İkinci Efes, 'Aizanoi' de kazı başladı

"İkinci Efes" diye bilinen Aizanoi Antik Kenti'nde ilk kez geçen yıl gerçekleştirilen kazıların bu yılki bölümü için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve "İkinci Efes" diye bilinen Aizanoi Antik Kenti'nde ilk kez geçen yıl gerçekleştirilen kazıların bu yılki bölümü için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Aizanoi Antik Kenti'nin Kazı Grubu Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ile geldiği Simav'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk arkeologlar olarak ilk kez geçen yıl gerçekleştirdikleri kazıların bu yılki bölümü için çalışmalara başladıklarını söyledi.

"Aizanoi'ye Sahip Çık" kampanyası kapsamında antik kentin bulunduğu Çavdarhisar'ın çevresindeki ilçelerde vatandaşlara kazılara ilişkin bilgi verdiklerini anlatan Doç. Dr. Özer, Aizanoi'deki tarihi eserlerin tümünü gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

"En büyük beklentim, Aizanoi Antik Kenti'ne bölge insanının sahip çıkarak korumasıdır" diyen Doç. Dr. Özer, çalışmalarını öncelikle Kütahya ve ilçelerinde tanıtmak amacıyla kampanyayı organize ettiklerini vurguladı.

Kazıların ikinci sezonunu başlattıklarını ve 15 Kasım'a kadar sürdürmeyi planladıklarını belirten Doç. Dr. Özer, kazılarda tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması için çalışmalarını sürdüreceklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aizanoi'de 40 kişilik ekiple başladığımız kazılar stadyum çevresinde devam edecek. Buraya taşları konuşturmak için geldik. Uzun yıllar çalışmak istiyoruz. Kazıları üstlenmemizin ardından bölgeye ilk kez geldiğimiz için önce kenti tanımayı ve ön çizim çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca kazı evinde gerekli tertip ve düzeni sağlayarak daha sağlıklı bir kazı yapmayı planlıyoruz. Bu yıl 15 Kasım'a kadar sürdürmeyi planladığımız kazılarda tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bizim kadar bölge ve yöre insanına da büyük iş düştüğüne inanıyoruz. Bölge insanının Aizanoi'ye, dolayısıyla tarihe sahip çıkmasını bekliyoruz."

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya'ya 57 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar'da yer alan Aizanoi'nin adı, "Su Perisi Erato" ile efsanevi kral Arkas'ın birleşmesinden ortaya çıkan mitoloji kahramanı "Azan"dan geliyor.

Aizanoi, Frigya'ya bağlı Aizanitisler'in ana yerleşim merkezlerinden biri diye nitelenirken, kent alanının MÖ 3000'li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor. Aizanoi'nin MÖ 133'te Roma egemenliğine girdiği tarihi kaynaklarda yer alırken, bir piskoposluk merkezi olan kentin, erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor.

13. yüzyılda Çavdar Tatarları'nın üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar ismini aldığı kaydedilen kent, Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildi.

"İkinci Efes" olarak nitelendirilen Aizanoi'de, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce 1970-2011 yıllarında yapılan kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, "Meter Steunene" kutsal alanı, nekropoller, bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı. Zeus Tapınağı'nın çevresinde MÖ 3000'li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.

Aizanoi'de, 41 yıl süresince yaz aylarında kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün lisansı, Bakanlar Kurulu kararıyla geçen yıl iptal edildi. Bunun üzerine kazı görevi, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber