Şeker Kanunu Tasarısı alt komisyona havale edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2005 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu'nun ele alınan "Şeker Kanunu Tasarısı", AK Parti ve CHP'li Milletvekilleri'nin eleştirisi üzerine daha ayrıntılı görüşülmesi için Alt Komisyona havale edildi.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu bugün, "Şeker Kanunu Tasarısı"nı görüşmek üzere toplandı. Şeker Kurumu'nun geçen yıl sonunda çıkarılan yasayla kapatılmasının ardından, sektörün denetimini yeniden düzenlemeyi ve Şeker Kurulu'nu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlamayı amaçlayan kanunda değişiklik tasarısını üzerinde, AK Partililer ve CHP'liler konuşmalar yaptı. Tasarı üzerinde yapılan konuşmalarda hem CHP'li hem de AK partili üyeler eleştiriler getirdi. Tasarının şeker pancarı üretimini azaltacağı ve bunun da ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle eleştiriler getiren CHP ve AK Partili Milletvekilleri, Şeker Kurumu'nun özerk yapısının korunmasını da istedi. Bu eleştirilen üzerine tasarı Alt Komisyona havale edildi.

Tasarıyla, Bakanlar Kurulu'nun nişasta bazlı şeker üretim kotasını azaltma yetkisi kaldırılırken, artırma yetkisi korunuyor. Yine aynı tasarıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanı'na kotaları onaylanma veya bir defaya özgü olmak üzere yeniden incelenmek üzere kurula iade etme yetkisi de veriliyor. Tasarı, geçen yıl sonunda kapatılan Şeker Kurumu'yla ilgili ifadeleri kanundan çıkararak, Şeker Kurulu'nun kararlarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmasını öngörüyor ve Kurum'un mal varlığı, hesapları ve araç gereçleri de Bakanlığa devrediliyor. Yine tasarıyla, şeker fiyatlarının her yıl, şeker fabrikaları ve üreticiler arasında varılacak mutabakata göre ve pancar ekiminden önce belirlenmesi esası getiriliyor. Amaç üreticinin alternatif ürünler arasında tercih yapma imkanı sağlamak. Tasarıyla ayrıca, imalatçı-ihracatçıların dahilde işleme rejimi çerçevesinde hammadde olarak kullandıkları yabancı menşeli şekeri yurtiçinde kullanamayacakları ve satamayacakları da yasa hükmü haline getiriliyor. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gümrüksüz ithal edilen veya Türkşeker`den dünya fiyatlarından alınan şekerin bazı şirketler tarafından iç piyasaya satılarak haksız kazanç sağlandığı yönünde yoğun şikayetler bulunuyordu. Özelleştirme konusunda da geçici maddeler getiren tasarı kamu fabrikalarını satın alanlara bunların üretim kotalarını başka fabrikalara transfer etme ve kotalarını yüzde 10 artırma olanağı veriliyor.

Tasarı kısa sürede Alt Komisyon ve komisyonda ele alındıktan sonra Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber