Kilo vermenin püf noktaları nedir?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz mevsimi yaklaştı, diyet listesi oluşturulmaya başlandı. Peki ama kim nasıl diyet yapmalı, kilo vermenin püf noktaları nedir? 10 diyetisyene nasıl zayıflanması gerektiğiyle ilgili 10 soru sorduk. Ortak görüşler şöyle: ?Esmer ekmek tüketin. Şekeri unutun, onun yerine meyve yiyin. Bir başkasının diyetini sakın uygulamayın.?

İnci Döndaş

Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken beş püf nokta nedir?

Diyet yapan bir kişiye ekmek yemesini öneriyor musunuz? Yanıtınız evet ya da hayır ise nedenini açıklar mısınız?

Şeker yerine tatlandırıcı kullanılması doğru mu?

Diyette yağ olarak hangisi tercih edilmeli? Tereyağını tüketmek doğru mu?

Her diyette bol su öneriliyor. Günde maksimum kaç litre su içilmesini öneriyorsunuz? Hiç su içemeyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Akşam yemeğinin erken yenilmesi öneriliyor ama saat 20.00'de sofraya ancak oturulabiliyorsa ne yenilmeli?

?Her şeyi az da olsa yiyebilirsiniz ama kesinlikle şunu yemeyin? diyeceğiniz yiyecek hangisi, neden?

Kadın ve erkek aynı diyeti uyguladığında farklı sonuçlar alabiliyor. Bu farkın nedenleri nedir?

Diyette meyve yenilmeli mi? Neden?

Ara öğünler için neler öneriyorsunuz?

BERRİN YİĞİT

Yemek saatlerini ve öğünleri planlayın ki tuzaklara düşmeyin. Hazırlıksız olduğunuzda ne bulursanız onu yersiniz ve bulduklarınız çok masum olmayacaktır. Her yemeğinizi pul biber, kekik, zerdeçal, kimyon, kuru nane, fesleğen gibi baharatlarla süsleyin. Sebzeleri tüm öğünlerde ister salata ister yemeğin yanında garnitür olarak muhakkak tüketin. Özellikle iştah kesen dereotu, ödem attıran maydanoz, karaciğeri koruyarak kilo kaybını hızlandıran enginarı eksik etmeyin.

Ekmekten korkmayın! Beyaz undan uzak duralım. Yemeklerin yanında değil sadece sabah kahvaltısı ve ikindide ekmek tüketin.

YAPAY tatlandırıcılar dozu aşırıya kaçmadığı müddetçe zararlı değil. Ama sonuçta adı üstünde ?yapay', dolayısıyla tercihen şeker duyusunu uyaracak hiçbir şey tüketmemektir.

EN sağlıklısı zeytinyağı, her yemekte rahatlıkla kullanılabilen bu yağ yemeklere piştikten sonra eklenirse hem lezzetini hem faydasını koruyacaktır. Has tereyağ ise bilindiğinin aksine zararlı değil yeter ki zaten yağlı olan et yemeklerine ya da kızarmış ekmeğe sürüp sürüp fazlaca tüketmeyelim. İdeal yağ oranı ise günde bir tatlı kaşığı tereyağ, iki yemek kaşığı zeytinyağı olarak düşünülebilir.

SU günde 2 litre içilmeli. Yemek aralarında su içmek iştah kapatıcıdır. Özellikle bağırsak sorunu olanların da vazgeçilmezi olmalı.

ÇALIŞMA saatleri 20.00'den sonra yenen yemekleri artık normal saymamıza neden oldu. Bunun için önerim et ağırlıklı yemekleri öğlen tüketip akşamları sebze ve yoğurt gibi hafif yemekleri veya çorba ve zeytinyağlı öneriyorum.

KESİNLİKLE tatlı... Sadece kalorili olması değil vücudu yağlandırması en büyük suçu. İştah açtığı için şekeri de hayatınızdan çıkarın.

ÖNCELİKLE kas kitlesi ve vücudun çalışma hızı kadın erkek arasındaki diyete yansıyan en büyük farkı yaratır. Ayrıca hormonal farklılıklar da yine kadınların erkeklere kıyasla maça bir sıfır yenik başlamasına neden olur.

POSA vitamin mineral kaynağı meyvelerin herbirinin farklı faydası var, meyve günde iki porsiyon kadar yenilmeli.

KUŞLUK ve gece öğünü için taze veya kuru meyve ile fındık, badem veya süt ürünleri öneririm. Açlığın arttığı ikindi saatlerinde ise akşam yemeğine kadar kan şekerini dengeli tutacak ve iştahı artırmayacak tost ve ayran veya bir kase sütlü mısır gevreği yenilebilir.

TAYLAN KÜMELİ

ASLA aç kalmayın. Su içmeyi ihmal etmeyin. Küçük lokmalarla, ağır ağır çiğneme ilkesini unutmayın. Kalorisiz olsalar dahi gazlı içeceklerden kaçının. Geçmişte sizi mutsuz eden davranışlarınızı değerlendirin, geçici değil anlamlı ve kalıcı çözümlere yönelin.

EKMEK yenilmesini öneriyorum ama türü, ne zaman, nasıl ve ne eşliğinde, ne kadar miktarda tüketileceğini öğreterek öneriyorum.

EĞER doğal öğelerle elde edilmiş bir tatlandırıcıysa kullanılabilir.

YAĞDA çözünen vitaminleri vücudumuzun kullanabilmesi için yağ almamız gerekiyor, bunu yemeklerimize bir yemek kaşığı olarak ekleyebileceğimiz gibi ara öğünlerimizde tükettiğimiz sınırlı sayıdaki badem, ceviz ya da fındıktan alabiliyoruz. Tereyağını da sabah öğününde bir tatlı kaşığı kadar kullanabiliriz.

MİNİMUM 2 buçuk litre tüketilmeli.

YEDİKTEN iki saat sonrasına kadar uyumamak gerek, hepsi bu.

ONLARCA katkı maddesiyle hazırlanan ve doğamızda olmayan, tüketmemizin zorunlu olmadığı bir tür diye düşünüyorum.

BİRİNCİ neden hormonlar, yaşam, anatomik, sosyal farklılıklar; alışkanlık, ihtiyaçlar, doğurganlık faktörü...

MEYVE, şeker almanın en doğru yolu. Yeter ki ne zaman, ne kadar yenileceğini bilelim.

ARA öğünleri ana öğünler şekillendirir. Örneğin peynir, zeytin, yumurtadan oluşan bir kahvaltı ettiyseniz bir bardak light süt içebilir ve bir elma yiyebilirsiniz.

SELAHATTİN DÖNMEZ

KİLO vermeyi sağlayacak en önemli nokta, üç ana, en az bir ara öğünü sağlayan bir beslenme düzeninin olması. İkincisi öğünler arasında konulacak mesafe. Bu metabolizmanın çalışmasını düzenler. Mutlaka dört temel besin grubunu (süt ve süt ürünleri, et çeşitleri-kurubaklagil-yumurta, sebze ve meyve ile tahıllar) gün içinde ana ve ara öğüne dağılmış olarak tüketilmeli. Diyet yaparken haftada dört-beş kere en az 65 dakika orta ile yüksek tempo arasında egzersiz yapılmalı.

KARBONHİDRAT ve bitkisel protein kaynağı olan ekmeği ben kepek, çavdar, mısır, ruşeymli, tam tahıllı ve çok tahıllı gibi çeşitlendirilerek yenilmesini öneriyorum. Miktarı 100 grama (dört ince dilim) düşürmek kilo yönetimi açısından oldukça önemli.

EĞER çok az şeker kullanımını sağlayabiliyor ve sık kullanmıyorsak şeker dozajında tüketildiğinde sorun yaratmayan bir besin. Tatlandırıcılar çok güvenli görünmüyor.

GÜNLÜK beslenme düzeninde kişi başı önerdiğim toplam beş yemek kaşığı yağ hakkını üç yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı da ayçiçek yağından alınabilir. Tereyağı çok yüksek trans yağ asidi içermesi nedeniyle önermediğim bir yağ çeşidi.

SADECE doğru oranda su içmeye vücudun ihtiyacı var. Ancak günde 250 mililitre büyüklüğündeki bardaklardan altı su bardağı su içmek yeterli. Suyu limon kabuğu veya dilimleri, salatalık dilimleriyle tatlandırabilirsiniz. Çok açık çay da alternatif olabilir.

ÖĞÜN düzeni ve aralarındaki mesafeyi iyi bir zamanlamayla planlayabiliyorsanız, porsiyonlarınızı da iyi denetliyorsanız yemeği hangi saatte yediğinizin çok büyük bir farkı yok.

KANSER riski açısından tütsülenmiş yiyeceklerden isli peynir gibi peynir çeşitleri, somon füme gibi deniz ürünleri, salam, sucuk, sosis gibi nitrit ve nitrat içeren beyaz veya kırmızı etten yapılmış formlarını, et, sebze ve yumurtanın kızartılmışı kesinlikle yenilmesin. Ayrıca bisküvi, kraker, şekerleme ve şekerli gazlı-gazsız tüm içeceklerin gizli kalori olduğunu unutmamak gerek.

ERKEKLERİN kas yoğunluğunun fazla olması, testesteron ve androjen hormonunun kilo veriminde sorun yaratmaması, metabolizma hızına hem kas hem de bu hormonlarının etkilerinin yükseltme yönünde bulunması erkeklerin daha kolay kilo vermesini sağlıyor.

MEYVE ve sebze yemek sağlıklı bir diyetin en önemli besin gruplarından biri. Günde ortalama sebze ve meyve tüketimi üç porsiyon olmalı.

ARA öğünlerde süt, ayran, peynir-ekmek, badem-fındık karışımı, kuru meyve-ceviz kombinasyonu gibi besinleri öneriyorum.

BANU KAZANÇ

DİYETTE en önemli nokta 2-2.5 litre su içmek ve ekstra kullanılan tuzu kesmek. Bu ikisini yapmadan kilo verilemez. Diyet yaparken listenin bilinçli hazırlanması gerekir. Kişinin kan tahlileri önemli. İnsülin direnci, şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği olabilir, buna bağlı beyaz et ve karışık sebze ağırlıklı beslenmek gerekir. Haftada iki defa öğle öğünü şartıyla yoğurtla karışık bulgur pilavı ya da makarna yemek gerekir. Karbonhidratı tamamıyla kesersek vücutta yağ kaybı yerine kas kaybı meydana gelir. Şok diyetler metabolizmayı bozar, vücutta yağ kaybı yerine kas kaybı oluşur ve verilen kilolar bir hafta içinde geri alınır.

VÜCUDUN karbonhidrat ihtiyacını karşılamak ve tokluk hissetmesi için ana öğünlerde ekmek yenilmeli ya da ara öğünde bir tost olarak yenilebilir.

ŞEKER yerine tatlandırıcı kullanılmalı.

DİYETTE yemekler yapılırken fındık yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı karışık kullanılmalı. Salatada ise bir çorba kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı tercih edilmeli.

GÜNDE maksimum 3 litre su içilmeli, fazlasının vücutta mineral kaybına yol açması ve böbreklere yük getirmesi söz konusu. Suyun yerine konabilecek herhangi bir şey yok.

AKŞAM saat 20.00'de sofraya oturulduğunda beyaz et ya da sebze ikilisini öneriyorum. Geç yemek yiyenler acıkmamak için ikindi öğününde tost ya da simit tercih etmeli.

DİYETTE her şey yenilebilir ama kararınca.

DİYET kişiye özeldir. Kişinin cinsiyeti, kan tahlil sonucu alınan ilaçlar vb. diyeti değiştirir.

VİTAMİN ve karbonhidrat ihtiyacını karşılamak ve kişinin kendini aç hissetmemesi için meyve tüketilmeli. Fakat meyveyi yoğurtla birlikte yemeliyiz, daha fazla tok olmak için.

ARA öğünler için meyve, yoğurt, bir tost, simit ve peynir öneriyorum.

SİMGE ÇITAK

KESİNLİKLE diyet yapmayın. Dengeli beslenmeyi öğrenin. Her şeyden yiyerek zayıflanabileceğini keşfedin. Hiçbir besinden korkmadan yemenin keyfine varın. Besinlere duygusal anlamlar yüklemeyin!

EKMEĞE vücudumuzun ihtiyacı var. Günlük enerjimizin yüzde 50-60 arası karbonhidratlardan gelmeli.

EN güzeli şeker kullanmamak. Şekerden 21 gün uzak kalarak tadını unutmayı öğrenebilirsiniz. Tatlandırıcıyı güvenilir alım dozunda tüketebilirsiniz.

ÜÇ çeşit yağ var: Doymuş yağlar (tereyağ, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar), tekli doymamış (zeytinyağı) ve çoklu doymamış yağlar (ayçiçek, mısır özü vs.). Doymuş yağları genelde süt ve etten karşılıyoruz, ayrıca tereyağ tüketilmesini önermiyoruz.

?GÜNDE 2-3 litre su için' denmesini doğru bulmuyorum. Günde yarım litre su içen birine ?3 litre su için' diyemezsiniz. Ben danışanlarıma idrar renklerini ve miktarlarını takip etmelerini öneriyorum. Eğer koyu renkliyse az su içtiğini gösterir. Hiç su içmeyenlere önerim içine meyve dilimleri ya da bir tane nane yaprağı atmaları.

UYGUN beslenme planlanırsa 20.00'den sonra yemek yenmesinde sorun olmaz.

?KESİNLİKLE şunu yemeyin' demektense ?Hayatında bu yiyecekten vazgeçebilecek misin?' sorusu daha doğru. Çünkü önemli olan iki-üç aylık vazgeçişler değil hayat boyu sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmak.

KADIN ve erkek aynı diyeti uygulayamaz. Hatta iki kadın bile aynı diyeti uygulayamaz. Diyet kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna ve yaşam şartlarına göre planlanmalı.

MEYVE yüksek oranda posa, vitamin ve mineral içeren bir yiyecek. Aynı zamanda karbonhidrat içeriği nedeniyle tüketilmeli.

BAZEN biri için sütlü bir kahvedir, bir diğeri için hurmadır, bir başkası için önerim tost olabilir.

SEVİNÇ AKDUR

BİR diyetisyen tarafından hazırlanmış kişiye özel beslenme programı uygulandığından emin olmak şart. Sağlıklı beslenmeyi amaç haline getirmelisiniz. Öğün atlamayın. Yeterli miktarda su için. Hızlı kilo vermekten ziyade yavaş, sağlıklı ve kalıcı kilo kaybını hedefleyin.

EKMEK (beyaz ekmek hariç, ki beyaz ekmek bile bazı durumlarda tercih edilebilir) sağladığı B vitaminleri, karbonhidrat ve lif açısından diyetin önemli bir parçası. Tokluk ve diyetin dengesinin sağlanmasında önemli bir unsur.

HEM pankreasın uyarılması açısından şekere benzer etkileri nedeniyle hem de kişide istediğimiz yeme alışkanlığı değişimindeki olumsuz etkileri nedeniyle ben önermiyorum.

YEMEKLERDE ayçiçek veya fındık yağı, salatalarda sızma zeytinyağı kullanımını öneriyorum. Tereyağ ise fazla hayvansal gıda tüketmeyen kişiler için örneğin pilav ya da makarna gibi yemeklerde bir ceviz büyüklüğünde kullanılabilir.

İKİ litrenin altına inmeyen su tüketimini öneriyorum. Ancak kişi çok fazla idrara çıkmaktan şikayet ediyorsa idrar rengi sarı olmamak koşuluyla bir buçuk litreyle de yetinebilir.

GÜNÜMÜZ koşullarında akşam erken yemek yemek neredeyse imkansız. Bu sebeple ben öğlen yemeklerinde protein ağırlıklı, akşam yemeklerinde ise sebze, yoğurt ya da salata, çorba gibi hafif ve sağlıklı karbohidrat içeren öğünlerin tüketilmesini öneriyorum.

AÇ karnına tüketilecek tüm şekerli ve unlu yiyecekler ve alkole karşıyım. Çünkü bunlar hızla ve direkt yağa dönüştükleri gibi vücudun insülin-şeker dengesini bozuyor.

BESLENME kişiye özeldir... Bir erkek ve kadının da aynı diyet listesini uygulaması söz konusu olamaz. Erkekler daha fazla kas kütlesine sahip olduklarından eşit kaloriyle çok daha fazla kilo kaybedebilirler.

MEYVELER sağlık açısından çok önemli vitamin ve mineralleri almamızı sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklardan korur ve sindirim sistemimizin sağlığı açısından da gerekli.

ARA öğünlerde süt, meyve, kuruyemiş ve bunların kombinasyonlarını öneriyorum. Bir tost ve ayran da ara öğün olabiliyor.

ÜMRAN YILMAZ

SU içmek. Öğün atlamamak. Yavaş yemek yemek. Beslenmede çeşitlilik esastır, dolayısıyla her şeyden yemek. Uygun fiziksel aktivitede bulunmak.

EKMEK tokluk süremizi uzatacağı için diyetlerde oldukça önemli. Tüketilmesini önerdiğimiz çeşit tam tahıl ve kepek ekmeği.

ŞEKER yerine tatlandırıcı kullanmak doğru bir alışkanlık değil. Suni tatlandırıcıları kullanacak olan kesim şeker hastaları. Kilo kontrollerini sağlamak isteyenler şekerin tüketim sıklığı ve miktarına dikkat etmeli.

DİYETTE yağ olarak sıvı yağlar ve özellikle zeytinyağı tercih edilmeli. Yağ kullanımında miktar yine çok önemli çünkü bir gram yağ dokuz kalori verir. Sağlık açısından bir engelimiz yok ise günlük beslenme programımızda tereyağı uygun miktarda yer almalı.

KADINLAR için günde 2 litre, erkekler için ise 2.5 litre uygun tüketim miktarları.

AKŞAM yemeği erken yenmeli çünkü sindirim tamamlanıp enerji açığa çıktığımda yakılmalı ki kilo almayalım. Şayet yemeğimiz gecikmiş ise o zaman hafif bir öğün yapmalıyız. Çorba, salata, bir dilim kepek ekmeği gibi ya da zeytinyağlı bir sebze yemeği, yoğurt, bir dilim ekmek gibi.

BOL katkılı gıdalar yenmemeli.

KADIN ve erkeğin kas yoğunlukları farklı. Bedenimizde enerjiyi kullanan kitle, kaslarımızdır. Erkeklerin kas kitlesi daha yoğun. Dolayısıyla kadın ve erkek aynı diyeti de uygulasalar sonuç erkekler için daha başarılı olur.

DİYETTE şeker ihtiyacımızı en sağlıklı şekilde karşılayacağımız besin grubu meyve.

ARA öğünler hafif olmalı. Meyve, süt ürünleri veya az yağlı kepek ekmeğine yapılmış bir tost veya sandviç öneriyorum.

ELVAN ODABAŞI KANAR

GÜNE en erken saatte kahvaltıyla başlamak. Erken uyanan metabolizma hızlı çalışır. Diyetinizde süt, yoğurt ve peyniri mutlaka bulundurun. Ana öğünlerinizde mutlaka bir çorba kasesi büyüklüğünde çiğ mevsim sebzeleri veya buharda pişmiş mevsim sebzeleri tüketin. Bu sebzelere tuz ve yağ eklemeyin. Ana öğünlerinizi 20 dakikadan daha kısa sürede tüketmeyin. Öğünlerinizde mutlaka biri-iki dilim tam buğday, çavdar, kepek, çok tahilli vb. ekmek bulundurun.

EKMEK öğünlerde porsiyon kontrolünü sağlamak için önemli bir besin. Kişinin daha uzun süre tok kalmasını sağlıyor. İçerdiği B grubu vitaminlerle vücudu fizyolojik depresyona karşı koruyor.

ŞEKERİ ve şekerle hazırlanmış yiyecek ve içecekleri hayatınızdan çıkarın. Alternatif olarak tatlandırıcılarla hazırlanmış yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞI, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, fındık yağı gibi bitkisel kaynaklı olanlar kalp-damar sağlığı için daha doğru seçim. Tereyağı, günlük yağ tüketimi içinde sınırlı tercih edilmeli. Eğer süt, yoğurt, peynir, kırmızı et tüketimini yağsız olarak tercih edersek diyetin hayvansal yağ tüketmini kontrol altına alacağınızdan tereyağı tüketimine öğünlerimizde yer verebiliriz. Günde bir-iki silme tatlı kaşığı alınabilir.

KADINLARIN günde ortalama 1.5-2.5 litre civarında, erkeklerin ise 2-3.5 litre civarında su içmelerini öneriyorum. ?Su içsem yarıyor' için söyleyeceğim tek şey bu kişilerin mutlaka bir endokrinoloji veya nefroloji uzmanıyla görüşmesi. Su içme alışkanlığı mutlaka kazanılmalı bunun için ilk aşamada limon, portakal, yeşil elma vb. meyveleri ince ince dilimleyip veya taze nane yapraklarıyla suyu lezzetlendirerek içebilirsiniz.

SAAT 19.00'dan sonra hiçbir şey tüketmeyin' gibi bir diyet efsanesi var ama bu kesinlikle yanlış. Saat planlamasını yatmadan iki-üç saat öncesine kadar sindirim sisteminizin konforunu korumak adına planlayabilirsiniz. Akşamları mideyi daha kısa sürede terk eden besinler tercih edilmeli. Örneğin çorba, sebze yemeği, balık, sebzeli makarna, bulgur pilavı, kurubaklagil. Yanında ise mutlaka yoğurt ve ayran tüketilmeli.

ŞEKERLİ ve gazlı içecekler, beyaz un ve şekerle hazırlanan ve fast food yiyeceklerde miktar sınırlandırmasına gidiyorum.

ERKEK metabolizması kadına göre daha hızlı. Bunun nedeni erkelerin kas oranının kadınlara göre yüksek olması. Kas oranı yüksek olan metabolizma daha fazla enerji harcar ve tabii ki daha fazla besine ihtiyaç duyar. Bu sebeple erkekler için planlanan diyet listelerinin kalorileri hem daha yüksek hem de kilo kaybı olarak alınan cevap daha fazladır.

MEYVE doğanın sunduğu en tatlı alternatif. Tatlı ihtiyacını kontrol altına almak, antioksidan içeriğinden faydalanmak, yüksek posa içeriğiyle sindirim kalitesini artırmak, vitamin ve mineral içeriğiyle bağışıklığı desteklemekiçin meyve mutlaka tüketilmeli. Miktarını 300-500 gram civarında planlamak yeterli.

ARA öğünlerde taze veya kuru meyve, kuruyemiş, ayran, yoğurt, diyet büskivi ve sandviç öneriyorum.

SERKAN TUTAR

DİYET yapan bireyin kesinlikle günde iki litre su içmesi gerekli. Ayrıca düzenli öğün saatleri kilo verme hızını belirleyen en önemli etmen. Tüketilen ara öğünler kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar ve ana öğünde besin tüketimini azaltır. Diyetin başarısı düzenli uyku saatleriyle paralel. Her öğünde protein kaynağının bulunması karın bölgesi yağlanmayı azaltmasının yanı sıra sürekli tokluk hissi sağlar.

DİYETTE ekmek olması diyetin karbonhidrat içeriğini tamamlayacak, dolaysıyla kas kayıplarını azaltacaktır.

TATLANDIRICININ şekerden tek farkı kalorisiz olması. Fakat yine de kan şekeri seviyesini yükseltir. Bu sebeple ara öğünlerde değil ana yemeklerle birlikte tatlandırıcı olan içecekler içilebilir.

DİYETTE tüm yağlar tüketilmeli. Çünkü her yağ grubu farklı bir yağ asidi içerir. Tereyağ doymuş yağ içerdiği için mümkün olduğunca tercih edilmemeli.

FAZLA suyun diyete değil vücut fonksiyonlarına özellikle sinir sistemine zararı var. Günde 2 litre su tüketilmeli. İçilen bitki çayları da sıvı ihtiyacını karşılamış sayılabilir.

ÖZELLİKLE geç saatlerde yemek yemek zorundaysanız sindirimi daha kolay olan, sebze grubundan besin tüketebilirsiniz. Ama yanına protein grubundan yoğurt, ayran veya cacık eklemek şartıyla.

HER besini yeterli düzeyde ve belirli sıklıklarda tüketmek en doğru seçim.

KADIN ve erkek arasındaki kas kitlesi farkı, fark yaratan en önemli etmen. Kas kitlesi yüksek olan vücut daha hızlı metabolizma hızı olan vücut anlamına gelir.

GÜNDE iki porsiyon meyve beslenme programında bulunmalı.

ARA öğünde kuru meyve, kuruyemiş, bisküvi, meyve, yoğurt ve çeşitleri yenebilir.

AYŞEGÜL ÇORUH

BEYAZ un, beyaz şeker, beyaz tuz kullanılmayacak. Akşam yemeği erken yenecek. 20 kilo başına 1 litre alkali su tüketilecek. Diyete sağlıklı yağlar eklenecek. Haftada üç kez 45 dakikayı geçmeyen egzersiz yapılacak.

KARABUĞDAY ekmeği doğaldır. Sabah ve öğlen öğünlerinde rahatlıkla tüketilebilir. Hiçbir tür ekmek akşam yenmemelidir.

VÜCUDUN bu tür şekere hiç ihtiyacı yok. Sucraloz ve strevia bitkisi en güvenilir tatlandırıcılardır. Ama bir an önce ?şeker tadı' aramaktan tamamen vazgeçilmeli.

BALIK yağı, keten tohumu, zeytinyağı, avokado yağı, tohum yağları ve hindistan cevizi yağı en sağlıklı yağlardır. Kızartılmadığı sürece tereyağı yenebilir.

MESELE litrelerce su içmek değil, suyu alkali pH'da içmektir. Aynı miktardaki suya göre alkali su daha hızlı kilo verdirir. Yemeklerden 20 dakika önce ve iki saat sonra su içilmeli. Suyu alkali yapmanın en kolay yolu bir tutam karbonat eklemek.

AKŞAM yemeğinden iki saat öncesinden itibaren hiçbir şey yenmemeli. Akşam 20.00'de yemek için evde olabiliyorsak en geç 18.00'den itibaren aç kalmalıyız. Beyaz, yeşil ve mor sebzeler balık, hindi ve tavuk etiyle yenebilir. Unlu gıdalar, baklagil, kuruyemiş, meyve, süt-peynir-yoğurt grubu ve alkol tüketmeyin.

BEYAZ un, beyaz şeker, beyaz tuz ve alkolden uzak durmalı.

ERKEKTE kas kütlesi ve metabolizma hızı daha fazla olduğu için dinlenirken veya hareket ederken daha çok enerji harcarlar.

MEYVE şekeri fruktozdur, vücudun sevdiği bir madde değildir. Meyvelerde asıl yararlı kısım antioksidanların bol olduğu kabuk ve çekirdeklerdir. Saat 17.00'den sonra ve gece boyunca meyve yenmemeli.

ARA öğün gerekli değil aslında. Ama zor gelirse meyve ve kuruyemiş yenilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber