Özürlülerin Emekliliği Konusunda, Çekincelerimiz Doğrulandı

27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve torba yasa olarak bilinen 5335 sayılı Kanunla özürlülerin emekliliğini düzenleyen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 39/j bendinde değişiklik yapılmıştı. Düzenleme Meclisten geçirilirken herkes kamuya normal statüde girip de daha sonra özürlü olanların da 15 yıl içinde emeklki olacağını düşünüyordu. Ancak Kanun yasalaştıktan sonra yapılan düzenlemenin bir hak kaybı doğuracağını belirtmiştik. Ve ne yazıkki haklı çıktık.... Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemizin 29/04/2005 tarihli ve "Özürlülere İlişkin İki Adet Anlamsız Düzenleme" başlıklı yorumunu görmek için tıklayın.

Sitemize gönderilen süreci içeren mail aşağıda yer almaktadır.

Sayın memurlar.net yetkilileri,

Bu hususta sizleri sık sık rahatsız ettiğimizin farkındayız, ancak konunun aciliyeti nedeniyle böyle bir yola başvuruyoruz.

Ayrıca, sizleri yoğun işleriniz arasında rahatsız ettiğim için ayrıca özür dileriz.

Yakın zamanda Meclisimizde kabul edilen ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren torba kanun olarak adlandırılan kanunla, 5434 sayılı kanunun 39 maddesinin (j) bendinde değişiklik yapılarak, özürlü olup ancak normal statüde işe giren memurlarında 15 yıl sonunda istemeleri halinde emekli olabilmeleri sağlanmak istenmişti. Meclisimizde bu değişiklik görüşmelerini yakınen takip ettim. Yanılmadıysam amaç arz ettiğim şekildeydi.

Ancak sözkonusu maddenin (j) bendindeki "göreve girişlerinde" ibaresi nedeniyle, Emekli sandığınca işe normal statüde giren doğuştan özürlünün işe girişinde raporu yoksa, bu değişiklikten yararlanamayacağı şekilinde yorumlanmaktadır.

Taktir edersinizki doğuştan özürlü olup, ancak normal statüde işe giren memurlar için büyük bir maduriyet söz konusudur. Doğuştan özürlü olduğuna dair işe girmeden önce rapor alırsa yararlanmakta, ancak işe girdikten sonra rapor alırsa yararlanamamaktadır. Zaten her iki durumda da normal statüde işe girmekte ve rapor ibraz etmemektedir.

Emekli Sandığının bu şekilde bir yorumda bulunması ne kadar vicdani taktirlerinize bırakıyoruz.

Bu maddedeki belirsizliğinin, Emekli Sandığınca yeniden yorumlanması veya Meclisimizde görüşülmekte olan Özürlüler kanun tasarısıyla, 5434 sayılı kanunun 39. maddesinin (j) bendinin yoruma mahal vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesidir.

Bu hususta gerekli uyarı yapılması için konuyu gündeme alırsanız cok sevineceğiz.

Tekrar saygılar sunarız

G.Öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber