Doktorlar internet başında yetişecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Temel tıp eğitimi kapsamında öğretilen bilgiler Türkiye'de ilk kez uzaktan eğitimle verilecek. İnternet başına geçecek olan tıp fakültesi öğrencisi temel tıp alınanındaki mesleki uygulamaları bilgisayar başında öğrenecek. Eğitimler 15 Eylül'de başlayacak. İlk etapta 10 bin öğrencinin yararlanacağı eğitimin 83 tıp fakültesindeki 40 bin tıp öğrencisine ulaştırılası amaçlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi ile Uzaktan Eğitim Merkezi (AKUZEM) tarafından ortaklaşa hazırlanan 'Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitiminde Beceri Eğitimine Yönelik E-Öğrenme Uygulaması' adlı projesinin tanıtımı senato odasında yapıldı. Akdeniz'in yanı sıra; Hacettepe, Ege, Gazi, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Dokuz Eylül, Erciyes, Erciyes ve Meram üniversitelerinin de destek verdiği projede ders içerikleri 13 öğretim üyesi tarafından hazırlandı. Öğrenciler videolarla anlatılacak dersler kapsamında; tansiyon ölçme, elektrokardiyografi çekme, sonda takma gibi 20 ayrı temel tıp becerisini öğrenecek.

EĞİTİMLER EYLÜLDE BAŞLIYOR

2012-2013 eğitim öğretim döneminde uygulamaya geçek projede dersler eylül ayında verilmeye başlanacak. Projeden ilkin katkı veren üniversitelerden 10 bin öğrenci yararlanacak. Haziran ayında proje dışındaki tüm tıp fakültelerine tanıtım yapılacak. Hedef Türkiye'deki 40 bin tıp fakültesi öğrencisinin tamamına ulaşmak. İki yıl pilot olarak uygulanacak proje ücretsiz olacak. Öğrenciler sisteme isim ve kimlik numarasıyla kaydedilecek. Kayıtlı her öğrenciye kullanıcı adı ve şifre verilecek. Sistem 'www.onlinetipegitim.org' veya 'www.onlinetipegitimi.com' internet siteleri üzerinden eğitim verecek.

DÜNYADA DA İLK

Projenin başındaki isimlerden AÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Eğitimi ABD Başkanı Doç. Dr. Erol Gürpınar, "Dünyada tüm ülkeye yapılan böyle bir uygulama yok. Türkiye'de de yok. Öğrenciler 15 Eylül'den itibaren 7 gün 24 saat sistemi kullanabilecek. 10 fakültede rehberler standart hale getirildi. Web sayfası oluşturuldu. Çekimler 4 ay sürdü. Haziran ayında 82 fakültenin tümüne broşür göndereceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de temel tıp eğitiminin fakültelerin tercihine göre ilk üç yıldan birinde verildiğini anlatan Gürpınar, sistemin mezuniyet sonrasına da açık olacağı bilgisini verdi. Gürpınar, temel tıp alanındaki 50 becerinin 2 yılsonunda sisteme yerleştirilmiş olacağını da sözlerine ekledi. Projede yer alacak öğeler şunlar olacak: Eğitim rehberi, görsel içerik, e-kütüphane, kendi kendini değerlendirme, uzmanına sor, forum, anket.

EĞİTİMLER ÜCRETSİZ

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, sağlık alanında Türkiye'de ilk olacak bir uygulamayı daha hayata geçireceklerini söyledi. Türkiye'de 83 tıp fakültesinde 40 bin civarında öğrencinin eğitim aldığını anlatan Kurtcephe, "Bizler ilk etapta teorik eğitim alan bu öğrencilere pratik eğitimi uzaktan eğitim vasıtalarını kullanarak iletecek bu projeyi uygulama safhasına getirdik. Bu proje Akdeniz Üniversitesi Temel Tıp Eğitimi ABD öncülüğünde bizimle ortak çalışan farklı üniversitelerden 13 öğretim üyesinin katkısıyla ortaya çıktı. AÜ'nün uzaktan eğitimle ilgili güçlü bir alt yapısı var. Bu alt yapı, projeyi uygulamada büyük kolaylıklar sağladı." diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç de, "Sisteme giren öğrenciler teorik bilgilere ulaşacak. Mesleki beceri olan kan alma, sonda yerleştirme, açık yara dikme gibi becerilerin nasıl yapıldığını izleyerek öğrenecek." dedi.

AKUZEM Müdürü Prof. Dr. Cengin Sayın, mesleksel becerilerin uzaktan sunulacağı bir e-öğrenme projesi olan çalışmanın tüm finansmanını AÜ'nün sağladığı, web tasarımı, yazılım ve donanımın kendileri tarafından karşılandığını anlatarak, şuan sistemden 10 tıp fakültesinin öğrencilerinin faydalanacağını kaydetti. Sayın, iki yıl boyunca pilot olarak ücretsiz uygulanacak projeyle öğrencilerin bir dönemde 10 olmak üzere yıl içinde 20 dersten ücretsiz yararlanacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber