Yaz tatilinde doğum yapacak öğretmen, 5 haftalık süreyi doğumdan sonraya aktarabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2005 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Ağustosun sonlarında doğum yapacak olan bir öğretmen, doğum öncesi iznini (yaz tatiline denk geliyor) doğum sonrasına aktarabilir mi? teşekkür ederim...

CEVAP: Doğum izni süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde 14.7.2004 tarih 5223 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile değiştirilmiştir. Değişikliğe göre maddenin son hali şu şekildedir:

"Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki sekiz haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır."

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında da "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657'nin Yıllık İzinleri Kullanılışı başlıklı 103'üncü maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir" hükmü yer almaktadır.

Bu maddelere göre,

İznin doğum sonrasına aktarılabilmesi için belirli şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Bunlar; a) Tabip onayı, b) Memurun isteği, c) İşyerinde çalışması hususlarıdır.

Öğretmenler, Ağustos ayında izinli sayıldıklarından tabip onayı ve memurun isteği şartları karşılanmış olsa dahi işyerinde çalışma şartı gerçekleşmemiş olacaktır. Bu nedenle Ağustos ayındaki doğum öncesi iznin çalışmadığı için doğum sonrasına aktarılması söz konusu değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber