Muğla'da kültür öncelikli bölgesel yol haritaları çalıştayı yapıldı

Tarihi Kentler Birliği ?Altın Üçgen: Muğla-Denizli-Aydın İşbirliği Planı? konulu Muğla çalıştayı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalıştaya Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Özel İdare Genel Sekreteri Sabahattin Avcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, ilçe ve belde belediye başkanları, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, TKB Aydın ve Denizli uzmanlarıyla davetliler katıldı.

Açılış konuşmasında Başkan Gürün, kültür odaklı bir yol haritası çıkarılarak Muğla, Denizli ve Aydın illerinin birlikte büyümesi için neler yapılması gerektiğinin tartışılıp bir metin haline getirileceğini söyledi. Yol haritasının dinamik olacağını ve zaman içinde ihtiyaçlara göre değişip yoluna devam edeceğini belirten Gürün, ?Daha önce sadece Denizli'ye ait bir yol haritası çıkarıldı. Bunun Aydın ve Muğla ayağının gerçekleştirerek, kalkınma ajansının da bizi biraraya getirerek, bu idari yapının kültür yapısı içinde devam etmesini istiyoruz. Korumacılık açısından önemli noktaya geldik. Muğla'nın 195 ören yeri var, bunlardan sadece 14 ören yerinde kazı çalışması var. Hepsinin belli bir plan içinde presente edildiğini ve kültür turizmini sunabildiğimizi düşünürsek, 'her şey dahil' turizmi, kültür turizmi nasıl olur? Sürdürülebilir turizm istiyorsak deniz, kum ve güneşin önüne geçirmemiz gerekiyor. Muğla, bu konuda çok büyük değerlere sahip. Bin 124 kilometrelik kıyı şeridi, yüzde 68'lik orman yapısı, içeriye girdikçe büyük bir medeniyet kalıntısı ve insan hoşgörüsü. Bunların önümüzdeki yıllarda Muğla'yı büyük bir yıldız olarak turizm ve kültür alanı haline getireceği belli. Muğla-Denizli-Aydın üçgeni, mevcut haliyle geleceğe birlikte yürüyebilme kapasitesine sahip.? dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Türkiye'nin koruma tarihini yeniden konuşmak gerektiğini belirterek, ?Bu çalıştaylar, Türkiye'nin ülke bütününün yeniden planlamasıdır. Şu üç kent, Türkiye'nin dışa açılımını yalnız yerel değerle değil, ulusal ve evrensel değerlerin birikimini sağlayan üçgen içindedir. Bu birikim, sorumluluğu da büyütüyor. Bu süreksizlik çok önemli, bu üç kentin ortak çizgide büyük işler yapması mümkün. Kendi bölgesinden çıkmayan belediye başkanlarını tanımadan karar vermemesi, verdiği kararda da süreklilik sağlaması önemli. Kendi ülkesini tanımayanın, karar almaya da hakkı yoktur.? ifadelerini kullandı.

Muğla Valisi Fatih Şahin de tarih ve kültürün bir toplumun, bir milletin kalbi, zihni ve en kıymetli hazinesi olduğunu kaydederek, ?Onu için bu hususlarda herkesin elinden geleni ardına koymadan çalışması, aslında atalarımıza olan borcumuzdur, saygının gereğidir. Valilik olarak tarih ve kültürle ilgili çaba gösteriyoruz.? dedi.

Açılış konuşmalarının ardından özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile genel bir toplantı yapıldı. Çalıştayın öğleden sonraki bölümlerinde de grup toplantılarına ve değerlendirme bölümüne yer verildi. Çalıştay, inceleme gezisiyle sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber