4+4 sorununu müfredatla çözmek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimin 4 yıl İlkokul, 4 Yıl Ortaokul olarak düzenlenmesinden sonra başlangıçta ele alınan sorunlar bir bir ortaya çıkmaya başlamıştır. Sistemin yasalaşmasıyla beraber öğretmen, veli, öğrenci herkesin kafası karışıktır. Kim ne yapacağını bilmemektedir. Buna üst düzey bürokratlar da dahildir. Sistemin nasıl dizayn edileceği 2012-2013'te nelerin olacağı, öğretmeni yada öğrenciyi nelerin beklediği belirsizdir. Bu belirsizlik eğitimin birinci maddesi halini almıştır.

Bakanlıktaki çalışmalar da kanunla getirilen bazı eksikliklerin nasıl düzenleneceğine yöneliktir.

Öncelikli olarak 5 yaşını tamamlayan öğrencilerin okula kaydı sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Bunun için Eylül sonu itibariyle 5,5 yaşını yani 66 ayını dolduranlar zorunlu eğitim kapsamına alınmışlardır. Oysa ki bu düzenleme kanuna aykırıdır. Kanun Eylül sonu itibariyle 5 yaşını bitiren yani 60 ayını dolduran çocuğun zorunlu eğitim kapsamında olduğunu emretmektedir. Kanun düzenlemesi yapılırken defaten dile getirilmesine rağmen ya uygulaması getirilmemiş 5 yaşını bitiren çocuklar zorunlu eğitim kapsamına alınmışlardır.

Durum böyle iken yani kanun böyle emrederken genelge ile düzenleme yapılması hukuki değildir. Hukuki olmanın yanında uygulanabilir de olmayacaktır. Çünkü Eylül sonu itibariyle 60-66 aylık olanlara isteğe bağlı olarak okula kayıt hakkı tanınmaktadır. Bu da velinin isteğiyle mümkün olacaktır.

Veli ben çocuğumun bu yaşta alınmasını istiyorum dediğinde aslında hukuken yapılacak bir şey yoktur. Çünkü bu kanunun kişiye tanıdığı haktır.

Zorunlu eğitim çağının düşürülmesiyle beraber müfredatta değişiklik çalışmaları yapıldığı kamuoyunda konuşulmaktadır. Bu değişikliğin de küçük yaş çocuğunun okuma yazmadan ziyade el becerilerin geliştirilmesi, dinlediğini anlama etkinliği yapılması şeklinde olduğu belirtilmektedir.

İlk yıl okuma yazma öğretilmeyecek olan bu sisteme göre okuma yazma öğrenemeyen çocukların velilerinin de okuma yazma öğrenememesinin çok abartılmaması gerektiği normal olduğu anlatılacakmış.

Evet biz de yıllardır anlatmaya çalıştık eski sistemde Kasım ayında okuma yazmaya geçen çocuklar olabileceğini kimisinin de Nisan , Mayıs ayında geçebileceğini fakat anlatamadık bir türlü.

Veli yeri geldi çocuğunun zekasından şüphe etti yeri geldi azarladı yeri geldi öğretmene sen bir şey bilmiyorsun, çocuğumla ilgilenmiyorsun cümleleriyle karşılaştık.

Hiçbir şey olmasa veliler kıyasladı çocukları birbirleriyle.

Biz aralarında aylar farkı olan çocuklarda bu sorunu yaşamışken , şimdi ise 1,5 yaş farkı olan çocuklarla karşı karşıya olacağız.

66-72 aylıklara ayrı müfredat, 72 den büyüklere ayrı müfredat mı uygulayacağız. Bu pek mümkün değil. O zaman 72 aydan büyük çocuklara haksızlık etmiş olmayacak mıyız?

Bu işler müfredatla düzelmez. Bu işi başlangıçta sadece eğitim düşünülüp düzenleme yapılsa idi ve okul öncesi 60-72 grubu için zorunlu olsa idi hiç zorun yaşanmayacak tüm öğrenciler okul öncesi eğitimle beraber ilkokula başlamış olacaklardı.

Böylece 2007 doğumlu olup bu yıl çocuğunu okul öncesine yollamayan (2012-2013'te göndermek düşüncesiyle) veliler de mağdur edilmemiş olurdu. Daha da doğrusu öğrenci mağdur olmazdı.

İş işten geçti mi?

Aslında geçmedi bakanlık ilkokullarda 60-72 ay grubu çocuklar için okul öncesi müfredatı içeren zorunlu hazırlık sınıfı oluşturabilir. Bu öğrencilerin sınıf ortamı da okul öncesi gibi olursa sorun çözülür. Maddi olarak bakanlığa yük binebilir fakat eğitim çok önemli ise bunun hesabının dahi yapılmaması gerekir.

Evet kanuna göre 5 yaşını (60 ay) bitiren zorunlu eğitme tabi bunu uyguluyoruz fakat 60-72 ay grubu öğrencileri hazırlık sınıfına alacağız. Hazırlık sınıfındaki öğrencilerden gerçekten hazır olduğu tespit edilenleri öğretmen, rehber öğretmen ve idareden oluşan komisyon marifetiyle tespit edip birinci sınıfa iki ay içerisinde yönlendireceğiz. Gibi bir ara formül bulunabilirdi.

Bu işi 66-83 ayını bitirenleri aynı sınıfta tutarak müfredatla düzenleme yaparak çözmemiz çok mantıklı değil.

1,2,3,4.sınıfların durumu;

Bu yıl 4.sınıfta okuyan çocuğu 2012-2013'te Ortaokul birinci sınıfa kaydedeceğiz. 5 yıllık sisteme göre yetiştirdiğimiz çocuğun eğitimini 4.yılda kesintiye uğratıp ortaokula almak ne kadar doğrudur. Bu soruya verilen cevap genellikle müfredatla hallolur şeklinde olmaktadır. Müfredatla geçmişi geriye getirmek mümkün olmadığına göre 1,2,3,4.sınıfların bu mağduriyetlerini tam anlamıyla gidermek mümkün olmayacaktır.

Müfredatı düzenlesek bile 4. Sınıf öğrencinin sınıf öğretmeni ortamından alıp tüm derslere branş öğretmenlerinin gireceği Ortaokul ortamına alacağımızı unutmamamız gerekir. Bunu da müfredatla ayarlarız denilirse bizim söz söylememize dahi gerek kalmayacaktır.

Sayın bakanımızın hatta ve hatta başbakanımızın söylediklerine göre her şeyin planlandığı doğru ise ve bu işten tereyağından kıl çeker gibi çıkılacak planlar varsa uygulamaların bir an önce başlatılması,

1.sınıf kayıtları 01 Haziran'da başlayabilecek mi? Bu dahi belli değildir. Binalarda değişiklik olacaksa yani bazı binalar İlkokul, bazıları ortaokul olarak ayrılacaksa bunların karnelerin dağıtılacağı 08 Haziran'a kadar düzenlenmesi ve velilerin gelecek yıl için bilgilendirilmeleri

İl içi İl dışı yer değiştirme takvimi 15 Mayısı işaret ettiğine göre öğretmenlerin beklediği bu sürecin ne zaman olacağının açıklanması,

Bu yıl da dönüşümü yapılacak olan liselerin planlamaları yapıldığına göre gerekli duyurunun yapılması,

?

Gerekmez mi?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber