Tarım Kredi Kooperatifleri bu ay 250 mühendis alımı için ilana çıkacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Birliği 35 Yaşında

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği 35. kuruluş yıldönümünü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in onur konuğu olduğu geniş katılımlı bir törenle kutlandı.

Büyük Anadolu Oteli'nde 17 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Tarım Kredi Kooperatiflerinin 149 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu süreçte Türk çiftçisinin el ele vererek devletin de desteği ile önemli bir varlığı ortaya koyduğunu bunun adının da Tarım Kredi Kooperatifleri olduğunu söyledi.

?Yapıyı ıslah edecek düzenlemeler yaptık?

Tarım Kredi Kooperatiflerinin geçen yıl büyük kısmı çiftçinin ihtiyaç duyduğu ayni krediler olmak üzere, ortaklarına 3 milyar 900 milyon lira tutarında kredi kullandırdığını anlatan Bakan Eker, bu yapıyı daha verimli hale getirmek, işleyişini kolaylaştırmak amacıyla hükümet olarak üstlerine düşeni de yaptıklarını söyledi. Daha önceden birbirini tanımayan, görmeyen insanların birbirine kefil olmak suretiyle borç altına girdiklerini ve ödenmemiş krediler nedeniyle yüksek tutarda borçlar bulunduğunu belirten Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yapısını ıslah edecek düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

?Tarımın ve hayvancılığın mesaisi yok?

10 yıl önce Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin 300 milyon civarında kredi kullandırdığını ve uygulanan faizin yüzde 68'lerde olduğunu anlatan Bakan Eker, bugün ise 3 milyar 900 milyon liralık kredi kullanıldığını, Hükümetin verdiği sübvansiyonlar, yaptığı katkılarla, faiz oranlarının yüzde 0 ile 5 arasında olduğunu söyledi. Kullandırılan kredinin de yüzde 98,5'inin tahsil edilebildiğini belirten Bakan Eker, ?Türk çiftçisi diğer bütün faaliyet alanlarından farklı olarak, daha çok fedakârlık, daha çok sıkıntıyla ve cefayla üretim yapıyor. Tarımın ve hayvancılığın mesaisi yok. Çünkü karşınızdaki canlı ve ne zaman isterse ihtiyacını götürmek zorundasınız. Bütün bu zahmetin ve cefanın karşılığında da dünya genelinde geliri diğer sektörlere göre daha azdır.? dedi.

Çiftçiye 2012 yılı için ödeyecekleri nakit tarımsal desteğin 7,5 milyar liraya yakın olduğuna işaret eden Bakan Eker, bunun 3,5 milyar lirasına yakınını 11 Mayıs tarihi itibarıyla ödediklerini, Haziran sonu itibarıyla yıl içinde ödeyecekleri toplam desteklerin yüzde 90'ını ödemiş olacaklarını kaydetti.

?İşleri kooperatiflere devretmeye hazırız?

Çiftçi ve kooperatiflerin birleşerek daha büyük işler yapabileceğinden bahseden Bakan Eker, ?Bakanlık olarak çiftçiye destek programlarımız var. Bu kuruluşların altyapısı müsaitse ve hizmetleri kendileri yapabilecekse biz onlara bu işleri devretmeye hazırız." şeklinde konuştu.

Okul sütü projesine de değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu projenin çocukların beslenmesine büyük katkı sağladığına işaret ederek, uygulama kapsamında toplam 32 bin 600 okula süt dağıtımı yaptıklarının ve bu projenin sürdürüleceğinin altını çizdi.

?Tarımın kamudan sonra en büyük destekçisiyiz?

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, ?Tarım Kredi Kooperatiflerinin geldiği noktada herkes çok iyi biliyor ki Türkiye'de tarıma, kamudan sonra en büyük desteği veren kuruluşuz.? diye başladığı konuşmasında ?Türk tarımı her geçen gün daha iyi noktaya gidiyor, daha da ileriye gideceğine inanıyoruz.? ifadelerini kullandı.

?Sözde değil özde çiftçiyiz?

?Biz özde çiftçiyiz sözde değil.? diyen Başkan Teke, ?Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği her geçen gün ortaklarına vermiş olduğu hizmetin kalitesini artırarak yoluna devam ediyor. Biz masanın her iki tarafındayız. Sorunlar da yaşıyoruz, bunları çözmek için çalışıyoruz. Ortaklarımızın gelirlerini artırıcı tedbirler alıyoruz. Türkiye'de tarımsal girdilerin fiyatları hep sorun olmuştur. Son yıllarda verilen desteklerle bu sorunlar ortadan kalkmıştır.? şeklinde konuştu.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin tüm kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduğuna ve sadece Türkiye'de değil dünyada bir marka olduğuna dikkat çeken Başkan Teke, ?Hep birlikte, el ele yolumuza devam edeceğiz? dedi ve bu günlere gelinmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kutlu, hizmetleri özetledi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu ise kurumun tarihsel gelişimi, ortaklara yönelik destek ve hizmetler, kredi limitleri, kredilerin geri dönüşü, sigortacılık faaliyetleri, ortak ürünlerinin değerlendirilmesi, yatırımlar, sosyal sorumluluk kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler, şirket ve iştirakler ile 2012 yılı hedefleri hakkında bilgilerin yer aldığı bir sunum yaptı.

Kullandırdıkları ayni kredilerde doğrudan tarımsal üretime destek verdiklerine dikkat çeken Kutlu, ?2011 yılında 3,9 milyar lira olan kredi hacminin, 2012 yılında 4,5 milyar lira olarak gerçekleşmesini hedefliyoruz.? dedi.

250 yeni ziraat mühendisi

Eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerine ve kurum bünyesinde bulunan 1400 ziraat mühendisi ile 20101 yılı içerisinde 316 bin çiftçiye eğitim verdiklerine dikkat çeken Genel Müdür Kutlu konuşmasında 250'ye yakın yeni ziraat mühendisini kurum bünyesine katmak için bu ay içerisinde ilana çıkaklarının da müjdesini verdi.

Yapılan konuşmaların ardından 35.yıl pastası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyeleri Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Bursa Milletvekili Önder Matlı, Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan ile Kars Milletvekili Yunus Kılıç ve Merkez Birliği yöneticileri tarafından kesildi.Düzenlenen törene bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yetkilileri ile Merkez Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Birim Müdürleri ve çok sayıda personel, Ankara Bölge Birliği yetkilileri ve personeli, Ankara Bölge Birliği faaliyet alanında bulunan kooperatiflerin yetkilileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri katıldı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber