Gıda mühendisleri obeziteye karşı okullarda

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 23:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÜBRA ENGİN

Obeziteye karşı bilinç oluşturmak için harekete geçen gıda mühendisleri, okul okul gezip, sağlıklı besin tüketimi konusunda öğrencilere ders veriyor.İstanbul Bahçelievler'de pilot olarak başlayan uygulama ile öğrencilere gıda güvenliğinin ne olduğu ve sağlıklı beslenmek için ne yapılması gerektiği ayrıntılı şekilde anlatılıyor.

İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün birlikte gerçekleştirdiği 'Okullarda sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği eğitimi' projesi, 4 ve 5'inci sınıf öğrencilerine hitap ediyor. Mühendislerin verdiği dersler toplamda 29 okul ve 4 bin 250 öğrenciye ulaştı. 2 gıda, 2 de ziraat mühendisinin anlattığı derslerin çıktıları olumlu olursa, Türkiye geneline yayılması planlanıyor. Gıda ve ziraat mühendislerinin verdiği sağlıklı beslenme derslerinde öğrencilere; gıdadaki son kullanma tarihi, bozulmuş ürünlerin kime ihbar edilebileceği, et alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve ürünlerin nasıl saklanması gerektiğine yönelik bilgilendirme de yapılıyor. Eğitimde; güvenilir gıda nedir, nasıl olmalıdır, gıda satın alırken nelere dikkat edilmelidir, gıda denetçiliği nedir, Alo Gıda Hattı gibi konular öne çıkıyor. Soru-cevap şeklinde işlenen dersler, yaklaşık bir saat sürüyor.

Ders veren gıda mühendislerinden Ferda Ünsal, genç beyinlerin güvenilir gıda tüketiminde bilinçlendirilmesinin hayati bir konu olduğunu belirtiyor. Ünsal, "Çocuklar, onlar için tehlike oluşturan gıdaları bilmiyor ve her şeyi satın alıyorlar. Bu yüzden bu projeyi geliştirerek daha sağlıklı besin tercihi yapmalarını istedik." diyor. Çatapat gibi ölüme sebebiyet veren zararlı ürünlerin kullanılmaması hususunda öğrencileri özellikle uyardıklarını kaydediyor. Mühendis Ayşe Çağlan, çocukların belirli konularda bilinçli olduğuna, hatta farklı sorular sorduklarına dikkat çekiyor. Çağlan, "Sigaraya uygulanan yaş sınırının gazlı içecek satışında da uygulanmasını isteyen öğrenciler var." diye konuşuyor. Öğrenciler de dersten memnun. Öğrenci Osman Duru, "Bulaşıcı hastalıkların yayılma şekillerini bilmiyordum, artık daha dikkatli davranacağım." ifadelerini kullanıyor. Sedanur Kilim ise, yiyeceklerin saklanmasında yapılan hataları ve suyun ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş. Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir ise projenin amacının öğrencilerin sağlıklı gıdaya ulaşmaları ve ebeveynlerde bu konuda bilinç oluşturmak olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber