusunda ne olursa olsun ilgili kurumları haberdar ettiklerini anlatan Yaka, sözlerini şöyle sürdürdü: "77 milyonun verisi bizim elimizde. Verileri çok ayrıntılı veriyoruz. Nesneyi tek yönden değil iki boyutlu analizler yapıyoruz. Tanıya daha dönük sağlıklı verilere böyle ulaşılıyor"

Edinilen verilere göre, üniversite ve yüksekokul mezuniyet oranlarının İstanbul'da İzmir'den daha fazla üniversitesi olmasına rağmen İzmir'in İstanbul'u geçtiğini ifade eden Yaka, bu şehrin ilgisi ile alakalı bir durum olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Yaka, AB ile Türkiye'yi kıyaslamaya yönelik yaptıkları çalışmaları ise, AB'de okumaz yazmaz kişilerin bulunmadığı için böyle bir kıyaslamaya gidilemediğini bildirdi. Bu sebeple Türkiye ve AB kıyaslamasında sadece eğitim düzeyi hakkında araştırmalarının olduğunu söyleyen TÜİK Ege Bölge Müdürü Yaka, Türkiye'nin üniversite, doktora ve yüksek lisansta AB standartlarını yakalayamadığını ifade ederek, "Yalnız İzmir Karşıyaka ilçesi AB standartlarına ulaşmış ve geçmiş görünüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber