Sadece astsubayların değil yüksekokul mezunu tüm memurların 1. derece sorunu çözülmeli...

Sadece astsubayların değil yüksekokul mezunu tüm memurların 1. derece sorunu bulunmaktadır. 657 sayılı Kanuna göre kazanılmış hak aylık derecesi ve kadro derecesi olmak üzere iki farklı derece bulunmaktadır. Ancak maşın hesaplanmasına bazen kadro derecesi bazen de kazanılmış hak aylık derecesi etki etmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2012 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEKOKUL MEZUNU MEMUR NEDEN KADRO BAKIMINDAN 1. DERECEYE İNEMİYOR?

657'e göre yüksekokul mezunu memurun 1. dereceye kadar yükselme imkanı bulunmaktadır.

Ancak teorik olarak varolan bu hak uygulamada verilmemektedir. Uygulamada ise vermeyen kurum, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığıdır.

Ülkemiz kadro mevzuatı o kadar merkezidir ki, bir memurun 5. dereceden 4. dereceli bir kadroya inebilmesi için önce Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının Olur vermesi sonrasında ise Bakanlar Kurulu Kararı çıkması gerekmektedir. 10 yıllık Ak Parti iktidarında bu saçma düzenleme hala çözülememiştir. DPB ve Maliye Bakanlığı olur vermediği için, Bakanlar Kurulunun önüne hiç 4, 3, 2 ve 1. dereceli "memur" kadro talebi gelmemektedir. Şuan bile hiçbir kamu kurumunda kadro derecesi olarak "1. dereceli memur" kadrosu bulunmamaktadır.

PEKİ BU NASIL BİR SORUN OLUŞTURUYOR?

Bilindiği üzere maaşa etki eden unsurlar çok fazladır. Gösterge, ek gösterge, zam ve tazminat, 666'ya göre ek ödeme vs.

* Ek göstergelerde kazanılmış hak aylığı esas alınmaktadır.

* Ancak, kadro unvanı memur olanlar açısından maaşlarda önemli bir yekun tutan ve emekli maaşına yansıtılmayan zam ve tazminatlarda "kadro derecesi" esas alınmaktadır. Bu da yan ödeme kararnamesinin 10. maddesinden kaynaklanmaktadır: : "Kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde bulunanlar
MADDE 10 - (1) Kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle bir derece verilenler ile kazanılmış hak aylık dereceleri 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kadro derecelerinin üzerine yükseltilenlerin zam ve tazminatları; bulundukları kurumda, yükselinen derecede kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadroların dereceleri için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödenir. Aylıklarının yükseltildiği derecede, 190 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere ekli kurumlarına ait cetvellerde kendi kadro unvanlarıyla aynı adı taşıyan kadro unvanı bulunmayanlara, bulundukları kadro derecelerinin karşılığı olan zam ve tazminatların ödenmesine devam olunur."

Bu madde demektedirki, kazanılmış hak aylığı 4. dereceye yükselen bir memurun bu dereceden zam ve tazminat alabilmesi için o kurumda 4. dereceli bir memur kadrosu olmalı. Ama DPB ve Maliye hiç 4. dereceli bir kadroya izin vermediği için de memurlar 4, 3, 2 ve 1. derece üzerinden zam ve tazminat alamamaktadır.

Bu nedenle de yüksekokul mezunu memur %55 oranında özel hizmet tazminatı yerine kadro derecesinin karşılığı olan %49 oranında özel hizmet tazminatı almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber