'Personel reform taslağı niçin saklanıyor?'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2005 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin göreve geldiği günden bugüne kadar hazırladığı Kamu Personeli Reformu Yasa Tasarısı'nı hala kamuoyuna açıklamamasına tepki göstererek, "Hükümet o çok övdüğü kamu reformunu ortaya çıkarsın da biraz da biz övelim" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, hükümetin kamu personel reformuyla ilgili çalışmalarını eleştirdi. Hükümetin bugüne kadar reform adı altında çıkardığı hiçbir düzenlemenin halk üzerinde iyileştirici bir etki oluşturmadığını, aksine sadece Dünya Bankası ve IMF gibi güçleri mutlu ettiğini belirten Akyıldız, siyasi iradenin dış güçlerin taleplerini azim ve kararlılıkla yerine getirdiğini söyledi. Akyıldız, dışarıdan yapılan baskılar ve siyasi iradenin sözde "reform" aldatmacalarının altında üniter yapılanma yerine yerelci-federalist bir yapı, sosyal devlet yerine, düzenleyici-denetleyici devlet, uluslararası sermaye için yönetişimci karar yapısı, kamu hukukuna değil, özel hukuka dayalı bürokrasi oluşturma çabalarının yattığını kaydetti.

"Biz memurlar olarak, hükümetin Kamu Personel Rejimi başta olmak üzere pek çok düzenlemesine karşı çıkıyoruz" diyen Akyıldız, kamuda yaşanan aksaklıklar bahane edilerek, devletin idari yapısının değiştirilmesine zemin hazırlandığını ifade etti. Akyıldız, hükümetin iktidara geldiği günden beri kamu personel rejiminde bir reform yapacağını açıkladığını, hazırlanan taslağın da her Bakanlar Kurulu toplantısında tartışıldığı, ancak herkesin öve öve bitiremediği taslağın 3 yıldan beri devlet sırrı gibi saklandığını söyledi. Hükümetin beyanatlarına bakılırsa, karışık bir taslak hazırlandığını söyleyen Akyıldız, hükümetin bu tavrının Nasreddin Hoca hikayesine benzeterek, "Madem bu taslak bu denli iyi, verin şu taslağı da biraz da biz övelim" diye konuştu.

Siyasi iradenin hazırlanan taslağın içindeki tuzakların ortaya çıkmasından endişe ettiğini iddia eden Akyıldız, demokrasinin gereklerini hiçe sayarak, kimseye danışmadan, kapalı kapılar ardından hazırlatılan bu taslağın, her zamanki gibi yeterince tartışılmasına müsaade edilmeden kanunlaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Taslağın özünde eşit işe eşit ücret albenisiyle memurlara sözleşme, sendikasızlaştırma ve iş güvencesinin yok edilmesi tuzağının olduğunu belirten Akyıldız, "Memurları ülkesinin sırtında kambur gibi göstermek isteyen zihniyet, memursuz bir Türkiye özlemiyle yanıp tutuşan, her işin sözleşmeli personel tarafından gördürüldüğü, iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı, federal bir yapının hayalini kuran küresel sermayeye hizmet etmektedir" açıklamasında bulundu.

IMF kontrolünde ve onların direktifleriyle hazırlanan bütçenin, kamu çalışanlarının taleplerini karşılamayacağını ifade eden Akyıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

"Buradan siyasi iradeye seslenmek istiyorum. Eğer, kamu personeli rejimi hakkında basında ipuçları verilen taslak, söylenildiği gibi kusursuzsa, biz de 15 Ağustos 2005'te başlayacak toplu görüşmelerde, eşit işe eşit ücret, grev hakkı, kurumlar arasında ücret adaletsizliğinin giderilmesi, düşük ücretli memurların insanca bir maaşla kavuşması ve iş güvencesi vaatlerinizi tek tek yerine getirmenizi isteyeceğiz. Eğer bunlar olmazsa, Personel Rejimi ile memura düzen vereceğini söyleyerek memuru yok etmek isteyenlere, memurların da verecek bir cevabı mutlaka olacaktır. O cevap da kamu çalışanlarının ve ailelerinin önüne seçim sandığı konulduğunda ortaya çıkacaktır. Kasıca yapılacak ilk seçim memurların hesaplaşma seçimi olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber