Balkanlardaki vakıfların envanteri çıkarılıyor

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Balkanlar'daki vakıf eserlerinin envanterini çıkarttıklarını, bu iş için Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk devletlerinin kendilerine izin vermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Bursa'dan Balkanlara Vakıf Medeniyeti Sempozyumu' Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumda konuşan Vali Şahabettin Harput, Bursa'da bin 410 vakıf eseri bulunduğunu, aynı şekilde Balkanlarda birçok ülkede çok daha fazla eserin var olduğunu ifade etti.

Bunların bir bölümünün yok olduğunu, birçoğunun da can çekiştiğine dikkat çeken Harput, Vakıf Haftası nedeniyle, vakıf kültürünü ve inancını topluma ve gençlere anlatmamın önemine değindi.

Harput, Balkanlara ilk geçişin Bursa'dan olduğunu hatırlatarak, Bursa'nın bu geleneğini sürdürdüğünü, belediyelerin ve diğer kurumların yarış halinde o eserleri ayağa kaldırma noktasında adeta yarış içinde olduğunu vurguladı.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ise Balkan vakıfları konusunun kendileri açısından son derece önemli olduğunu ve bu yıl bu temayı seçerek Balkanlar'daki vakıf eserlerini göz önüne getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Vakıf kurumunun Osmanlı'yı kurduğuna dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu: ?Vakfı çekip aldığınız zaman Osmanlı diye bir şey yoktur. Çünkü Osmanlı bir şehri kurarken önce orada vakıf eserlerini, külliyelerini kuruyor. Ondan sonra şehir onun etrafında büyüyor. Osmanlıda meydan etrafında büyüyen bir şehir yoktur, vakfın etrafında büyüyen bir şehir vardır. Balkanlarda Osmanlı'ya, bize ait eserler görüp gururlanıyorsak, 'biz buralardaydık ve hala buradaydık' diyebiliyorsak onun sebebi vakıf eserleridir.?

?BALKANLARDAKİ VAKIF ENVANTERİNİ ÇIKARTIYORUZ?

Balkanlardaki bütün vakıf envanterini çıkartmaya çalıştıklarını belirten Ertem, şöyle devam etti: ?Bosna'da çıkardık, Kosova'da devam ediyor. Yunanistan ve Bulgaristan da envanter çıkarttık. Birinci işimiz bu vakıf envanterini çıkartmak ardından da ihya ve inşa hareketini yapmak. Bunun içi de bizim gayretimiz ve bütçemiz var. Yeter ki ilgili ülkelerin, her ne kadar Bosna ve Kosova ile kolay çalışabiliyorsak da Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk devletlerinin müsaade etmesi gerekiyor. Vakıf eserleri son olarak orada aslına göre yaşatabilirsek, işte biz orada Osmanlıyı yaşatmış olacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber