Elazığ'da Hamzabey Barajı'nın temeli atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de şu anda her yerde şantiyeler olduğunu belirterek, sadece Bakanlığının 4 binden fazla şantiyesi olduğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elazığ'ın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan Hamzabey Barajı'nın temel atma törenine katılan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Elazığ'a ayrı bir sevgisi olduğunu belirtti. Erdoğan'ın, buraya geleceğini öğrendiğinde kendisine "Tüm Elazığlı kardeşlerime en kalbi ve en sıcak selam ve sevgilerini ilet" dediğini aktaran Eroğlu, Başbakan'ın selamını iletti.

Elazığ'ın içme suyu sorunu için Başbakan Erdoğan'ın kendisine "Elazığ'ın su meselesini Veysel hoca halledersin" dediğini anlatan Eroğlu, kendilerinin de bu sözü talimat olarak aldığını, kentin içme suyu sorununu köklü olarak çözmenin boyunlarının borcu olduğunu düşünerek çalışmalara başladıklarını söyledi.

-"Tüm dünyada sözü geçen bir Türkiye var"-

Türkiye'de 2002 yılından önce 22 bankanın fona devredildiğini, enflasyon canavarının hortladığını, devletin yüzde 64 faizle borçlandığını, hatta IMF'ye olan borçtan dolayı boyunlarının dahi bükük olduğunu anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"IMF'den bir memur gelir adeta devlet başkanı gibi karşılanır, bütün talep ve isteklerini adeta dikte ettirir ve mağrur şekilde ayrılırdı. Bu tabi bizim kanımıza dokunuyordu. Biz büyük bir milletiz, şanlı bir tarihimiz var. Başbakanımız 2002'de artık seçimi kazanınca durum değişti. Hükümetimiz enflasyonu düşürdü, tek rakamlara indirdi. Bütün vergi gelirlerinin neredeyse yüzde 85-90'ı faiz ödemesine gidiyordu, bütçenin beli kırılıyordu. Artık öyle bir şey yok. Tek rakamlı hanelerle borçlanıyoruz. IMF geldi 'Türkiye mecbur olarak bizimle protokol imzalayacak' dedi. Ama Başbakanımız 'Bizim evet size geçmişten 23,5 milyar Dolar borç var. Ancak biz sizin talebinize göre bir mutabakat zaptı imzalamayız. ya bizim dediğimizi kabul edersiniz veya size güle güle demekten başka çare yok' dedi. Allah'a şükür biz de vadesi gelen IMF'in tüm borçlarını takır takır ödedik. Şimdi de sadece 2 milyar Dolar kaldı. Ama onu da ödeyecek gücümüz var. Merkez Bankası'nda tam 91 milyar Dolar döviz var. İşte Türkiye bu. Artık başı dik, güçlü, tüm dünyada sözü geçen bir Türkiye var. Sadece iç ve dış borçları değil, KEY ödemeleri, özel banka soygunlarını ödemekle, Merkez Bankası'nın kasasını doldurmakla kalmadık. Türkiye'de şu anda her yerde şantiye var. Sırf benim Bakanlığımın 4 binden fazla şantiyesi var, Allah'a şükür gece gündüz çalışıyor."

-42 milyon kişiye ilave su-

Eroğlu, geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar'da bir eczanenin açılışına katıldığını anımsatarak, burada Ak Parti iktidarından önce 46 liraya satılan bir antibiyotiğin şimdiki fiyatının 8 lira olduğunun belirtildiğini söyledi. Bu antibiyotiğin, kendileri iktidar olmaması halinde 260 liraya satılacağının hesaplandığını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Peki bu paralar nereye gidiyordu- Bu paralar sizin cebinizden çıkıyordu. Onun için bir göletin temel atmasına Bakanlar Kurulu geliyor, o gölet 15-20 yılda bitmiyordu veya bir kulübenin temel atmasına, açılışına bakanlar geliyordu. Şimdi o devir geçti. Biz ilk defa Türkiye'de toplu temel atma ve açılışları getirdik. Allah'a şükür şimdiye kadar bakın İstanbul hariç 42 milyon vatandaşımıza ilave su getirdik. 47 şehrin su meselesini kökünden çözdük. İnşallah Elazığ da dahil olacak."

Bakan Eroğlu, 2013-2014 yıllarının Elazığ açısından Bakanlığının yatırımda hamle yılı olması talimatı verdiğini bildirdi.

-"Dünyada gıda sıkıntısı olacak"-

Bir seferberlik başlattıklarını ve "Sulanmadık toprak kalmasın" dediklerini ifade eden Eroğlu, "Çünkü önümüzdeki 15-20 yıl sonra en önemli sektör gıda üretimi, tarım sektörü olacak. Çünkü küresel iklim değişikliği sebebiyle dünyanın pek çok yerinde gıda sıkıntısı olacak. Dolayısıyla biz buna hazırlıklı olmak için Türkiye'yi, Elazığ'ı gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek için bir seferberlik başlattık" dedi.

Türkiye'de bin günde bin gölet ve sulamasını yapmak için arkadaşlarıyla sözleştiklerini aktaran Eroğlu, Elazığ'da 11 göleti tamamlayacaklarını, Hamzabey Barajı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuracağı 3 otomatik istasyonla birlikte 15 müjde verdiğini söyledi.

Eroğlu, kentin eski yerleşim yeri Harput'a kent ormanı kurulacağını belirterek, bunun da 16. müjdesi olduğunu ifade etti.

-Barajda su tutma pazarlığı-

Eroğlu konuşmasının ardından Hamzabey Barajı'nın su tutma tarihi olan 29 Kasım 2015 tarihinin geç olduğunu belirterek, müteahhit firma Biltek İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Köksal Koçer ile platformda pazarlık yaptı.

Kendilerinde para sıkıntısı bulunmadığını, paranın çok olduğunu ifade eden Eroğlu, gülerek, "Para çok Allah'a şükür. Bizans'ın Haliç'teki hazinelerini bulduk. Dolayısıyla para sıkıntısı yok. 3 vardiya çalışacaksın" ifadelerini kullandı.

Su tutma tarihinin bir yıl öne çekilmesini isteyen Eroğlu, daha önce 29 Kasım 2015 olan su tutma tarihinin 30 Aralık 2014 saat 09.59, su verme tarihinin de Ramazan ayına denk gelen 20 Haziran 2015 saat 19.59 olarak belirlenmesini istedi.

Pazarlık sonucu belirlenen tarihleri içeren taahhütname Bakan Eroğlu, Elazığ Ak Parti milletvekilleri Zülfü Demirbağ, Şuay Alpay, Faruk Septioğlu, Sermin Balık, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, müteahhit firma yetkilisi Koçer ve eski bakanlardan Ali Coşkun'un katılımıyla imzalandı.

Eroğlu, gülerek Coşkun'un taahhütnamede unvanını "kıdemli bakan" olarak yazdığını söyledi. Eroğlu, taahhütnameyle su tutmanın 1 yıl öne çekildiğini belirtti.

İmza töreninin ardından Palu ilçesine yaklaşık 5 kilometre mesafede Caro Çayı üzerinde yapılacak olan Hamzabey Barajı'nın temelinin atılması için bölgeye canlı bağlantı kuruldu. Bakan Eroğlu ve katılımcıların, Öğretmenevi önündeki platformdan butonlara basmasıyla barajın temel atma töreni sona erdi.

Eroğlu, kayınvalidesi vefat eden Elazığ Valisi Muammer Erol ve eşine de törende başsağlığı dileklerini iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber