Yalova'da Şehitler Anıtı açıldı

Yalova Belediyesi tarafından Osmanlı Parkı'nda yaptırılan Şehitler Anıtı törenle açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 20:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yüz yılda meydana gelen savaş ve operasyonlarda hayatını kaybeden 152 şehidin hatırasını yaşatmak için Osmanlı Parkı'nda inşa edilen Şehitler Anıtı törenle açıldı. Törene Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, MHP Yalova İl Başkanı Hasan Topçular ve Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği (ASEF) Başkanı Şemsettin Gürtekin'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Yalova Belediyesi Osmanlı Mehter Takımı'nın çaldığı marşlarla başlayan törende konuşan Milletvekili Temel Coşkun, "Şehitleri gönlümüzde olduğu gibi anıtta da yaşatacağız. Bugün şehitlerimizi bir kez daha minnetle ve şükranla yad ediyoruz. Şehitler bizim vazgeçilmezlerimiz. Şehitlerimizi anmak ve unutmamak onlarla birlikte yaşamak millet olarak en önemli özelliklerimizden birisidir. Onlarla yaşar onlarla düşünürüz. Sadece yakınları ve aileleri değil bir millet şehidini düşünür. Bu milletin özü de zaten budur. Şehitlerimize olduğu kadar şehitlerimizin yakınlarına başta çocukları olmak üzere ailelerine de sahip çıkarız. Bugün Yalova'lı şehitlerimizi bir bütün olarak değerlendirip bir anıtta toplamak gerçekten önemli ve anlamlı" dedi.

Milletvekili Temel Coşkun'un ardından söz alan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise hep, "Biz şehitlerimiz o makama eriştikleri için sevinen bir milletiz. Bu millet için şehitlik çok önemli bir makamdır. Vatanı için ölenleri şehit kabul ederiz. Bugün bu abidede, son 100 yılın Yalova'lı şehitleri var. Birinci Dünya Savaşı'ndan tutun da terörle mücadelede şehit verdiğimiz tüm Yalova'lı şehitlerin isimlerini bu anıta kazıdık. Gönlümüze de kazıdık bu isimleri. Bundan sonra şehidimiz olmasın diye dua etmekte ben bir çelişki görüyorum. Ben hep, Allah'ım bu milleti ve bu vatanı, gerektiği zaman şehit olmaya koşacak evlatlardan yoksun etme diye dua ederim. Dünyada her zaman zulme karşı çıkan, zulmün şemsiyesi olmayan bu milleti yok etmek isteyenler olmuştur. Tarihimiz hep bu mücadelelerle doludur. Bundan sonra da bitmeyecek" şeklinde konuştu.

ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin de şehitlerin vurulunca değil unutulunca ağladığını söyleyerek, "Burada ki anıt Osmanlı-Rus Savaşında 3, Birinci Dünya Savaşı Makedonya cephesinde 1, Romanya cephesinde 3, Galiçya cephesinde 7, Çanakkale'de 37, Irak cephesinde 27, Filistin cephesinde 8, Kurtuluş Savaşında 14, Kore Savaşında 1, Kıbrıs Barış Harekatında 1, terörle mücadelede 18, 5 de görev şehidi olmak üzere toplam 152 şehidimiz var. Biz ASEF olarak şunu şiar edindik: Şehitler vurulduklarında değil unutulduklarında ağlarlar. Biz onları tarihin tozlu sayfalarında hatırlamak değil, abidelerde abideleştirmek için bu yola çıktık" dedi.

Konuşmaların ardından anıtı çizen sanatçı Ayşegül Arat ve ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin'e Yalova belediye Başkanı Yakup Koçal tarafından plaket takdim edildi.

Türk bayrağına sarılı anıtın açılışını Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, MHP Yalova İl Başkanı Hasan Topçular ve ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin ve sanatçı Ayşegül Arat birlikte yaptı.

Ayşegül Arat tarafından çizilen anıt tamamen cam olarak inşa edildi. Anıta Yalova'lı şehitlerin bilinenlerinin isimleri hakkedildi. Anıtın çevresinde 5 direkte 5 bayrak yer alıyor. Bu bayraklar ise 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarını temsil ediyor. Anıtta 4 ton ağırlığında cam kullanılırken şehit isimleri ise cam abideye kumlama tekniği ile yazıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber