Mortgage yaklaşınca faizler hızla düşmeye başladı

Haber Giriş : 13 Haziran 2005 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akbank'ın ardından Oyakbank ve İş Bankası da faizleri %1.35'e çekti. Yarışın ardında mortgage'ın yılbaşında yürürlüğe girecek olması yatıyor.

Kira öder gibi konut sahibi olunmasını getirecek olan mortgage sisteminin devreye girecek olması konut sahibi olmak isteyenlere şimdiden avantajlar sağlamaya başladı. Akbank'ın ardından İş Bankası ve Oyakbank da faizleri yüzde 1.35'e çekti. İki bankanın da yeni faiz oranlarını bugün açıklamaları bekleniyor. Bankaların konut kredisi faiz oranını yüzde 1.45'ten 1.35'e indirmesinin altında gelecek yıl devreye girmesi beklenen mortgage sisteminin olduğunu söyleyen Akbank Bireysel Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, "Mortgage'a büyük yatırım yapıyoruz. Kendi içimizde de bu işe ciddi bir şekilde eğiliyoruz. Şimdi yaptığımız atakla ciddi bir müşteri kazanımı sağlıyoruz. Uzun vadeli müşteri portföyümüz oluşuyor. Böylece mortgage piyasasında ciddi bir pazar payı elde etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

SINIRA KADAR İNDİRDİK
Akbank'ın aylık yüzde 1.35 olarak belirlediği konut kredisi faizinin yıllık maliyeti yüzde 17.5'e geliyor. Hazine bonosunun yıllık faizi ise yüzde 16.2'ye kadar indi. Yani konut kredisi ile hazine faizi orasında geçen yıl yüzde 4-6 arasında olan marj yüzde 1'e kadar gerilemiş oldu. Oparasyon mayiletlerini de eklediğinizde konut

kredisi faizleri hemen hemen Hazine bonosu faizleriyle eşitlenmiş oldu. Yüzde 1.35'lik faizin zor bir sınır olduğunu vurgulayan Muratoğlu, "Ancak biz konut kredisini risk açısından değerlendirdiğimizde neredeyse bono ile eşit riskte görüyoruz.

1.738 YTL TAKSİT
Akbank olarak bizim yıl sonu Hazine faizi öngörümüz yüzde 15. Dolayısıyla konut kredisi faizlerini bu noktadan aşağı da çekebiliriz. Diğer bankaların da eğer motgage piyasasında söz sahibi olmak istiyorlarsa bizi takip etmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Bankaların yeni faiz oranlarına göre, 20 yıl vade ile 100 bin YTL'lik kredi alanlar, her ay 1.467 YTL öderken, 10 yıl vadeyi tercih edenler ise, aynı miktardaki kredi için yüzde 1.35 faizle ayda 1.738 YTL ödeyecekler. Eğer faiz oranları yıllık yüzde 14 olacak şekilde aylık olarak yüzde 1.2'ye indirilirse 10 yıllık vadede 1.680 YTL, 20 yıllık vadede ise 1.399 YTL olacak. Faizlerin inmesi ile vatandaşlar da kredi almaya koştu. Konut kredisi 5.2 katrilyon lira (5.2 milyar YTL) ile otomobil kredilerini bile solladı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber