Sarı: Balkanlardaki minarelerin ayakta durması çok önemli

Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, ?Vakıf Medeniyeti Balkan Yılı' olarak bu yıl 29.su kutlanan Vakıf Haftası'nın, Balkanlardaki ecdat yadigarı eserlere ışık tutacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na açıklamalarda bulunan Mürsel Sarı, 1983 yılından bu yana kutlanan Vakıf Haftası'nın, son 5 yıldır ?Vakıf Medeniyeti Eğitim Yılı, Sağlık Yılı, Çevre Yılı, Su Yılı, İstanbul Yılı' gibi farklı temalarla kutlandığını hatırlattı. Sarı, bu yılki temanın ise 'Vakıf Medeniyeti Balkan Yılı' olarak belirlendiğini ifade etti.

Bu haftada yapılan etkinliklerle ecdadın yaptığı eserleri genç nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirten Sarı, sanat tarihi açısından çok önemli olan eserlerin duyurulmasının önemine işaret etti.

Balkanların Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Sarı, şunları kaydetti: ?Ecdadımız yaklaşık 500 yıl Balkanlar'da kalmış, yaklaşık 15 bin civarında eser yapılmıştır. Bunların birçoğu tahrip olmuştur ama birçoğu da hala ayaktadır. Bu eserlerin genç nesillere anlatılması çok önemlidir. Çalışmalarımız ecdat yadigarı eserlere ışık tutacaktır. Sevindirici olan şudur ki; geçtiğimiz yıllardan itibaren gerek büyükşehir belediyelerimiz, gerek TİKA'mız, gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğümüz olsun, Diyanet Vakfımız olsun bu eserlere sahip çıkmaya çalışıyor. Balkanlar'daki minarelerin dimdik ayakta durması bizim için çok önemli. İnşallah gelecekte bunlar daha hızlı şekilde onarılacaktır.?

VAKIF HAFTASI KUTLAMALARI

Önceki gün başlayan kutlamalar çerçevesinde Irgandı Köprüsü'nde geleneksel sanatları içeren bir sergi açılışı yapıldı. Hafta sonuna kadar bir çok lisede ?Balkan Vakıfları' konulu paneller düzenlenecek. 10 Mayıs Perşembe günü ise restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii'nde öğle namazının ardından vakıf kurucularının ruhları için Kur'an-ı Kerim okutulacak.

Kutlamalar çerçevesinde 11 Mayıs Cuma günü ise restorasyonu 2,5 yıl süren tarihi Yeşil Camii, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla ibadete açılacak. Açılışın ardından halka ?vakıf pilavı' ikram edilecek.

Ayrıca 12 Mayıs Cumartesi günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Bursa'dan Balkanlara Vakıf Medeniyeti Sempozyumu' gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber