Tamamına yakını 2B arazisi olan yeniköylü vatandaşlar endişeli

Kamuoyunda "2B" olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören yasanın yürürlüğe girmesi, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy sakinlerini kara kara düşündürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda "2B" olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören yasanın yürürlüğe girmesi, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy sakinlerini kara kara düşündürüyor. Tamamına yakını 2B arazisi içinde yer alan köyün sakinleri, her parsel için 2 bin TL'lik başvuru bedelini nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 2B arazilerinin listesi de askıya çıktı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte alanlar hak sahiplerine doğrudan satılacak. Taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Başvuru sahipleri ise, satış bedellerine mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için bin lira bedel ödeyecek.

Tamamına yakını 2B arazisi olarak kayıtlarda yer alan Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy'de başvuru bedelinin yüksek olmasından dert yanan vatandaşlar, "2 bin lira parça başı başvuru bedeli, diyorlar. Bu parayı bu köylü ödeyemez. Bu sadece başvuru bedeli. Bir de her parsel için bu parayı istiyorlar. 10 ayrı bahçesi olan sadece 20 bin lira başvuru bedeli ödeyecek. 3 parça yer için 6 bin lira, 10 parça yerse 20 bin lira. Hiçbir şey söylemeden bu listeyi koydular önümüze. 'Yerinizi almak istiyorsanız bu parayı ödeyin yoksa yerinizi başkasına satacağız' diyorlar. Gücümüz yetmez ki almaya. Nasıl alacağız bu paralarla?" diye sitem etti.

"BİZ BURAYI SATIN ALDIK"

Arsasını 1952 senesinde satın aldığını belirten bir köylü ise, "Biz burayı satın aldık. Dedelerimiz satın almış. Şimdi bizim yerimize oturdunuz, diyor. Biz parayla aldık burayı. Benim 10 parça, 12 dönüm var. 20 bin lira yatıracağım. Ondan sonra devlet ne isterse artık ona göre yatırabilirsek yatıracağız. Yatıramazsak kalacak. Devlet başkasına satacak. O senin zeytinler ne olacak? Alan alacak, durum böyle" ifadelerini kullandı.

Başvuru bedelinin yatırılmasından 6 ay sonra arazilerin satış bedelinin belirleneceğini ve satış işleminin başlayacağını ifade eden köylüler, satış bedelinin önceden belirlenmemesi sebebiyle tedirgin olduklarını söyledi.

"KÖYLÜ BU KADAR PARAYI NASIL ÖDEYECEK?"

Köyün tamamına yakınının 2B arazisi kapsamında yer aldığını söyleyen vatandaşlar, "Benim 4 parça yerim var. Toplam 8 bin TL vereceğim. Bu 8 bin TL'yi hadi güç bela 2'şerden yatıralım. Bunun bedeli. Ne olduğu belli değil. Sonra 10 dönüm yeri olan var. '8,5 milyar' diyorlar dönümüne, 85 bin TL yapıyor. Adam 10 dönüm yere 85 bin lira nasıl verecek? Herkes borçlu. 85 bin TL'yi nereden bulacak? 'Zaten hazinenin malı bu, almazsan bakarız çaresine, başkasına satarız' diyorlar. Millete hizmet etmeye geldik. Benim elimdeki tapulu malımı da alıp satıyor. Benim ekmeğimi alıp devlet kime verecek?" diye konuştu.

Köylüler, devletin kendilerine yardım eli uzatmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber