Afyon 'yasak'la anılmak istemiyor

İçki yasağıyla gündeme gelen Afyon 'yasakla' anılmaktan kurtulmak istiyor. Gündemlerinde 'İskandinav ülkelerine açılmak' var.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen haftalarda ?içki yasağı' olarak yorumlanan kararla gündeme gelen Afyon, ?yasaklarla' anılmaktan rahatsız. Valilik yetkilileri yapılanın, mevzuatı hatırlatmaktan ibaret olduğunu savunurken, karar ?piknik alanları' revizyonu yapılarak uygulamaya girmiş durumda. Kent yöneticileri bundan sonra ?yasak' kelimesiyle ?kenti' bir araya getirmemek için çalışacaklarını belirtiyor: ?Biz İskandinav ülkelerinden turist çekmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Artık bununla gündeme gelmek istiyoruz.?

Afyonkarahisar Valiliği'nin nisan ayında aldığı 2012/3 sayılı kararı, kenti tartışmaların merkezine oturttu. Valiliğin genelgesinde, il sınırları içinde açık alanlarda ve özel araçlarda kullanılan alkolün, istenmeyen durumlara neden olduğu belirtildi. Genelgede, 'kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, il ve ilçe sınırları içerisinde veya meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde, umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda ve her çeşit taşıma araçlarının içinde, açıkta alkol içilmesi veya satışı' yasaklandı. Gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane, terk edilen yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri, içerisinde çeşitli işyerleri olan (24) saat açık iş hanı merdiven boşlukları ve boş alanlarında alkollü içeceklerin içilmesinin yasaklandığı kaydedildi. Genelge gazete, televizyon ve sosyal medyanın gündemine düştü. Genelgeyi ?4. Murat yasakları' olarak nitelendiren haberlerin ardından kararın sahibi olan valilik bir açıklama yaptı ve kararın yanlış yansıtıldığını, belirtilen yasağın sınırlı bir alanda geçerli olacağını duyurdu. Vali İrfan Balkanlıoğlu daha sonra yaptığı açıklama, genelgeden piknik alanlarının çıkarıldığını duyurdu.

Bu gelişmeler üzerine Afyon'a yaptığımız kısa seyahatte kararın revizyonun ardından uygulamaya girdiğini gördük. Şehir dışında olduğu için Vali İrfan Balkanlıoğlu ile görüşemezken, valilik yetkilileri yeni kararda piknik alanlarının yasak kapsamında olmadığının altını özellikle çizdi. Yetkililere göre, karar mevzuatın anımsatılmasından ibaret ve kent sakinleri tarafından da destek görüyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ?sigaradan sonra içkiyle de mücadele edilmesi yönünde çağrısının' da bu anımsatmanın teşvik edici unsurlarından biri olduğu belirtiliyor.

Turizmin hedefinde İskandinav ülkeleri var

Yöneticiler, kentin yasaklarla anılmasını istemediklerini söylerken; gelecek hedeflerinin altını çiziyor. Termal kaynaklarıyla dikkat çeken şehir turizmle gündeme gelmek istiyor. Kentin yeni dönemi ?3T', termal, turizm, tarım sloganıyla anlatılıyor. Kentte bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin de öncülük yaptığı çalışmalar kapsamında, öncelikli hedef İskandinav ülkeleri olarak belirlenmiş durumda. 2013 yılında açılacak havaalanıyla birlikte, bu ülkelerden turistlerin hem termal turizm, hem de fizik tedavi için Afyon'a getirilmesi hedefleniyor. Bu tür yasak haberlerinin bu hedefe zarar verip vermediğini sorduğumuz yetkililer ise, ?Evet zarar veriyor, yasak kavramıyla yan yana durmak hedeflerimizle uyuşmuyor? yanıtını veriyor. Afyon'da yaşayan gazeteci Ahmet Sarlık da tartışmaların kentin imajına olumsuz etki yaptığını söylüyor. Valiliğin kararına ?Afyon'da dışarıda içip de çevreye rahatsızlık veren çok? diyerek destek olan Sarlık, ?Aslında yapılan sadece mevzuatı hatırlatmak.

Bunu bir yasak havasında vermek doğru değil. Artık kent bu yasak tartışmalarının içinde olmamalı, böyle iletişim hatalarına izin verilmemeli? diyor.

Satış arttı iddiası

Kentte Tekel bayiliği yapan Mustafa Karanfil ise genel görüşün aksine Afyon'da içki satışının nüfusla orantılandığında çok olduğu görüşünde. Kentte içkili tesis sayısının çok sınırlı olduğunu söyleyen Karanfil, ?Buna rağmen tüketim fazla. Üstelik yasak kelimesi gündeme gelince, satışlar arttı. Bunlar etki, tepki meselesi? diye konuşuyor.

Tartışmaların merkezi Hıdırlık Tepesi

Kentte, alkol konusuyla ilgili görüş belirten herkesin verdiği ortak bir örnek var: Hıdırlık Tepesi, Şehir merkezine çok yakın olan ve piknik yapmak için de tercih edilen tepede içki içenler, kentte yaptığımız tüm sohbetlerde ilk örnek olarak gündeme geliyor.

Şehirde içki düzenlemelerinin gerekliliği de, hep bu tepe üzerinden verilen örneklerle anlatılıyor. Bu tartışmaların bir diğer boyutu da üniversite. Düzenlemelerin ve tartışmalarla oluşan Afyon imajının, tanıtımlarını arttırmaya çalışan Afyon Kocatepe Üniversitesi'ni tercih edecek öğrencileri nasıl etkileyeceği şu anda bilinmiyor. Bilinen birşey var ki, tartışmalarda kente okumaya gelen öğrencilerin söz hakkı yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber