Devlet Meteoroloji İşleri Gen.Müd. Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 14 Haziran 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 4/1/2000 tarihli ve 23926 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin adı "Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel plânlaması esas alınarak, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 2 ? Bu Yönetmelik, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilâtında görevli bulunan personelden görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3 ? Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 3254 sayılı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 22 nci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki "Görevde Yükselme Sınavı" tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu tanımdan sonra gelmek üzere "Unvan Değişikliği Sınavı" tanımı eklenmiştir.

"Görevde Yükselme Sınavı: Görevde yükselme eğitiminde başarılı bulunanlar için Genel Müdürlükçe; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yüksek öğretim kurumlarına yaptırılacak yazılı sınavı,"

"Unvan Değişikliği Sınavı: Kurumca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevinin niteliğine ilişkin konularda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yüksek öğretim kurumlarına yaptırılacak yazılı sınavı,"

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi görev grupları

"Madde 5 ? Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabî kadrolar aşağıda belirtilmiştir.

Görevde Yükselmeye Tabî Kadrolar:

a) Yönetim Hizmetleri Grubu;

1) Genel Müdür Yardımcısı,

2) I. Hukuk Müşaviri, Bölge Müdürü, Daire Başkanı,

3) Bölge Müdür Yardımcısı,

4) Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü, Meteoroloji İstasyon Müdürü, Meteoroloji Müdürü, Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi Müdürü, Koruma ve Güvenlik Müdürü,

5) Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı,

6) Şef.

b) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;

1) Müşavir,

2) Uzman.

c) Hukuk Hizmetleri Grubu;

1) Hukuk Müşaviri,

d) Savunma Hizmetleri Grubu;

1) Savunma Uzmanı,

2) Sivil Savunma Uzmanı.

e) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;

1) Çözümleyici.

f) İdarî Hizmetler Grubu;

1) Ayniyat Saymanı,

2) Rasat Kontrol Memuru, Ambar Memuru, Mutemet, Memur, Haberleşme Memuru, Daktilograf, Şoför, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Koruma ve Güvenlik Görevlisi.

g) Yardımcı Hizmetler Grubu;

1) Rasatçı Yardımcısı, Teknisyen Yardımcısı, Hizmetli.

Unvan Değişikliğine Tabî Kadrolar:

Mühendis, Mimar, Fizikçi, Jeomorfolog, Matematikçi, İstatistikçi, Kimyager, Astronom, Diyetisyen, Öğretmen, Mütercim, Programcı, Tekniker, İstidlalci, Rasatçı, Teknisyen, Haberleşme Teknisyeni, Daire Tabibi, Hemşire, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Memuru.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

"a) Genel Müdür Yardımcısı, Bölge Müdürü, Daire Başkanı, Bölge Müdür Yardımcısı, Müdür, Şube Müdürü, Meteoroloji İstasyon Müdürü (Meydan Meteoroloji İstasyon Müdürü, Sinoptik Meteoroloji İstasyon Müdürü, Klimatoloji İstasyon Müdürü), Uzman, Mühendis, Mimar, Fizikçi, Jeomorfolog, Matematikçi, İstatistikçi, Kimyager, Astronom, Daire Tabibi, Diş Tabibi, Diyetisyen, Çözümleyici, Programcı ve Mütercim kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yüksek öğrenim veren fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak,

b) Programcı, Tekniker, Ayniyat Saymanı ve Şef kadrolarına atanabilmek için en az iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak.

"Ancak, iki yıllık mesleki veya teknik yüksek öğrenim görenler, Meteoroloji Müdürü ve Meteoroloji İstasyon Müdürü kadrolarına atanabilirler."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7 ? Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerinde ve (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen kadrolar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümleri uygulanır.

Diğer görev gruplarında yer alan kadrolara atanacaklar için en az ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin kadrolara atamalar hariç olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (A) ve (B) bendi hükümleri ile Kurumda en az iki yıl süreyle çalışmış olmak şartı aranır."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesinin (f) bendinin (2) numaralı alt bendi, (g) ve (h) bentlerinin (2) ve (3) numaralı alt bentleri, (ı) bendinin 3 numaralı alt bendi, (i) bendinin (2), (3) ve (4) numaralı alt benleri, (j), (k) ve (n) bentlerinin (2) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmış; (a) bendinin (1) numaralı alt bendine, "uzman" ibaresinden sonra gelmek üzere "tekniker" ve aynı alt bende aşağıdaki paragraf eklenmiş; (g) bendindeki "mühendis" ibaresinden sonra gelmek üzere "mimar" ibaresi ile aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar ilave edilmiştir.

"Bu bentde yer alan Tekniker için dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak,"

"Bu maddenin (f ), (g), (h), (ı), (i), (j) ve (k) bentlerinde sayılan kadrolar için yapılacak atamalar, bu Yönetmeliğin üçüncü ve dördüncü bölümlerinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, Genel Müdürlükçe belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin; 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin, (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri ile (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan unvanlar hariç, görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ders konularından en az 30 ve (g) bendinde yer alan ders konularından en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Ancak, zorunlu hallerde, en fazla 10 saate kadar mazeret izni verilebilir. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde bu süre şartı aranmaz."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Boş kadroların ilânı

Madde 11 ? Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve adedi eğitim tarihinden en az bir ay önce personele duyurulur.

Görevde yükselme eğitiminin yeri, tarihi ve diğer hususlar ise eğitime katılacaklara en az 15 gün önce duyurulur."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 12 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Genel Müdürlük, duyuru ve başvuru işlemleri için bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde formlar düzenleyebilir."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Görevde yükselme eğitimine alınacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının iki katından fazla olması durumunda, bu eğitime alınacaklar, sınav kurulu tarafından bu Yönetmeliğin 6, 7, 8 ve 9 uncu maddelerinde belirtilen öğrenim düzeyi, mesleki ve teknik alandaki dalı ve niteliği, hizmet süresi, sicil, disiplin ve belirlenen diğer şartlara göre değerlendirmeye tabi tutularak tespit edilir. Bu değerlendirmeye esas olmak üzere değerlendirme formu düzenlenebilir."

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 16 ? Sınavlar yazılı olarak yapılır. Bu sınav, Genel Müdürlük tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yüksek öğretim kurumlarına yaptırılır."

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

" Sınavı kazananlar başarı sırasına göre kazandıkları boş kadrolara 3 ay içerisinde atanır. Sınav sonucunda alınan puanların eşit olması durumunda kimin atanacağı ekli değerlendirme formuna göre belirlenir. Yine de, puanların eşit olması durumunda sırası ile hizmet süresi fazla, son sicil notu yüksek olanlar tercih edilir."

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Genel Müdürlükte veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir."

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Naklen Atama

Madde 33 ? Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu Yönetmelikteki görevde yükselmeye tabi aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu alt gruptaki unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapılabilir. Diğer personel kanunlarına tabi olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın Genel Müdürlükte olmaması halinde, öğrenim durumu, ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır."

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Resmî Gazete'de yayımlandığı 18/4/1999 tarihinde Genel Müdürlükte bulunan personelden iki yıllık yüksek okul mezunu olanlar, Meteoroloji Müdürü ve Meteoroloji İstasyon Müdürü olarak atanabilirler."

Yürürlük

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik hükümlerini, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Eki için 14/06/2005 tarihli Resmi Gazete'ye bakınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber