Yeniceoba, mahalle olmak istemiyor

Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba beldesi, ilçe olmayı beklerken, Yerel Yönetimler Yasası çıkarsa mahalle olacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçe olmak için çalışma yürüten belde halkı, tanıtım için kitapçık hazırlayıp, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi.

Yeniceoba Belediye Başkanı İlyas Kara, çevresinde bulunan 33 köy ve beldede 50 bin kişilik bir nüfusa hitap eden Yeniceoba beldesi dört eczane, dört diş hekimi, bir özel poliklinik, üç doktor ve dört hemşire ile hizmet veren sağlık ocağı, 112 Acil Müdahale İstasyonu, nüfus şefliği ile alışveriş ve sağlık merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

Başkan Kara, ?Yeniceoba'da bulunan Küçük Sanayi Sitesi, her türlü mobilya, mermer imalatı, demir doğrama, kaynak işleri, oto tamiratı ile Haymana, Polatlı, Yunak, Sarayönü ve Kulu ilçelerine bağlı birçok köy ve kasabanın da ihtiyacını gideren bir konuma sahip. Cihanbeyli ilçesine 35 km uzaklıkta bulunan Yeniceoba beldesinde ayrıca, birçok yerde bulunmayan bir banka şubesi, PTT, üç adet un fabrikası, iki yem fabrikası, bir hazır beton santrali, bir adet kilitli taş üretim fabrikası, PVC kapı pencere fabrikası, briket üretim tesisi, mobilya fabrikası bulunuyor. Kasabada bulunan Buğday Borsası'nda tüccarlar her sene 70 bin ton hububat satın alma işlemi gerçekleştirerek, kasaba ekonomisine büyük katkı sağlıyor." dedi.

Çıkarılacak olan Büyükşehir Kanunu ile Cihanbeyli'ye bağlı mahalle olma durumu ile karşı karşıya kalan belde halkı duruma tepkili. Belediyeliğin kapatılması durumunda büyük bir mağduriyet yaşayacak olan civar belde ve köyler de duruma tepki gösterdiler. 11 belde başkanı yazılı dilekçe ile Yeniceoba beldesine bağlanmak istediklerini İçişleri Bakanlığı'na bildirdi.

Yerel Yönetimler Yasası kabul edilirse Cihanbeyli'ye 70 km uzaklıkta bulunan Kandil beldesi de Cihanbeyli ilçesine bağlı bir mahalle olacak. Kandil Belediye Başkanı Hasan Çam, bu durumda nasıl hizmet alacaklarını, yetkililerin iyi düşünmesi gerektiğini söyledi.

Nüfusun büyük bir kısmının yurt dışında yaşadığı Yeniceoba beldesinde yaz aylarında nüfus 13 bini buluyor. Gurbetçilerin büyük yatırımları ile belde her geçen gün daha da gelişerek potansiyelini artırıyor. Son verilere göre, kişi başına gelir 20 bin dolar civarında olan kasabada, 280 bin dekarlık alanda modern tekniklerle tarım yapılıyor. Şeker pancarı üretimi 100 bin ton civarında olan kasabada, nakliyecilik de buna bağlı olarak hızla gelişmiş. Bir yılda 70 bin ton hububat ile 100 bin ton şeker pancarının nakliyesini yapan kooperatif, 245 kayıtlı üyesi ile beldeye yaklaşık 2 milyon TL gelir sağlıyor.

KONYA'DAKİ 15 İLÇEDEN DAHA BÜYÜK

Yeniceoba Belediye Başkanı İlyas Kara, Yeniceoba'nın, Konya'ya bağlı 15 ilçeden hem nüfus hem ekonomik bakımdan daha büyük olduğunu söyledi. Kara, "Konya'ya bağlı Ahırlı ilçesi 825 nüfuslu bir ilçe. Diğer ilçelerden bazılarının kendilerine bağlı köy dahi bulunmuyor. Yeniceoba çoktan ilçe olmayı hak ediyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber