Bayar: Milli savaş uçağı 2023'de ilk uçuşunu yapacak

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin milli savaş uçağının 2023 yılında ilk uçusunu yapması için kapsamlı bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD merkezli GOCA - Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği ile İngiliz Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstri Derneği ve Alman DKF Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği'nin organizasyonunda Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)'nin desteğiyle bu yıl Türkiye'de düzenlenen GICC'12 - Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı İzmir'de başladı.

Havacılık sektöründe faaliyet gösteren 20 ülkeden 400 kişinin katılımıyla basına kapalı yapılan konferans öncesinde basın toplantısı düzenlendi. Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, dünyadaki tüm savunma ve havacılık şirketlerinin katıldığı konferanstan beklentilerinin uluslararası savunma ve havacılık şirketlerinin Türkiye'yi daha yakından tanımalarını, buradaki fırsatları daha gerçekçi değerlendirmelerini sağlamak istediklerini söyledi. Bayar, Türkiye'de savunma havacılık sanayinde hızlı bir gelişme yaşandığına dikkat çekti. Geçen yıl itibariyle Türkiye'deki savunma havacılık şirketlerinin cirosunun 4,5 milyar dolara yaklaştığını, İzmir'in de bunda önemli bir payının bulunduğunu kaydeden Bayar, şunları söyledi:

"Hızlı artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Hükümetimizin son yayınladığı teşviklerde savunma ve havacılık sektörü stratejik sektör olarak tespit edildi. Bu sektörde yapılacak yatırımlar en yüksek teşvik alacak yatırımlar arasına alındı. Bu sebeple önümüzdeki dönemde gerek TSK için yaptığımız savunma sanayi projelerinde, gerekse uçak parça, ekipman imalatı alanlarında hızlı gelişme bekliyoruz. Yılda bir defa değişik ülkelerde yapılan bu konferansın bu gelişmelerin adımlarından biri olarak görülebilir."

Türkiye'nin havacılık alanında askeri uçaklarla ilgili projelerinin olduğunu hatırlatan Bayar, daha önceki hedeflerinin uçak modernizasyonu ve insansız hava araçlarını geliştirmek olduğunu, bu hedeflerde belli bir aşamaya geldiklerini kaydetti. Türkiye'nin askeri uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştirdiğini vurgulayan Bayar, "İnsansız hava araçlarında da ANKA artık son denemelerinde, bu sene içinde kullanıma hazır hale gelecek. Bundan sonraki hedeflerimiz askeri kullanım için Türkiye'ye özgü yeni uçaklar geliştirmek. Bunlardan birisi 'Hürkuş' adı verilen eğitim uçağımız var. Bu sene lansmanını yapacağız, kısmetse ilk uçuşlarına başlayacak. Yüksek akrobasi yeteneğine sahip bir uçağımız. Bu da şu anda ortaya çıkmak üzere, yakında tanıtımını yapacağız." şeklinde konuştu.

Milli savaş uçağını geliştirme projesinin kavramsal tasarım çalışmalarını yaptıklarını kaydeden Bayar, bir süre önce Türkiye'de bu projeye katkı yapabilecek sanayi ve araştırma kuruluşları ile değerlendirme toplantısı yaptıklarını dile getirdi. İki sene sürecek çalışmalar sonucunda icra komitesine teklifte bulunacaklarını kaydeden Bayar, "Türkiye milli savaş uçağını nasıl geliştirebilir, ne şekilde bir yatırımla? Uçağımızın kavramsal tasarımı da tamamlanmış olacak. Böylece Türk Hava Kuvvetlerinin önümüzdeki 20 yılda ihtiyaç duyacağı savaş uçağının tarifi yapılmış olacak. Ama savaş uçağı geliştirme uzun vadeli bir çalışma. Hedefimiz 2023 yılına kadar ilk uçuşu yapmak ve üretimi başlatabilmek. Ama kapsamlı bir çalışma içindeyiz." bilgisini verdi.

GOCA Başkanı Cary Viktor da 5 ülke arasından konferans için İzmir'i seçtiklerini belirtti. Türkiye'nin havacılık sektöründeki başarısını muazzam olarak değerlinderen Viktor, "Ben 1980'lerde buraya geldiğimde TAI'yi oluşturduk. Son 25 yıl içinde teknolojede, havacılıkta inanılmaz bir atılım yaptınız." diye konuştu.

Dolin International Başkanı Dov Hyman da Türkiye'nin muazzam bir iş başararak çok büyük gelişme sağladığını söyledi. Dünya havacılık sektöründen çok sayıda yöneticinin katıldığı konferans, 23 Mayıs'ta sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber