Memur-Sen: Yok, yok, yok, yok/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5+4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok'' dedi.

Memurlar ile Hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde verilen arada açıklama yapan Gündoğdu, görüşmelere ''uzun bir süre'' ara verdiklerini söyledi.

Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5+4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok. 'Bunu daha fazla uzatmanın bir anlamı yok' dedik'' diye konuştu.

Kamu İşveren Heyeti'nin, diyalogda, centilmenlikte sorunu olmadığını ama cömertlik sorununun bulunduğunu öne süren Gündoğdu, ''Saat 24.00'e kadar telefonlarımız açık. Konfederasyonda yeni müzakere edilebilir tekliflerini bekliyoruz. Telefonumuz açık, Kamu İşveren Heyeti, kasanın kapısını açarsa, telefonumuzla bize ulaşabilir. 24.00'e kadar yeni teklifi olursa bekliyoruz'' dedi.

Toplu sözleşmenin sabah 08.30'a kadar imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi.

Gündoğdu, bazı televizyon kanallarında ''zam teklifinin sendikalar tarafından revize edildiğine'' ilişkin haberler çıktığına da değinerek, şunları söyledi:

''Revize filan yok, revize edecek, revize etmemizi gerektirecek henüz ciddi bir teklif gelmedi. Telefonumuz açık. Kamu İşveren Heyeti kasanın kapısını açarsa telefonumuzdan bize ulaşabilir. 24.00'e kadar bu yeni teklifi, olursa bekliyoruz. Sabah saat 08.00-08.30'a kadar da hukuken yapılabilirliğini hukukçular söylüyor. İkinci bir ek süre de o saate kadar var. Sabah 08.30'dan sonrası yok. 08.30'da da istediğimiz olmazsa daha önce Başkanlar Kurulu'nda belirlediğimiz eylem türlerini son gelinen noktayla yeniden gözden geçirerek, önce Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat, oradan da belli bir noktada ilerleme, bir sonuç almaya gayret etme... 29 Mayıs'tan sonra da artık bunun elbette olumsuz bir faturası olacak. İçeride Kamu İşveren Heyeti'ne söylediğim 'şunu verirsek şu kadar maliyeti olur' diyenler, verdiklerinde bunun ülkeye katacağı katma değeri göremediler. Vermeyince bunun olumsuz faturası kaç milyar TL edecek, bunu da hiç hesaplamadılar, hesaplayamadılar.''

Heyetiyle birlikte konfederasyon merkezine geçtiklerini belirten Gündoğdu, genel toplu sözleşme boyutuyla imza atma imkan ve ihtimalinin hiç olmadığını ifade etti.

Gündoğdu, şöyle devam etti:

''İmza atabilmek için teklifi müzakere edilebilir bulmalıydık. Buna göre, teklifler gözden geçirilmeliydi. Böyle bir ortam hiç olmadı. Hizmet kolları boyutuyla kazanımların içeriğine bir bakıp, genel başkanlarla bunu değerlendireceğiz. Eğer yeni bir teklif gelmezse ilk toplu sözleşme maalesef rica, minnet yasası olan toplu görüşme yasasının ve toplu görüşmenin gerisinde gerçekleşmiş olacak. Bunun da bu şekilde algılanmadığı tablosunu görüyoruz. Eğer yeni Türkiye'nin, yeni demokratik adımlarının çalışanlar boyutuyla ekmeklerini büyütmeye yönelik bir yaklaşım sergilenseydi, bunun kazananı sadece memur olmayacaktı. Emekli olacaktı, esnaf olacaktı, bakkal olacaktı, manav olacaktı. Sonuçta Türkiye karlı çıkacaktı. Bu karın hesap edilememesi üzüntü vericidir.''

-Sorular-

''Yeni teklif gelmezse yarın Hakemler Kurulu'na gidecek misiniz'' sorusu üzerine Gündoğdu, ''Yeni teklif gelmezse yarın ya da öbür gün, onun hukuk tekniğiyle kamu görevlilerine müracaat şekline getirmemiz lazım. Yasal süresi 3 gün. Salı, çarşamba, perşembe saat 17.00'ye kadar götürmemiz lazım'' yanıtını verdi.

''Eğer uzlaşma olmazsa 29 Mayıs'tan sonra eylem yapabilir misiniz'' sorusunu yanıtlayan Gündoğdu, ''Yarın sabah 08.00'e kadar ortamı değerlendirelim, görelim. Başkanlar Kurulu ile pazartesi günü 7 saatlik toplantı yaptık. Hem 29 Mayıs'a kadar hem de 29 Mayıs'tan sonrasına ilişkin sistemimizi biliyorsunuz, kararlarımızı önceden alıp hazır tutmak. Görüşmeye göre, devreye sokmak. Eyleme ilişkin planlarımızı ilk önce sizle paylaşırız. Eylem yapacağımızı, tepkisiz kalmayacağımızı bunun içinde, her tür eylem çeşitliliğinin olacağının buradan altını çizerek ifade ediyorum'' dedi.

''Eylem içinde iş bırakma olacak mı'' sorusu üzerine de Gündoğdu, ''Kamu-Sen, KESK, saygın iki konfederasyonumuz, yasa gereği onlar tekliflerini masaya taşıdılar. Birlikte hareket edebilirler. Ama bizim böyle bir birlikteliğe ihtiyacımız yok. Hem üye sayısı itibarıyla hem de bakış itibarıyla hem de olayları tanımlama ve yaklaşma boyutuyla... 1 Mayıs gibi hepimizi ilgilendiren bir konuda bile 3 ayrı miting yapmak durumunda kalmışsak burada da farklılıklar ya da birleşmeler olabilir. Ama bizim gündemimizde böyle bir tasarı söz konusu değil'' diye konuştu.

Gündoğdu, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan görüşme talebinde bulunacağına ilişkin açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, ''Bu konuyla ilgili girişimlerimiz oldu. Daha önce de Sayın Başbakan ile görüşme yaptım. Süreç içinde sayın bakanların da yaptığını biliyorum. Bakanlarla da bir araya geldik. Diyalog kurmada, müzakere etmede bir sıkıntı olmadı. Sonuç almada, sonuç almaya odaklı bakışta sorun yaşıyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber