Adalet Bakanı Cemil Çiçek; ?Ülkenin temel açığı hukuktur'

Haber Giriş : 09 Eylül 2003 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanı Cemil Çiçek; ?Ülkenin temel açığı hukuktur'

İstanbul Barosu'nca, yeni yargı yılının açılışı dolayısıyla İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ?yeni adli yılın hayırlı olması? dileğinde bulundu.

Toplumun birçok noktada eksiği bulunduğuna işaret eden Çiçek, ?Ülkenin en temel açığı hukuk açığıdır. Bu açık kapanmadığı sürece birçok sorunu çözmek mümkün değildir? dedi. Toplumun birçok noktada eksiği bulunduğuna işaret eden Çiçek, ?Ülkenin en temel açığı hukuk açığıdır. Bu açık kapanmadığı sürece birçok sorunu çözmek mümkün değildir? dedi.

Her yargı yılı açılışında aynı sorunların dile getirildiğine dikkati çeken Çiçek, bu sorunların bugüne kadar çözülememesinin Türkiye'de sorunları çözen değil, sorunları bir sonraki döneme öteleyen alışkanlıktan kaynaklandığını belirtti. Çiçek, yargı sorunlarının bir kısmının doğrudan bütçeyle ilgili olduğunu, siyasi iktidarların bütçeye ödenek koyarken seçim kazandıracak alanları tercih ettiklerini belirterek, Türkiye gibi ülkelerde yargıya ayrılan ödeneklerin siyasetçiye seçim kazandırmadığını söyledi.

?YARGININ İTİBARI DEVLETİN İTİBARIDIR'
Adalet Bakanı Çiçek, yargıdan beklenen görevlerin yerine getirilmesi için 3 şart bulunduğunu ve bunlardan birinin de nitelikli yasalar olduğunu belirterek, yasalar ihtiyaçlara cevap vermiyorsa, insanlar yaptıklarından dolayı herhangi bir cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmıyorlarsa o toplumda yargıya güvenmenin zor olduğunu söyledi. ?Yargının itibarı, devletin itibarıdır. Yargının gücü de devletin gücüdür? diyen Çiçek, kabul edilsin veya edilmesin, toplumda, ?yapanın yanına kar kalıyor? düşüncesinin giderek kesin inanca dönüştüğünü kaydetti.
Çiçek, yargının sorunlarının toplantıda dile getirilenden çok fazla olduğunu, ama sorunlu bir ülkenin sorunsuz kesiminin de olmayacağını söyledi. Hükümetin ve yasamanın da sorunları bulunduğuna işaret eden Çiçek, şöyle devam etti: ?İktidarların görevi, yargının işini kolaylaştırmak ve ihtiyaçlarını karşılamak. Yargının da görevi, devletin itibarını korumak ve yüksekte tutmaktır.
Bugün ülkede yaşanan en önemli olgu, yargıya, sağlık ve eğitim hizmetlerine yeteri kadar pay ayrılmıyorsa bunun birinci nedeni devlette yaşanan çok büyük çaptaki yolsuzluktur.?
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'de uygulanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) modelinin Türkiye'ye has bir model olmadığını ve benzerlerinin Avrupa Birliği'nde (AB) de bulunduğunu belirterek, ?Bugün Türk vatandaşının yargıdan beklediği HSYK'nın kimlerden teşekkül ettiği değil, yolsuzluklar meselesidir? dedi.

?YARGININ TAM BAĞIMSIZ OLDUĞUNU SÖYLEMENİN İMKANI YOKTUR'

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, ?Yargının içinde bulunduğu en önemli sorun, yargı bağımsızlığının tam olarak sağlanamamış olmasıdır? dedi. Yargının ağır işlemesi sonucunda hak ve adaletin gecikmesi, adliyelerin bina, araç-gereç ve teknik donanıma sahip olmaması, hukuk eğitimi ve meslek içi eğitimin yetersizliği, adli kolluk gücünün bulunmaması, yargıç, savcı ve adliye personelinin yaptıkları işlere uygun ücret alamaması gibi sorunlarının bulunduğunu belirten Kolcuoğlu, ?Yargının içinde bulunduğu en önemli sorun, yargının bağımsızlığının tam olarak sağlanamamış olmasıdır? dedi.
Kolcuoğlu, Anayasa'nın 140. maddesinde ?Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı'na bağlıdır?, 144. maddesinde de ?hakimlerin haklarında yapılan inceleme ve soruşturmanın Adalet Bakanlığı'nın izni ile Adalet Müfettişleri tarafından yapılacağı? hükümlerinin öngörüldüğünü belirterek, şunları söyledi: ?Bu hükümler Anayasa'da var oldukça Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) Adalet Bakanlığı müsteşarı ve Adalet Bakanı üye oldukça, diğer kurul üyelerini Cumhurbaşkanı seçtikçe, yargıçları Adalet Bakanlığı müfettişleri denetledikçe, yargının tam bağımsız olduğunu söyleme olanağı yoktur.
Bu konuda somut önerimiz, Yüksek Yargı Kurulu adıyla bir kurul oluşturulmalı, üyeleri yüksek yargı organlarınca seçilmeli, kurulun aldığı kararlar yargı denetimine açık olmalıdır.?

ntvmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber