4 ilde 56 öğrenci sütten hastanelik oldu

Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 17:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

"Okul sütü akıl küpü" projesi kapsamında Ankara, Adıyaman, Balıkesir ve Kırıkkale'de dağıtılan sütten etkilenen 56 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Bir yanlışlık, kasıt varsa, bunun da hesabını ilgililere sorarız" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğiyle başlattığı "Okul sütü, akıl küpü" projesi Balıkesir'de de sıkıntılı başladı. Balıkesir merkezdeki Namık Kemal İlköğretim Okulu'ndaki 17 öğrenci ile bugün ilk kez süt verilen merkez ilçeye bağlı Karamanlar Köyü İlköğretim Okulu'nun 10 öğrencisi, mide bulantısı, karın ağırısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Balıkesir'de 27 öğrenci

10 Köyün taşımalı eğitim aldığı Karamanlar Köyü'ndeki ilköğretim okulundaki öğrencilere bugün ilk kez 200 ml'lik kutu süt dağıtıldı. Öğrenciler sütü içtikten sonra mide bulantısı ve kusma şikayetiyle öğretmenlerinden yardım istedi. Dereçiftlik Köyü Aile Sağlığı Merkezi'ne götürülen öğrenciler, buradaki ilk müdahale sonrası Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastaneye gelen tüm öğrencilerin de kız olması dikkat çekti. Öğrenciler, okulda ilk kez süt içtiklerini ve rahatsızlandıklarını söyledi. Tedaviye alınan öğrenciler, bir daha süt içmek istemediklerini belirtti.Aynı saatlerde Balıkesir merkezdeki Namık Kemal İlköğretim Okulu'ndaki 17 öğrenci de mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye geldi. Tüm öğrenciler Acil Çocuk Polikliniği'ndeki doktor muayenesinin ardından ev ve okullarına gönderildi. Çocuklara bulantı giderici ve ağrı kesici ilaçlar verildi. Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Nazmi Başaran, besin zehirlenmesinden söz edilemeyeceğini söyledi. Çocukların genel durumunun çok iyi olduğunu belirten Başaran, enjeksiyon ya da seruma gerek duyulmadığına dikkat çekti. Başaran, muayenelerin ardından tüm öğrencilerin taburcu edildiğini söyledi.

Ankara'da 17 öğrenci

Ankara'da süt dağıtımının ardından 17 öğrenci,mide bulantısı, kusma ve halsizlik şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Batıkent semtindeki Ahmet Hamdi Tanpınar İlköğretim Okulu'nda "Okul Sütü Programı" kapsamında yapılan süt dağıtımının ardından 17 öğrenci, mide bulantısı, kusma ve halsizlik şikayetiyle Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavialtına alındı. Hastane yetkilileri, durumları iyi olan çocuklarda süt intoleransı belirtileri tespit edildiğini, tetkikler sonrasında öğrencilerin taburcu edileceğini kaydetti.

Kahta'da 4 öğrenci sütten hastanelik oldu

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, okulda dağıtılan sütten içen 4 öğrenci hastanelik oldu. Mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye götürülen öğrencilere serum tedavisi uygulandı. Kahta ilçe merkezinde bulunan Hacı Bey İlköğretim Okulu'nda, sabah saatlerinde "Okul sütü akıl küpü" kampanyası kapsamında dağıtılan sütlerden içen; Kübra Özkan, Semanur Polat, Sedef Gürses ve Seher Erdoğan isimli öğrencilerde mide bulantısı ve kusma şikayeti baş gösterdi. Öğretmenleri tarafından ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne götürülen 4 öğrenciye, acil serviste serum tedavisi uygulandı. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Kırıkkale'de 8 öğrenci

Kırıkkale Hüseyin Özenen İlköğretim Okulu'nda bugün okul idaresi tarafından dağıtılan sütleri için öğrencilerden 8'i karın ağrısı ve mide bunaltısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İçtikleri süt sonrası rahatsızlık belirtileri gösteren Hüseyin Özenen İlköğretim Okulu öğrencileri için okul idaresi tarafından 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. 8 öğrenci, gelen ambulanslarla acil olarak Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde kaldırılarak tedavi altına alındı. Okul Müdürü Yaşar Düzen yaptığı açıklamada, "Sabah bölümünde öğretim gören öğrencilerimizden 8'ini sınıflarında aniden karın ağrısı ve mide bunaltısı nedeniyle kontrol amaçlı hastaneye gönderdik. Süt dağıtımımız devam ediyor. Bir sıkıntımız yok. 8 öğrencimizde hafif bir sıkıntı olmuştur" dedi. Hastaneye kaldırılan öğrenciler, yapılan tedavi sonrası taburcu edildi.

Milli Eğitim Bakanı: "Kasıt varsa hesabını sorarız"

Karaman'da mezun olduğu Karaman İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, süt dağıtımında yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dinçer, 32 bin okulda 6 milyon 981 bin öğrenciye süt dağıtıldığını ve dağıtıma devam edeceklerini belirtti. Dağıtım sırasında ufak tefek rahatsızlıklar olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi:

"Daha önceden süt içmeye alışmadığı için veya o gün kahvaltı yapmadan gelmesi, aç karna içmesi veya alerjisi sebebiyle, değişik sebeplerle çocuklarımızda ufak tefek rahatsızlıklar ortaya çıktı. Türkiye'deki hemen hemen birçok ilimizde çocuklarımız mide bulantısı veya başka ağrılar nedeniyle şikayette bulundu. Hastanelere gittiler. İlk gün bunu yoğun yaşadık. İkinci gün bu neredeyse yüzde 60'a yakın oranda azaldı. Üçüncü gün bu oran yüzde 90 oranında azalmış, yüzde 10'un altına düşmüştü. Bugün bana intikal etmiş sorun yok. Daha önemlisi cuma günü itibariyle o kadar rahatsızlık belirten çocuklarımızdan sadece 7 tanesi hastanede müşadele altındaydı. Onlar da süt sebebiyle rahatsızlık beyan etmiş olmalarına rağmen hastaneye gittiklerinde kendilerinde başka bir hastalık tespit edildi. Başka bir rahatsızlık gözlemlendi. O yüzden müşahade altına alınmışlardı."

Süt dağıtımına yönelik eleştirileri "insafsız" olarak niteleyen Dinçer, öğrencilerdeki etkilenmenin "laktoz intolerans" olduğunu ifade ederek, sütlerden alınan numunelerle ilgili raporun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Dinçer, "Eğer burada bir yanlışlık, kasıt varsa, bunun da hesabını ilgililere sorarız" diye konuştu.

AA-İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber