50 milyon TL'si olmayan vakıf üniversitesi kuramayacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, vakıf üniversitesi kurmak isteyenlere ağır şartlar getirmeye hazırlanıyor. Üniversite kurmak için YÖK'e başvuran vakıflardan istenilen mal varlığının toplam bedeli, 15'ten 50 milyon liraya çıkarılacak.

FAZLI ŞAHAN / ANKARA

YÖK, sayıları hızla artan vakıf üniversitelerinin kuruluşuyla ilgili olarak radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Son 10 yılda vakıf üniversitesinin sayısında artış yaşanması ve bu kurumlardan bazısının 'tabela üniversitesi' olmanın ötesine geçememesi üzerine YÖK Yürütme Kurulu yeni kararlar alıyor. YÖK, üniversite kurmak isteyen vakıflardan istenilen 'mal varlığı toplamının 15 milyon lira olması' şartını 50 milyon liraya, MYO, kurmak için istenen '5 milyon lira olması' şartını ise 25 milyon liraya çıkaracak. Bu yönde bir karar alan YÖK Yürütme Kurulu'nun konuyu ilgili çalışmayı detaylandırma işleminin sürdüğü öğrenildi.

HEDEF EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRMAK

YÖK kaynakları, pek çok düzenlemelere rağmen hala bazı vakıf üniversitelerinin istenilen düzeyde eğitim, öğretim ve kampüs standardına sahip olmadığını açıkladı. YÖK kaynakları, 'Üç beş kişi bir araya gelip, üniversite açalım diyor. Eğitim ciddi bir iş. 'Biraz paramız var hadi üniversite açalım' denecek kadar basit değil. Artık bundan sonra bu işi çok daha sıkı tutacağız. Amacımız eğitim kalitesini arttırmak" şeklinde konuştular.

Özcan zorlaştırdı

Yaklaşık 2 yıl önce dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, vakıf üniversitesi açmayı zorlaştıran düzenleme yapmış ve vakıflara 'mal varlığı' getirilmesini kararlaştırmıştı. Vakıf üniversitesi başvurularında, vakıfların mal varlığı değerlerinin toplamının 15 milyon liradan, vakıf meslek yüksekokulu başvurularında da vakıfların mal varlığı değerinin toplamının 5 milyon liradan az olmaması şartı getirmişti. Üniversiteyi kuracak vakıf için 'daha somut ve mal varlığını gösterir belgeler' istenmeye başlanmıştı. Kendi binası yapılıncaya kadar kiralık binalarda da kurulabilen üniversitelere 'binalarının kendisine ait ve hazır olması' şartı getirilmişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber